Waarom de groene stemming het moeilijk heeft in Spanje – EURACTIV.com

Waarom de groene stemming het moeilijk heeft in Spanje – EURACTIV.com

Klimaatverandering en de bescherming van het milieu zijn een grote publieke zorg over de hele wereld. Maar terwijl in Noord-Europese landen groene of milieubewuste partijen groot succes boeken, blijft in Spanje de zogenaamde ‚groene stem‘ zich langzaam ontwikkelen, EURACTIV’s partner El Diario rapporten.

Historisch gezien waren het bij de Europese verkiezingen waar ecologische partijen het beste presteerden. In 2019 wonnen The Greens 70 zetels in het Europees Parlement en consolideerden ze zichzelf als de vierde politieke kracht en een belangrijke partner bij het smeden van allianties.

Deze groep milieuactivisten telt echter zeer weinig leden uit Zuid-Europese landen. Spanje levert slechts twee leden van het Europees Parlement aan de Europese Groenen-Fractie – Diana Riba, van ERC, en Ernest Urtasun, van En Comú Podem -; Portugal één, maar Italië en Griekenland niet één. Dit in tegenstelling tot de 25 groene Europarlementariërs in Duitsland en 13 in Frankrijk.

In een gesprek met EFE wijst Juan López de Uralde, voormalig uitvoerend directeur van Greenpeace, en een Spaans parlementslid, het Spaanse kiesstelsel aan als de reden voor het falen van Groene partijen om zetels te winnen. “De moeilijkheid die we in het verleden hebben gehad, is dat nieuwe opties veel meer worden afgestraft, vooral als je geen financiering hebt, zoals Vox had. Dat hadden we niet‘, klaagt hij. „Wat ons succes verzekerde, was ons alliantiebeleid“, erkent Uralde.

Maar thearian is nog steeds optimistisch.

„De groene stem in Spanje zal groeien naarmate het bewustzijn van de ernst van de ecologische crisis groeit“, zegt hij.

Medegedeputeerde Inés Sabanés van haar kant is van mening dat de milieubeweging in Spanje „een ander tempo en een andere aanpak“ heeft gehad. Volgens haar lopen we „jaren achter op het gebied van duurzaamheidsbeleid“.

Siehe auch  Artsen terus mendiversifikasi penjualan ceri

Narciso Michavila, president en oprichter van GAD3, en een expert op het gebied van opiniepeilingen, beweert dat „in het algemeen de groene stem afkomstig is van mensen die al in hun primaire levensbehoeften voorzien en nu een stap verder kunnen gaan.“

José Pablo Ferrándiz, directeur van Publieke Opinie en Politieke Studies bij Ipsos Spanje, is van mening dat „de groene stemming in Spanje erg versnipperd is“.

„Er is meer dan één groene partij geweest die geen goede resultaten heeft behaald, omdat hier single-issue-beleid, of single-issue partijen, zoals de ecologen of PACMA, niet veel ruimte hebben“, zei hij.

De reden is dat „er altijd andere problemen zijn in de belangrijkste zorgen van burgers die zwaarder wegen dan ‚groene‘ of dierlijke problemen“. Hij is ook van mening dat de groene stem in Spanje „meestal jong is“.

„En ik denk dat de bezorgdheid om het milieu toeneemt“, voegt hij eraan toe.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside