Vakantie Spanje: Ontdek de ongerepte stranden en bergen van de weinig bekende regio Cantabrië

Vakantie Spanje: Ontdek de ongerepte stranden en bergen van de weinig bekende regio Cantabrië

Buiten dineren op het platteland van Spanje, wijst mijn dochter, Hannah (16) geschokt naar het menu. Haar vinger zweeft boven de vertaling van de lokale specialiteit cabrito guisado: gestoofde jongen. Een paar minuten later bestelt haar broer Gabriel, 18, dapper het.

We zijn op een langverwachte vakantie. Mijn man, Marc, heeft een afkeer van vliegen en redeneert dat het veel gemakkelijker is om de auto in te laden en op een veerboot te plakken.

Dus boekten we een Brittany Ferries overtocht naar Noord-Spanje en vonden een goedkoop hotel. Slechts 72 uur later rijden we van de boot in Santander en een bochtige weg op richting de Picos de Europa-bergen in Cantabrië.

De Cantabrische kust. Jo Kessel en haar gezin verkennen de Spaanse regio tijdens een ‚langverwachte vakantie‘

Jo rijdt van Santander, afgebeeld, een kronkelende weg op richting de bergen van Picos de Europa in Cantabrië

Jo rijdt van Santander, afgebeeld, een kronkelende weg op richting de bergen van Picos de Europa in Cantabrië

De aantrekkingskracht van deze regio is de verscheidenheid – niets is te ver weg, wat betekent dat u een ochtend op hoogte en de middag op gouden stranden of omgeven door een weelderig landschap kunt doorbrengen.

Ons tweesterrenhotel Infantado is een verrassingshit. Het kijkt uit op de uitlopers van de Picos en lijkt op een rustiek-chique parador, met een rel van roze geraniums die de houten balkons sieren. Het heeft zelfs een zwembad in prachtig aangelegde tuinen.

Op 15 minuten lopen ligt het middeleeuwse stadje Potes. De geplaveide straten en oude bruggen kruipen rond de kronkels en bochten van de rivier de Deva. We spreken het uit als ‚Diva‘, wat ironisch is gezien het gebrek aan pretentie van de stad. Het is een wereld verwijderd van de Costa’s; Spanje op zijn meest rustig en authentiek.

Siehe auch  Die besten 30 Nokia 8.1 Hülle Handverlesen für Sie

In het hart van Potes staat de 15e-eeuwse Infantado-toren, een voormalige residentie van de hertog. Het kan worden beklommen voor uitzicht, en aan de basis zijn verschillende restaurants geclusterd, waaronder die met de bekendheid van ‚gestoofde kinderen‘. (De volgende keer bestelt mijn zoon een hamburger.)

Boven is het middeleeuwse stadje Potes.  'Het is een wereld verwijderd van de Costa's;  Spanje op zijn rustigst en authentiekst', zegt Jo

Boven is het middeleeuwse stadje Potes. ‚Het is een wereld verwijderd van de Costa’s; Spanje op zijn rustigst en authentiekst‘, zegt Jo

In het hart van Potes staat de 15e-eeuwse Infantado-toren (links afgebeeld), een voormalige residentie van de hertog die kan worden beklommen voor uitzicht

In het hart van Potes staat de 15e-eeuwse Infantado-toren (links afgebeeld), een voormalige residentie van de hertog die kan worden beklommen voor uitzicht

Maandag is marktdag en Potes bruist van de lokale bevolking die kaas, salami en olijven inslaat. We nemen een picknicklunch met empanadas die we naar Fuente De brengen, waar een kabelbaan passagiers van 6000 voet hoog in de Picos brengt.

De begeleider van de kabelbaan beschrijft de wandeling naar beneden vanaf de top: ‚Het is negen mijl bergafwaarts, makkelijk.‘

Waar we niet op hebben gerekend, is de white-out op de top, waardoor het zelfs lastig is om het pad te identificeren. Maar al snel brandt de zon door de wolk en onthult een vergezicht van imposante, grillige kalksteenpieken waarvan de asgrauwe kleur de illusie wekt dat ze met sneeuw bedekt zijn.

Vanaf Fuente De, afgebeeld, brengt een kabelbaan passagiers van 6000 voet hoog in de bergen van Picos de Europa.  Jo en haar familie begonnen aan een 'heuvelachtige wandeling van vijf uur' vanaf de top

Vanaf Fuente De, afgebeeld, brengt een kabelbaan passagiers van 6000 voet hoog in de bergen van Picos de Europa. Jo en haar familie begonnen aan een ‚heuvelachtige wandeling van vijf uur‘ vanaf de top

Het pad betekent bergafwaarts met een lichte helling. Bergtoppen maken plaats voor weilanden met paarden, koeien en schapen, die ons aankijken als we onze empanadas eten. Het deeg is heerlijk licht en schilferig, dat bol staat van de bacon, tomaat en kaas. Het is de vruchtbare vallei aan de onderkant, maar dat is het meest opvallende: een overvloed aan hulst uit de Middellandse Zee – een stekelige blauwe bloem die inheems is in de Picos – kleurt de grassaffier.

Met 636 vierkante mijl is het Picos de Europa National Park een van de grootste van Spanje.

Onze receptioniste adviseert: ‚De hoofdpaden zijn overvol. Blijf hier en je hebt de bergen voor jezelf.‘ Haar voorgestelde circuit begint in het afgelegen boerendorp Tudes, waar de inwoners nog steeds paarden gebruiken voor transport. Ze draven voorbij en bieden ‚hola‘ met een schuine stand van hun gaucho-hoeden.

Jo luiert op het strand van Oyambre (foto) - 'een wild stuk zand in de buurt van de badplaats San Vicente de la Barquera'

Jo luiert op het strand van Oyambre (foto) – ‚een wild stuk zand in de buurt van de badplaats San Vicente de la Barquera‘

REIS FEITEN

Drie nachten B&B in Hotel Infantado vanaf £ 310 pp, inclusief een hut en autoboeking op een retourvlucht van Portsmouth naar Santander (brittany-ferries.co.uk). Extra nachten vanaf £37 pp. Een wijn- en tapasproeverij is vanaf £60 pp inclusief vervoer (toursbylocals.com).

De Picos zijn alomtegenwoordig tijdens onze heuvelachtige, vijf uur durende wandeling. We passeren Porcieda, een verlaten gehucht. Een bordje ‚SE VENDE‘ op een afbrokkelend huis doet Gabriel afvragen of hij het zich kan veroorloven. Later vernemen we dat het hele gehucht te koop staat voor € 1 miljoen.

Siehe auch  Las mineras de cobre en el Chile peruano se enfrentan a desafíos políticos posteriores al gobierno

De komende dagen luieren we bij het zwembad of op het strand van Oyambre – een wild stuk zand in de buurt van de badplaats San Vicente de la Barquera.

En op een excursie op maat met ToursByLocals laat gids Hans ons kennismaken met regionale lekkernijen. We bezoeken een ambachtelijke zuivelfabriek om blauwe kaas (traditioneel gerijpt, in grotten) en een van Cantabrië’s gemengde schapen- en koemelkkazen te proeven. Beide zijn rustiek, robuust en hebben een pittige kick.

Onze laatste stop is een wijngaard waar we wat wijnen proberen en ‚Orujo‘, een Cantabrische grappa die lijkt op raketbrandstof. Onze favoriet is de wijnjam, die perfect samengaat met kaas. We schuiven een hele kist in de kofferbak.

We hebben een geweldige tijd gehad in dit werkelijk diverse gebied. En Gabriel is nog steeds aan het uitzoeken hoe hij dat gehucht kan kopen.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside