Spanje: spyware-aanval in 2021 gericht op telefoon van premier

Spanje: spyware-aanval in 2021 gericht op telefoon van premier

Spaanse functionarissen zeggen dat de mobiele telefoons van de premier en de minister van Defensie vorig jaar zijn besmet met Pegasus-spyware die alleen beschikbaar is voor overheidsinstanties, in een operatie die niet door de regering was geautoriseerd

MADRID – Spaanse functionarissen zeiden maandag dat de mobiele telefoons van de premier en de minister van defensie vorig jaar besmet waren met Pegasus-spyware die alleen beschikbaar is voor overheidsinstanties in een ongeoorloofde operatie.

De mobiele telefoon van premier Pedro Sánchez werd in mei 2021 twee keer gehackt en het apparaat van minister van Defensie Margarita Robles werd de volgende maand een keer aangevallen, zei minister van het voorzitterschap, Félix Bolaños, maandag tijdens een haastig bijeengeroepen persconferentie.

„We twijfelen er niet aan dat dit een ongeoorloofde, ongeoorloofde interventie is“, zei Bolaños. „Het komt van buiten de staatsorganen en het had geen rechterlijke toestemming.“

De door de socialisten geleide regering van Spanje staat onder druk om uit te leggen waarom de mobiele telefoons van tientallen mensen die banden hebben met de afscheidingsbeweging in het noordoosten van Catalonië tussen 2017 en 2020 met Pegasus zijn besmet, volgens Citizen Lab, een cybersecurity-groep van experts verbonden aan de universiteit. van Toronto.

Siehe auch  Receta de sándwich de té con chile tailandés de Mom Pepper de Chris Deejan

Bij de onthullingen zijn 65 mensen betrokken, waaronder gekozen functionarissen, advocaten en doelwitten, gericht op de software van twee bedrijven, Candiru en NSO Group, de Israëlische ontwikkelaar van Pegasus.

De spyware infiltreert stilletjes in telefoons of andere apparaten om gegevens te verzamelen en mogelijk hun eigenaren te bespioneren.

De regionale Catalaanse regering heeft het Spaanse Nationale Inlichtingencentrum, of CNI, beschuldigd van het bespioneren van separatisten, en verklaarde dat de betrekkingen met de nationale autoriteiten „on hold“ stonden totdat volledige uitleg is gegeven en de verantwoordelijken worden gestraft.

De conservatieve Volkspartij, of PP, was in functie in 2017, toen Catalaanse separatisten de onafhankelijkheid uitriepen na een ongeautoriseerd referendum, hoewel er geen verdere actie werd ondernomen om de verklaring uit te voeren. PP bleef aan de macht tot medio 2018, toen ze door Sánchez werd afgezet bij een parlementaire stemming.

De centrale regering heeft geprobeerd hun zorgen te temperen met toezeggingen van volledige transparantie, aankondigingen van plannen voor een intern onderzoek door de inlichtingendienst van het land en een afzonderlijk onderzoek door de Spaanse ombudsman.

Er is ook een speciale parlementaire commissie voor staatsgeheimen ingesteld en het hoofd van CNI zal naar verwachting later deze week door wetgevers worden ondervraagd, hoewel het niet de bedoeling is dat discussies over staatsveiligheidskwesties openbaar worden gemaakt.

Siehe auch  Bagaimana Belanda mendapatkan begitu banyak kekayaan dari Indonesia?

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside