Verzengende hittegolf veroorzaakt bosbranden in Europa

Verzengende hittegolf veroorzaakt bosbranden in Europa
  • Brandweerlieden bestrijden branden in Portugal, Spanje en Frankrijk
  • Toeristen geëvacueerd van campings in Frankrijk
  • Temperaturen kunnen records in Portugal en Spanje testen

LEIRIA, Portugal, 13 juli (Reuters) – Bijna 20 branden woedden woensdag in Portugal en verschillende brandden in West-Spanje. Ze dreigden over dorpen heen en verstoorden de vakanties van toeristen te midden van een hittegolf die volgens meteorologen de temperatuur tot boven de 40 graden Celsius zal doen stijgen.

In Frankrijk vochten ongeveer 800 brandweerlieden, ondersteund door zes waterbommenwerpers, tegen twee bosbranden in het zuidwesten, die al hebben geleid tot de evacuatie van duizenden kampeerders, zei Gironde-prefect Fabienne Buccio.

In Santiago de Guarda, in de centrale Portugese wijk Leiria, worstelde Albertina Francisco om haar tranen in te houden toen een wolk van zwarte rook over het kleine dorp trok.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

„Het was heel moeilijk“, zei Francisco, 42, die haar zieke zus hielp evacueren. „Niemand heeft geholpen – de brandweerlieden en het (waterbommenwerper)vliegtuig zijn hier nu pas… De staat moet meer doen om ons te helpen.“

Sommige dorpelingen redden huisdieren terwijl anderen brandweerlieden hielpen bij het bestrijden van de vlammen.

In Leiria, waar de temperaturen tot 45 graden Celsius (113 °F) stegen en tot nu toe meer dan 3.000 hectare is verbrand, blokkeerden de autoriteiten grote snelwegen en zijstraten omdat de sterke wind het voor brandweerlieden moeilijker maakte om de vlammen te bestrijden.

Alleen al in Leiria waren bijna 750 brandweerlieden bezig met het bestrijden van twee actieve branden, terwijl er op het hele vasteland van Portugal 2.751 brandweerlieden op de grond waren, ondersteund door 23 vliegtuigen.

Siehe auch  Politisi VVD Van Balan (60) telah meninggal dunia

In de zuidelijke Algarve van Portugal, populair bij toeristen, brak een brand uit in de stad Faro en verspreidde zich naar het luxe resort Quinta do Lago. Op video’s die online werden gedeeld, was te zien hoe vlammen dicht bij villa’s, brandende palmbomen en delen van golfbanen kwamen.

Bijna heel het door droogte getroffen Portugal was alert op extreme hitte, met de hoogste temperaturen van 45 ° C in de centrale districten Santarem en Leiria, aldus het IPMA-weerinstituut. De recordtemperatuur van het land van 47,3 C werd in 2003 geregistreerd.

Gepensioneerde Antonio Ramalheiro gaf naast de hittegolf ook de schuld van gebrekkig bosbeheer voor de bosbranden.

„Het is eng als de brand komt“, zei de 62-jarige. „Als het het huis bereikt, is het een schande… je verliest alles.“

CAMPING GEVACCUEERD

In de Franse Gironde is tot nu toe meer dan 2.700 hectare afgebrand, vertelde prefect Buccio aan BFM TV. De grootste van de twee branden is rond de stad Landiras, ten zuiden van Bordeaux, waar wegen zijn afgesloten en 500 inwoners zijn geëvacueerd.

De andere is langs de Atlantische kust, dicht bij de iconische „Dune du Pilat“ – de hoogste zandduin van Europa – gelegen in het gebied van de baai van Arcachon, waarboven zware donkere wolken in de lucht opstegen.

Die brand leidde tot de preventieve evacuatie van 6.000 mensen van vijf omliggende campings. Ze werden voor onderdak naar een plaatselijk tentoonstellingscentrum gebracht.

Siehe auch  Beberapa vaksin dari Uni Eropa hingga negara miskin, bahkan puluhan ribu surplus vaksin Belanda dimusnahkan

„Andere kampeerders maakten ons rond 4.30 uur ’s ochtends wakker. We moesten onmiddellijk en snel vertrekken wat we moesten kiezen met Christelle, een van de ons geëvacueerde M-toeristen, vertelde BF TV.

Aan de vooravond van Bastille-dag heeft de prefectuur Gironde alle vuurwerk tot maandag verboden in steden en dorpen in de buurt van bossen.

De Wereld Meteorologische Organisatie waarschuwde dinsdag dat de hittegolf zich in grote delen van Europa verspreidde en heviger werd.

Met door de mens veroorzaakte klimaatverandering die droogtes veroorzaakt, zal het aantal extreme bosbranden naar verwachting de komende 28 jaar met 30% toenemen, volgens een VN-rapport van februari 2022.

Verzengende temperaturen trokken woensdag ook over het uitgestrekte stroomgebied van de Yangtze-rivier in China; brandweerlieden hebben een bosbrand bestreden in de buurt van het toeristische stadje Datca in Turkije; en de vraag naar stroom in Texas bereikte een recordhoogte toen consumenten hun airconditioners harder zetten om aan de hitte te ontsnappen. Lees verder

In de westelijke regio van Extremadura, grenzend aan Portugal, hebben brandweerlieden ’s nachts uit voorzorg een paar honderd dorpsbewoners geëvacueerd en zijn ze doorgegaan met het bestrijden van een brand die dinsdag de provincie Salamanca in de regio Castilië en León binnenviel.

Delen van Extremadura, Andalusië en Galicië waren op rood alarm voor extreme hitte, zei de Spaanse meteorologische dienst AEMET, eraan toevoegend dat de hoogste temperatuur van het land op woensdag 45,6 C bedroeg in de provincie Huelva.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Aanvullende berichtgeving door Andrei Khalip in Lissabon, Emma Pinedo in Madrid, Benoit Van Overstraeten en Dominique Vidalon in Parijs Bewerking door Peter Graff en Deepa Babington

Siehe auch  BOK vs DHA Dream11 Team Voorspelling: Bokaro Blasters vs Dhanbad Dynamos Controleer kapitein, vice-kapitein en waarschijnlijk spelende XI's voor morgen (16 juni) Jharkhand T20 Trophy BOK vs DHA wedstrijd, 16 juni, JSCA International Stadium Complex, Ranchi, 9:00 een mist

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside