Spanje plant tot 5 dagen betaald verlof

Spanje plant tot 5 dagen betaald verlof

Spanje heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat, als het doorgaat, zou betekenen dat Spanje het eerste land in Europa zou zijn dat vrouwelijke werknemers het recht geeft op betaald menstruatieverlof. In het conceptwetsvoorstel wordt uiteengezet hoe vrouwen drie dagen per maand verlof kunnen krijgen – in sommige gevallen verlengd tot vijf. We horen van een Spaanse advocaat over de voortgang daarmee.

Zoals de BBC meldt, maakt de Spaanse wetgeving deel uit van een veel bredere reeks gezondheidshervormingen, waaronder wijzigingen in de abortuswetten van het land, waarbij de vereiste voor 16- en 17-jarigen om toestemming van de ouders te verkrijgen voordat ze een zwangerschap beëindigen, wordt geschrapt. Er zijn ook plannen om legt strengere beperkingen op aan draagmoederschap, dat in Spanje al verboden is.

Sky News rapporteert over het voorstel voor menstruatieverlof en citeert de Spaanse minister van gelijkheid, Irene Montero. In een tweet bevestigde ze dat het verlof niet door werkgevers hoeft te worden gefinancierd, maar door de staat zal worden betaald. Terwijl sommigen beschreven dat het beleid al lang had moeten duren, hebben anderen ertegen gewaarschuwd. Cristina Antonanzas, adjunct-secretaris van UGT, een van de grootste vakbonden van het land, zegt dat je voorzichtig moet zijn met dit soort beslissingen, omdat de stap volgens haar indirect van invloed kan zijn op de toegang van vrouwen tot de arbeidsmarkt. Echter, zoals Sky News meldt, heeft de andere grote vakbond van Spanje gezegd dat de voorgestelde maatregel ‚gerechtvaardigd‘ was als menstruatiepijn een vrouw verhindert om te werken, en noemde het een belangrijke ‚wetgevende vooruitgang‘ die een gezondheidsprobleem zal erkennen dat is ‚ genegeerd‘ tot nu toe.

Siehe auch  Dhanbad Dynamos vs Jamshedpur Jugglers, JSCA Stadium, Ranchi, 13.00 uur IST 19 juni, zondag

Dus laten we eens kijken naar een van onze Spaanse advocaten, Beatriz Moriones, die in Madrid is gevestigd. Ik begon haar te vragen het voorstel uit te leggen:

Beatriz Moriones: “De regering heeft een wetsontwerp dat een vrouw het recht geeft om drie dagen per maand betaald verlof te hebben voor een pijnlijke menstruatie, en bij speciale gelegenheden met sommige ziekten die een schadelijke menstruatie veroorzaken, zelfs vijf dagen per maand betaald verlof.“

Joe Glavina: “Sommige mensen in Spanje hebben het beleid beschreven als veel te laat en juichen het toe, maar anderen hebben ervoor gewaarschuwd. Wat is de zorg?“

Beatriz Moriones: “Nou, ze maken zich zorgen over twee dingen. Er is al toestemming als je pijn of ziekte hebt om vrij te nemen als ze ziek zijn – dus dat is iets dat al bestaat. Het verschil is dat voor veelvoorkomende voorwaarden in de Spaanse wet de eerste drie dagen niet worden betaald door het bedrijf of de sociale zekerheid, maar in dit geval worden de eerste drie dagen vanaf de eerste dag betaald. Het andere waar ze zich zorgen over maken, is dat het iets is dat discriminatie kan veroorzaken. De regering heeft de wetgeving zo opgesteld dat discriminatie wordt vermeden, omdat het door de overheid wordt betaald, dus het is geen economische kost voor het bedrijf om de vrouw deze periode verlof te laten nemen, maar ik denk dat je eigenlijk gaat sommige werknemers elke maand, gedurende drie dagen of zelfs vijf dagen, hebben, zullen ze u geen diensten kunnen verlenen. Dus misschien zijn het geen economische kosten, maar het is iets dat de werkgever in gedachten zal hebben. Dus ik denk dat sommige mensen bezorgd zijn dat dit verlof aanleiding zal geven tot discriminatie van de werkende vrouw.”

Siehe auch  Empat puluh mahasiswa Indonesia bergabung dengan Zorggroep Drenthe

Joe Glavina: “Wil je verlof opnemen op vertoon van een doktersattest?”

Beatriz Moriones: “Ja, aangezien dit nog een concept is, staat er dat ze een medisch attest nodig hebben, maar we weten niet echt of het slechts één attest zal zijn om dit verlof elke maand op te nemen, of dat het nodig zal zijn één per maand, want hier in Spanje heb je, zelfs als je ziek bent om met ziekteverlof te beginnen, een medisch attest nodig. Dus het is gewoon niet duidelijk of je er elke maand om moet vragen, of dat het iets makkelijkers zal zijn om te doen.”

Joe Glavina: “Wat denk je of het Spaanse parlement deze voorgestelde nieuwe wet zal goedkeuren?”

Beatriz Moriones: “Ik denk, en de mensen in de sector denken, dit gaat worden goedgekeurd, misschien met enkele wijzigingen eraan, maar ik denk dat het zal worden goedgekeurd omdat het het eerste land is dat het bijna goedkeurt en dus Ik denk dat deze regering het gaat doen. Maar ik denk echt dat ze een aantal dingen in het ontwerp zullen moeten veranderen en misschien, als het eenmaal is goedgekeurd, eigenlijk een beetje anders zal zijn, maar we weten het niet, we zullen erop moeten wachten .”

Beatriz is gevestigd in Madrid en maakt deel uit van het Spaanse Employment & Reward-team dat regelmatig in dit programma verschijnt. U kunt toegang krijgen tot al deze programma’s en de laatste ontwikkelingen uit Spanje volgen door de Outlaw-website te bezoeken. Typ eenvoudig ‚Spanje‘ in het zoekvak in de rechterbovenhoek van de webpagina.

Siehe auch  Jorge Campillo uit Spanje heeft de leiding bij de Irish Open

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside