Spanje ziet ‚historische‘ inflatie naarmate de energieprijzen stijgen – EURACTIV.com

Spanje ziet ‚historische‘ inflatie naarmate de energieprijzen stijgen – EURACTIV.com

De inflatie in Spanje heeft een “historisch” niveau bereikt, voornamelijk gedreven door hoge energieprijzen, zo bevestigde het Nationale Instituut voor de Statistiek (INE) van het land woensdag.

De prijzen in Spanje stegen in maart met 9,8% in vergelijking met maart vorig jaar, het hoogste percentage sinds mei 1985, staatsbedrijf INE gemeld. Dit komt vooral door de jaarlijkse stijging van de elektriciteitskosten en de stijgende kosten van brandstof en voedsel.

De consumentenprijsindex (CPI) van INE is onveranderd gebleven in vergelijking met het voorlopige cijfer dat op 30 maart door de officiële instelling is vrijgegeven en stond 2,2 punten boven het cijfer van februari, dat uitkwam op 7,6%. Dat meldt EURACTIV’s partner EFE.

Zonder rekening te houden met de laatste belastingschommelingen in het land, bedroeg de inflatie op jaarbasis 10,7%, volgens de constante belastingindex van INE.

De elektriciteitsprijzen in Spanje zijn jaar op jaar met 107,8% gestegen. Zonder rekening te houden met de laatste belastingverminderingen op elektriciteit die door de regering zijn goedgekeurd, zou de stijging volgens INE-berekeningen echter 137,9% bedragen.

In Spanje was vorig jaar energie verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle inflatie en de situatie voor de rest van het jaar ziet er volgens experts somber uit.

De Fundación de Cajas de Ahorro (Funcas) hebben onlangs voorspeld dat het gemiddelde inflatiecijfer voor 2022 met één tot twee punten meer zal stijgen dan verwacht, als een direct gevolg van het conflict in Oekraïne: van de geschatte 4,6% tot nu toe, zal het stijgen tot 5,6% en 6,5% tegen het einde van het jaar, zei Funcas.

Siehe auch  Eksposisi Bahasa Indonesia di Rijksmuseum dengan grrootste broikle oiit

Als de oorlog in Oekraïne erger wordt en de prijsstijgingen langer aanhouden dan verwacht, zal de groei van de Spaanse economie „aanzienlijk“ dalen, waarschuwt Funcas.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside