Zelfs tijdens de koloniale oorlogen in Indonesi werd er gevoetbald

Zelfs tijdens de koloniale oorlogen in Indonesi werd er gevoetbald
NieuwVoetbal

Tijdens de presentatie van het onderzoek van morgen naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949 adalah luas geen aandacht voor de toenmalige sportgescheidenis. Toch werd er soms gevoetbald tussen de strijdende partijen.

Een voetbalwedstrijd di Batavia, Indonesia, tahun 1947. Foto melalui Arsip Nasional

Op 31 maart 1948 berada di de Indonesische stad Bima op het schiereiland Soembawa een heel bijzondere voetbalwedstrijd. Een team van Nederlandse militairen van de 4e infanterie speelde die dag tegen een elftal bertemu Indonesische spelers uit die regio – aartsvijanden aan het front. Dia tepat di de maanden tussen de eerste en de tweede militaire actie van Nederland, maar dat wil niet zeggen dat de strijdende partijen op dat ogenblik di vrede bertemu elkaar leefden. Integendeel, want deze wedstrijd liep compleet uit de hand. Er braken onlusten uit, waarna de wedstrijd voortijdig werd afgeblazen. De commandant ter plekke noteerde dat hij opdracht has gegeven ‚voorlopig wedstrijden achterwege te laten daar voetbalwedstrijden nog steeds niet als pacificatiemiddel beschouwd kunnen worden‘. Olahraga verbroedert niet altijd.

Dia adalah sporthistoricus Nico van Horn, die deze wedstrijd kenangan tijdens een baanbrekende lezing di 2017 aan de Universiteit Leiden. Over de sportgeschiedenis tijdens de koloniale oorlogen van eind jaren veertig is namelijk maar zeer weinig bekend, maar Van Horn kwam met veel nieuwe en onbekende informatie. “Hoe gek het ook klinkt, er werd in deze period aan sport gedaan, aan georganiseerde sport zelfs, iets wat mag gelden als een zeer onderbelicht gebleven topic in de Nederlandse sportgescheidenis.”

Siehe auch  Tweet kebencian diarahkan pada Elise Mertens setelah hasil yang mengejutkan

Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat hier donderdag aandacht aan besteed zal worden tijdens de presentatie van het nieuwe onderzoek. Zoals Van Horn zelf vijf jaar geleden al voorspelde: “In een groot, allesomvattend, historisch, beslist voor altijd afdoende, uiteraard zeer onpartijdig, onderzoek naar alles dat met de onafhankelijkheidsstrijd te sport welen .”

Pemain Voet

Toch weten we dat er onder de Nederlandse soldaten heel veel leden van voetbalclubs zaten. Een snelle inventarisatie bij Feyenoord bijvoorbeeld tont aan dat er alleen al van deze club minstens 34 clubleden als soldaten werden ingezet, die het overigens allemaal hebben overleefd. Hun inzet adalah niet vrijwillig, ingin veruit de meesten gingen als dienstplichtige naar het onbekende Indonesi, heel kort nadat ze de Tweede Wereldoorlog hadden overleefd onder soms barre omstandigheden. Van de ene oorlog in de andere, een speelbal van de geschiedenis.

Deze voetballers onderhielden in die moeilijke jaren een intensieve briefwisseling bertemu de clubleiding over het dagelijks leven, waarin opmerkelijk vaak werd geschreven over voetbalwedstrijden, vaak zelfs in competitieverband. Het is een boeiende informatiebron, hoogstwaarschijnlijk nog onbekend bij historicali.

Hoeveel voetballers er naar het front zijn gestuurd, weten we niet, maar het zullen er honderden zijn geweest. Er waren dodelijke slachtoffers bij. Op 29 April 1949 bijvoorbeeld sneuvelde Antonius Driessen di Kota Pinang, tutup van RKDEV di Arcen. Nog geen maand kemudian, op 24 mei 1949, kwam Marten van Boven van voetbalvereniging Rheden om het leven di Klatan, 22 jaar oud. En op 1 agustus 1949 werd Paul Joseph Drilsma gedood di Ngandjuk, tutup van SV Epe.

Siehe auch  Georgina berbicara terbuka tentang hubungannya dengan Ronaldo: "Ganti lampu atau kompornya? Cristiano tidak melakukan itu" | waktu habis

belanda nasional

Het is vanzelfsprekend dat niet iedereen meteen aan voetbal of sport denkt bij de koloniale oorlogen. Toch is dit een interessant punt, merkte Van Horn op, want de inzet van sport dalam deze revolutionaire fase diende een zeer politiek doel. De Indonesische sporters vertegenwoordigden bij buitenlandse evenementen tenslotte hun nieuwe en onafhankelijke land, zo benadrukte presiden Soekarno tijdens zijn toespraken: “Behalve dat U allen het maximum van Uw tone…‘ he sporteden tijpl tijpl op op) Indonesische staat kenbaar te maken.”

Aan de andere kant van het front probeerde Belanda juist weer te voorkomen dat een onafhankelijk Indonesi zijn sporters afvaardigde naar grote sportevenementen. Indonesia telah zich 17 Agustus 1945 al onafhankelijk verklaard, waarna pada januari 1946 een national olympisch comité werd opgericht met het verzoek aan het IOC tot deelname aan de Olympische Spelen van 1948 di Londen. Aangezien het zogenaamd politiek neutrale IOC altijd de kant kest van de machthebbers, werd dit geweigerd – precies zoals Nederland wilde.

Zo werd sport een voortzetting van de oorlog bertemu andere middelen. En dat maakt deze sportgeschiedenis zo interessant om ook mee te nemen in het onderzoek naar de vrijheidsstrijd van Indonesi en de Nederlandse reactie. Het wordt tijd om verder te gaan meet onderzoek waar Van Horn vijf jaar geleden was geëindigd.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside