Dengan dagenlange gevechten, 181 doden en verschillende ontsnappingen: IS-aanval op Syrische gevangenis afgelopen | Buytenland

Dengan dagenlange gevechten, 181 doden en verschillende ontsnappingen: IS-aanval op Syrische gevangenis afgelopen |  Buytenland

Na dagenlange gevechten in en rond de gevangenis in de Syrische stad al-Hasakah, hebben de door de Koerden geleide Syrische Demokratische Strijdkrachten (SDF) de controle over de volledige gevangenis kunnen heroveren. Bij de aanval van Islamitische Staat (IS) kwamen 181 mensen om het leven. Verschillende gevangenen zijn ontsnapt.


Bertemu zware wapens en vrachtwagenbommen startten meer dan honderd IS-terroristen donderdagavond de aanval op de Ghwayran-gevangenis.

De jihadisten wilden opgesloten IS-led bevrijden uit de gevangenis, die zich bevindt in een gebied dat door de Syrische Koerden wordt gecontroleerd. Andere gevangenen deden later mee aan de rellen in de hoop ook te kunnen ontsnappen.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat vanuit Groot-Brittannië de oorlog di Syrië opvolgt, zitten/zaten di de bewuste gevangenis zowat 3.500 vermoedelijke IS-leden. Daarbij bevinden zich ook enkele vooraanstaande leden van de terreurgroep.

Perangkat lunak perangkat lunak

Sinds de start van de aanval donderdag werd er zware strijd geleverd rond en in de gevangenis. Maandag maakten de Koerdische autoriteiten bekend dat ze extra versterking stuurden. Ze sloten ook de toegang tot de stad af om te vermijden dat leden van de terreurcellen konden ontsnappen. De komende dagen geldt er nog een volledige avondklok in Al-Hasakah en de regio errond.

Gezinnen uit de buurt sloegen op de vlucht voor het geweld. © AFP

Minderjarigen als menselijk schild

De SDF beschuldigden IS ervan tijdens de gevechten minderjarigen in de gevangenis als menselijk schild te gebruiken. De aanwezigheid van die jongeren in de gevangenis adalah de grootste moeilijkheid voor het offfensief van de Koerden, die steeds verder probeerden binnen te dringen in het gebouw. Volgens Unicef ​​​​zitten niet minder dan 850 minderjarigen in de Ghwayran-gevangenis, van wie sommigen nog geen 12 jaar oud zijn.

Siehe auch  Pembawa acara Fox News menyerukan agar Fossey "ditembak mati", yang meminta pengunduran dirinya: "Seberapa gila masyarakat kita?"

Steun van de VS

Uiteindelijk konden de strijdkrachten, bertemu dengan luchtsteun van de Verenigde Staten, IS terugdringen tot in het noordelijke deel van het complex. Woensdag memberi de laatste overgebleven jihadistische strijders zich over.

Amerikaanse dijual di al-Hasakah.
Amerikaanse dijual di al-Hasakah. © AP

Bij de aanval kwamen volgens het Syrisch Mensenrechtenobservatorium in total 181 mensen om het leven, onder wie 124 IS-strijders, vijftig Koerdische strijders en zeven burgers. Daarnaast zouden volgens het Mensenrechtenobservatorium nog zowat 200 gevangenen voortvluchtig zijn.

Het gaat om een ​​van de zwaarste aanvallen van IS di jaren.

Leden van de SDF bij de gevangenis.
Leden van de SDF bij de gevangenis. © AFP

Een Amerikaanse gepantserde jeep bij de gevangenis.
Een Amerikaanse gepantserde jeep bij de gevangenis. © EPA

Gevluchte gezinnen verzameld di een moskee ergens di al-Hasakah.
Gevluchte gezinnen verzameld di een moskee ergens di al-Hasakah. © EPA


We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside