Van de coronahel naar de hemel, di een paar weken: hoe het virus wetenschap en politiek blijft verrassen

Van de coronahel naar de hemel, di een paar weken: hoe het virus wetenschap en politiek blijft verrassen

Kode oranje komt eraan. In zeven weken tijd ging het coronabeleid van een totale sluiting van de cultuursector naar een ‚luchtige lente‘. Bertemu dank aan de zoveelste coronaverrassing: omikron, de varian die de ziekenhuizen niet overspoelde. Een blik achter de schermen, vol frustratie tussen expert en beleid.

Stavros Kelepouris

Optimisme corona di de Wetstraat adalah dezer dagen uitzonderlijk groot. Vrijdag gaat de barometer kode van rood di atas kode oranje, maar op tal van kabinetten wordt nu al de blijde intrede van code geel aangekondigd. Daarin gelden zo goed als geen maatregelen meer, en verdwijnt het vermaledijde Tiket Aman Covid. Het rijk van de vrijheid adalah dit keer echt op komst, zo lijkt het.

Nochtans: nog maar enkele weken geleden heerste een grafstemming op het Overlegcomité. De nieuwste coronavariant, omikron, bleek nog een stuk besmettelijker dan het al vileine oudere broertje delta. De Wetstraat bestlist het zekere voor het onzeker te nemen. Kami bertemu 22 desember wanneer de regeringsleiders en topministers van dit land de hele cultuursector di één wip op slot gooien. Een beslissing die amper een week stand zou houden, na een pijnlijke tussenkomst van de Raad van State.

Argwan

Na de snelle opeenvolging van overlegcomités bereikt het vertrouwen in de politiek met deze episode een dieptepunt. Niet het minst bij een groep wetenschapppelijke ahli. Epidemioloog Marius Gilbert (ULB), die lange tijd zetelde in het advisorend wetenschappelijk comité GEES, het op de RTBF over een complete vertrouwensbreuk. Viroloog en GEMS-lid Marc Van Ranst (KU Leuven) reageert schamper dat de “glühwein het gewonnen heeft van de cultuur”.

Siehe auch  Karyawan Universitas Groningen mengeluh tentang perilaku yang tidak diinginkan: 'Ada maskulinitas beracun di sini' | pedalaman

De argwaan adalah wederzijds. Mulai Januari, na een nieuwe vergadering van het Overlegcomité, heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) het dan wel over de “goede wisselwerking tussen beleid en wetenschap”, de werkelijkheid ziet er minder fraai uit. “Van Ranst heeft ons vermoord bertemu die uitspraak over de glühwein”, klinkt het op dat moment bij een hoofdrolspeler in de Wetstraat. „Van Ranst adalah penutup van de GEMS“. Yah, kami juga mencari nasihat zouden volgen, kami tidak dalam kuncian.”

Die uithalen zijn typerend voor de zenuwachtigheid rond omikron. Het beleid houdt de adem masuk. Uit de opeenvolgende rapporten die coronacommissaris Pedro Facon aan het Overlegcomité bezorgde, blijkt hoe groot de onzekerheid en vertwijfeling is, en hoe ongrijpbaar het coronavirus nog maar een keer is.

Illustratief zijn de modellen die Facon op het Overlegcomité van 21 januari voorlegt. Het dagelijks aantal hospitalisaties is geklommen naar 300, terwijl de modellen een piek voorspellen van – afhankelijk van het scenario – 700 tot 1.200 dagelijkse opnames, met een foutenmarge tot boven de 1.400.

De onzekerheid luar biasa. Bronnen in het coronabeleid geven aan dat ook de communicatie vanuit de expertenorganen alle kanten opgaat. di een verslag van de Risk Assessment Group (RAG) pada 19 januari klinkt het dat ons land nog in de hoogste alarmfase zit. „Dalam konteks de huidige adalah het te vroeg om eventuele versoepelingen te overwegen.“

Frustrasi

Maar in de daaropvolgende dagen komen onder meer GEMS-leden Marc Van Ranst, die ook in de RAG zetelt en het advies mee opstelde, en Steven Van Gucht naar buiten met boodschappen vol optimisme, met vooruitzoeicht op. Zoals zo vaak in de geschiedenis van deze pandemie sedang het in de eerste plaats de communicatie van Van Ranst die bij beleidsmakers tot frustratie leidt. “Die mensen advisors op een heel andere manier dan wat ze daarna in de media verklaren”, zegt een Wetstraatbron dalam periode mati.

Siehe auch  Alergi: Reaksi setelah serangan pertama virus corona seringkali bukan alergen

Van Ranst ziet dat anders. “De evaluatie van de RAG is een soort meerderheidsopinie, niet iedereen hoeft het daar helemaal mee eens te zijn. En ik vind: je moet straffe maatregelen kunnen nemen als het nodig is, snel, en je moet kunnen versoepelen als het kan.”

Gretig

Bronnen verwijten Van Ranst dat hij, na bijna twee jaar pandemie, wel erg gretig is om het einde van de pandemie aan te kondigen – een sentimen dat naar verluidt ook bij sommigen in de GEMS leeft. Maar tegelijk is het moeilijk te ontkennen dat Van Ranst gelijk heeft gekregen: corona houdt de samenleving op dit moment niet langer in een wurggreep, waardoor veel maatregelen van de voorbije weken anu deniet meer. Er zijn nog maar weinig mensen die geloven dat de horeca sluiten om middernacht de afgelopen week veel invloed has op de pandemie.

En waar Facon enkele weken terug nog grote omzichtigheid predikt, moet hij vandaag ook broadstellen dat het coronavirus ons met de omikronvariant voor het eerst in positieve zin total verrast heeft. In zijn laatste nota aan het Overlegcomité schrijft Facon dat zelfs in een ‚worst case‘ met erg veel contacten en een lage vaksinffectiviteit het aantal hospitalisaties beperkt zal blijven. “We zullen volgens het model in eender welk scenario de komende maanden geen besmettingspieken meer kennen zoals in januari.”

Daarmee memiliki premier De Croo voldoende zekerheid om afgelopen vrijdag een ‚luchtige lente‘ aan te kondigen, bertemu een overgang naar code oranje vanaf eind deze week. Dat de regels voor mondmaskers in concertzalen weinig steek houden en dat het CST ondanks het beperkte nut nog altijd in gebruik is, word op weinig kabinetten als een problem gezien. Kode oranje adalah toch van korte duur, klinkt het dan. Al in maart zou code geel van kracht kunnen gaan.

Siehe auch  “Dokter meresepkan antipsikotik berat untuk masalah tidur” | Interiornya

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside