Terwijl Europa in hittegolf kookt, woeden bosbranden van Portugal tot Kroatië

Terwijl Europa in hittegolf kookt, woeden bosbranden van Portugal tot Kroatië
  • Huizen en kampen geëvacueerd, levensonderhoud bedreigd
  • Vlammen slaan van helling af bij Pombal . in Portugal
  • Blaze woedt nabij hoogste zandduin van Europa
  • Europa is een ‚hittegolf-hotspot‘, zegt wetenschapper

LEIRIA, Portugal/RASLINA, Kroatië, 14 juli (Reuters) – Op donderdag woedden er bosbranden in het tondeldroge land in Portugal, Spanje, Frankrijk en Kroatië, waarbij huizen in brand werden gestoken en het levensonderhoud werd bedreigd, aangezien een groot deel van Europa in een hittegolf werd gebakken die de temperaturen heeft doen stijgen in het midden van de 40Cs in sommige delen.

Landen in heel Zuid-Europa – die de tweede hittegolf in evenveel maanden meemaken – zijn de afgelopen weken getroffen door een reeks bosbranden.

In het centrale district van Leiria in Portugal vochten vermoeide brandweerlieden om de branden onder controle te krijgen die werden aangewakkerd door harde wind. Op beelden uit het gebied op woensdag was te zien dat rook de lucht verduisterde en over een snelweg golfde, terwijl vlammen rond de daken van huizen in een klein dorp likten.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

„Gisteren was een zeer zware dag“, zei de Portugese premier Antonio Costa tijdens een briefing met het Nationaal Meteorologisch Instituut IPMA.

„Het is absoluut cruciaal dat we nieuwe gebeurtenissen vermijden, omdat dit leidt tot uitputting van brandweerlieden en alle anderen… die hun best doen om de situatie onder controle te krijgen.“

De meest verontrustende brand vond plaats in de buurt van de stad Pombal, waar donderdag vliegtuigen en helikopters water dropten op vlammen die neerkwamen op een heuvel met zeer brandbare dennen- en eucalyptusbomen.

Siehe auch  Brasil venció a Chile en Estados Unidos a pesar de una tarjeta roja en el segundo tiempo

„Als het bij de eucalyptus komt, is het als een explosie“, zei Antonio, een oudere inwoner van het nabijgelegen dorp Gesteira, terwijl hij angstig naar de naderende vlammen keek.

Over de grens in het westen van Spanje sloeg een brand die dinsdag in de regio Extremadura begon, de provincie Salamanca in de regio Castilië en León binnen, waardoor de evacuatie van 49 kinderen uit een zomerkamp op donderdag werd gedwongen.

Regionale autoriteiten zeiden dat meer dan 4.000 hectare (9.900 acres) land was verbrand.

Het Spaanse meteorologische bureau AEMET verwachtte dat de hittegolf later op donderdag zijn hoogtepunt zou bereiken, met temperaturen die in grote delen van Zuid-Spanje waarschijnlijk de 44 graden Celsius overschrijden.

DUIZENDEN geëvacueerd

Aan de Adriatische kust van Kroatië vlogen blusvliegtuigen laag om water over brandende bossen te dumpen, en troepen werden ingezet om brandweerlieden te helpen bij het bestrijden van drie grote bosbranden rond Zadar en Sibenek.

Arndt Dreste, 55, was dit jaar verhuisd naar het dorp Raslina, in de buurt van Sibenik, nadat hij zijn eigendom in Duitsland had verkocht. Zijn huis raakte zwaar beschadigd door de brand.

„Ik heb dit huis in januari gekocht … ik (ben) afgesneden van Duitsland en dit is mijn leven hier … het was hier“, vertelde Dreste aan Reuters, terwijl hij de verkoolde muren van zijn huis liet zien.

In het zuidwesten van Frankrijk bestreden meer dan 1.000 brandweerlieden, gesteund door negen waterbombardementen, twee bosbranden die dinsdag begonnen. De branden hebben al 5.300 hectare in brand gestoken, een cijfer dat de afgelopen 24 uur is verdubbeld.

„De situatie op de grond is ongunstig, er is de verzengende hitte en de wind“, zegt Fabienne Buccio, prefect van het departement Gironde, tegen lokale media. „En aangezien de nacht op het punt staat te vallen, zullen we onze luchtmiddelen niet kunnen gebruiken.“

Ze drong er ook bij toeristen op aan die van plan zijn om in de regio op vakantie te gaan, om het gebied een paar dagen of weken te vermijden.

Een van de twee Gironde-branden was rond de stad Landiras ten zuiden van Bordeaux, waar 2.400 hectare is afgebrand, wegen zijn afgesloten en 500 inwoners zijn geëvacueerd.

De andere brand, nu de grootste met 2.900 hectare, vond plaats langs de Atlantische kust, dicht bij de „Dune du Pilat“ – de hoogste zandduin van Europa – in het gebied van de baai van Arcachon, waarboven zware donkere rookwolken opstegen in de lucht.

Woensdag werden zo’n 6.000 mensen geëvacueerd van omliggende campings en donderdag vroeg nog eens 4.000 mensen.

Donderdag brak er ook een natuurbrand uit in de buurt van de zuidoostelijke stad Tarascon, waarbij enkele honderden hectaren land in brand stak.

„Het is de eerste keer dat er zo’n zware brand is“, vertelde de burgemeester van Tarascon aan verslaggevers.

‚HEATWAVE HOTSPOT‘

Duizenden mensen werden ook geëvacueerd uit huizen op het zuidwestelijke schiereiland Datca in Turkije, omdat een brand die woensdag begon, ’s nachts werd aangewakkerd door harde wind en woonwijken bedreigde.

De minister van Bosbouw zei dat het vuur donderdag onder controle was nadat zeven blusvliegtuigen en 14 helikopters het moesten bedwingen. Lees verder

Siehe auch  "Kekuatan otot digital China adalah satu dekade di belakangnya ...

Wetenschappers geven de door de mens veroorzaakte klimaatverandering de schuld van de toegenomen frequentie van extreem weer, zoals hittegolven, die de afgelopen dagen ook delen van China en de Verenigde Staten hebben getroffen.

Uit een onderzoek in het tijdschrift Nature van vorige week bleek dat het aantal hittegolven in Europa drie tot vier keer sneller is toegenomen dan in de rest van de noordelijke breedtegraden, zoals de Verenigde Staten en Canada, grotendeels als gevolg van de jet stroom luchtstroom splitsen in twee delen voor langere perioden.

„Europa wordt sterk beïnvloed door veranderingen in de atmosferische circulatie“, vertelde co-auteur Kai Kornhuber, klimaatwetenschapper aan de Columbia University, aan Reuters. Het is een hittegolf-hotspot.“

Sommige Europeanen verwelkomden de hitte echter. In Catania, aan de oostkust van het Italiaanse Sicilië, verdrongen toeristen en de lokale bevolking zich in cafés om granita, een bevroren dessert, te eten en sprongen ze in zee om af te koelen.

„De hitte hier is een beetje vermoeiend, maar ik denk dat dit het minst vermoeiende is waar we dit jaar mee te maken krijgen, ik verdraag het graag“, zei Pierpaola, inwoner van Catania.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Aanvullende berichtgeving door Emma Pinedo in Madrid, Benoit Van Overstraeten in Parijs, Gloria Dickie in Londen, Ali Kucukgocmen en Yesim Dikmen in Istanbul, Oriana Boselli in Rome en Reuters TV; Geschreven door Alex Richardson; Bewerking door Janet Lawrence en Deepa Babington

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside