Astronom ontdekken per toeval grootste radiosterrenstelsel ooit: “Vergelijkbaar met honderd Melkwegen op een rij” | Wetenschap

Astronom ontdekken per toeval grootste radiosterrenstelsel ooit: “Vergelijkbaar met honderd Melkwegen op een rij” |  Wetenschap

Per toeval heeft een team van astronomen het grrootste radiosterrenstelsel ooit ontdekt. Het stelsel is minstens 16 miljoen lichtjaar lang, vergelijkbaar met honderd Melkwegen op een rij. Dat meldt de Universiteit van Leiden. De structuur voldoet niet aan eerdere ideeën over de vorming van een radiostelsel, aldus onderzoeksleider Martijn Oei.


Voor een ander onderzoek moesten bestaande astronomische foto’s opnieuw gemaakt worden, maar dan op lage resolutie. Daarop zag Oei twee grote pluimen, het tot dan toe nog onontdekte radiosterrenstelsel. „Ik wist toen nog nauwelijks wat radiosterrenstelsels waren“. Bertemu een kalkulator online probeerde ik even uit te rekenen hoe groot dat stelsel dan moest zijn, en dat was groter dan waar ik ooit van has gehoord.” Radiostelsels zijn uitvloeisels van sterrenstelsels, legt Oei uit. In een sterrenstelsel vindt een soort erruptie plaats die material van het sterrenstelsel naar buiten schiet.

Teori Bestaandeën overboord

Samen bertemu dengan tim probeerde hij te achterhalen hoe het mogelijk was dat dit radiostelsel zo ver reikt. De bestaande oorzaken moesten de onderzoekers echter ééén voor één overboord gooien. “Misschien was er een groot zwart gat, bevatte het stelsel heel veel sterren of waren de straalstromen heel krachtig”, zegt Oei. “Maar dat was allemaal niet het geval, het stelsel is in die opzichten heel gemiddeld.” In de studie noemen de onderzoekers het stelsel ook wel „verdacht gewoon“.

De komende tijd gaan de wetenschappers daarom meer onderzoek doen naar de oorzaak voor de grootte van het radiosterrenstelsel. De indrukwekkende vondst kreeg de naam Alcyoneus, naar de machtigste van de Giganten (een soort reuzen dalam mitologi de Griekse). “Er is nog én theorie die we moeten testen”, vertelt Oei. “Het zou kunnen dat het stelsel zich in een ijle omgeving bevindt, waardoor het radiostelsel verder reikt.”

Siehe auch  Butir kecil, kerusakan besar: Tabrakan debu dengan kecepatan tinggi dengan pesawat ruang angkasa menghasilkan ledakan plasma

Bahkan groot als maan

Door het onderzoek is in elk geval duidelijk dat sommige sterrenstelsels tot ver buiten hun directe omgeving nog invloed hebben op hun radiostelsel. Het is ook mogelijk dat Alcyoneus nog groter is dan 16 miljoen lichtjaar. De Aarde bevindt zich op zo’n 3 miljard lichtjaar van het radiosterrenstelsel. Van bij ons gezien zou het stelsel ongeveer even groot aan de hemel moeten zijn als de maan.

De wetenschappers van de universiteiten di Leiden, Hertfordshire, Oxford en Parijs publiceren het onderzoek binnenkort in het vakblad ‚Astronomy & Astrophysics‘.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside