Wat zit er achter de veranderende positie van Spanje in de Westelijke Sahara?

Wat zit er achter de veranderende positie van Spanje in de Westelijke Sahara?

TDe president van de Spaanse regering, Pedro Sánchez, vloog op donderdag 7 april naar Marokko om een toekomst (Marokkaanse) iftar) met koning Mohamed VI, en zo een verzoening met zijn zuiderbuur bezegelen. Het is meer dan waarschijnlijk dat de harirade traditionele soep die Marokkanen eten om hun vasten te verbreken, moet de Spaanse leider bitter hebben gesmaakt.

Een paar uur voordat hij naar Rabat vloog, stemde het Congres van Afgevaardigden een ‚Proposición no de ley‘ uit, een Spaans-Spaanse niet-bindende niet-wetgevende motie die de president streng verwijt dat hij het conflict in de Westelijke Sahara heeft teruggedraaid.

Slechts 118 afgevaardigden van de PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij) van Sánchez stemden tegen de motie. De rest, in totaal 168 afgevaardigden, van wie sommigen deel uitmaken van de regeringscoalitie of de regering steunen zonder eraan deel te nemen, en de conservatieve rechtse Volkspartij-parlementsleden stemden voor de motie. Eenenzestig andere afgevaardigden onthielden zich van stemming, die de extreemrechtse Vox en de centrumliberalen Ciudadanos (burgers) vertegenwoordigden.

Met uitzondering van de socialisten, wilde iedereen hun onenigheid, zo niet woede, uiten over de president voor het breken van een 46 jaar oude consensus, gerespecteerd door alle Spaanse leidinggevenden – rechts, midden en links – sinds de dood van generaal Franco .

Als voormalige koloniale macht die door de VN nog steeds wordt beschouwd als de bestuurlijke macht van de Westelijke Sahara (Marokko is de facto macht), was Spanje gebonden aan een zekere zogenaamde actieve neutraliteit. Het was niet de bedoeling dat het zou leunen op de onafhankelijkheidsstrijders van Marokko of het Polisario Front. In een brief aan de koning van Marokko verklaarde Sánchez echter dat hij voorstander was van het Marokkaanse voorstel voor autonomie dat in 2007 aan de Saharanen werd aangeboden, en noemde het „de meest serieuze, realistische en geloofwaardige“, waarmee hij dit oude en zeer gevoelige evenwicht opdreef.

Siehe auch  Tur dunia Voyagers: "Perencanaan tiga tahun langsung di tempat sampah"

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside