Spanje plant betaald ‚periodeverlof‘ voor vrouwelijke werknemers, ruimere toegang tot abortus

Spanje plant betaald ‚periodeverlof‘ voor vrouwelijke werknemers, ruimere toegang tot abortus
Tijdelijke aanduiding terwijl artikelacties worden geladen

De linkse coalitieregering van Spanje keurde deze week een ontwerpvoorstel goed met een breed scala aan bepalingen inzake reproductieve rechten, waaronder een die van Spanje het eerste Europese land zou maken dat betaalde arbeiders „menstruatieverlof“ zou toekennen.

Volgens het plan zou de regering de rekening betalen voor vrouwen om vrije dagen op te nemen als ze door een arts worden gediagnosticeerd met ernstige menstruatiepijn. Meer dan de helft van de vrouwen die menstrueren ervaart een of twee dagen per maand pijn, waarbij sommigen pijn zo acuut voelen dat het hen ervan weerhoudt om normale taken uit te voeren, volgens aan het American College of Obstetricians and Gynecologists.

„Perioden zullen niet langer taboe zijn“, minister van Gelijkheid Irene Montero zei nadat het wetsvoorstel door het Spaanse kabinet was aangenomen.

„Niet meer met pijn naar het werk gaan, geen pillen meer nemen voordat we op het werk aankomen en moeten verbergen dat we pijn hebben waardoor we niet kunnen werken“, zei Montero, die aandrong op goedkeuring van het wetsvoorstel.

De maatregel maakt deel uit van een breder pakket reproductieve rechten dat tieners van 16 jaar en ouder in staat zou stellen om een ​​abortus te ondergaan zonder toestemming van de ouders, en zou de eis wegnemen dat een zwangere persoon die een abortus wenst, de beslissing drie dagen na het aanvragen van de procedure bevestigt. Het bevat ook bepalingen om de toegang tot maandverband voor studenten te verbreden. Spanje zal over het wetsvoorstel moeten debatteren, in een goedkeuringsproces dat maanden kan duren.

Siehe auch  Jumlah orang super kaya akan terus bertambah pesat di tahun-tahun mendatang

Spanje staat momenteel abortus op verzoek toe tot de 14e week van de zwangerschap. Daarbuiten is het onder bepaalde omstandigheden, zoals foetale afwijkingen, toegestaan ​​tot 22 weken.

Hoe de abortuswetten in de VS zich verhouden tot die in andere landen

Het wetsvoorstel is al „lang in de maak“, zegt Caroline Hickson, regionaal directeur van het International Planned Parenthood Federation European Network.

Ze zei dat een belangrijk onderdeel van de bepaling over menstruatieverlof is dat artsen ziekteverlof kunnen aanbevelen voor elk gezondheidsprobleem.

„In theorie, als je een pijnlijke menstruatie hebt, zou je net zo recht moeten hebben als elke andere ziekte,“ zei ze. „Het gaat echt om de normalisatie van iets dat zo eenvoudig, zo basaal is – dat het jarenlang zo’n bron van schaamte en stigma, schaamte is geweest.“

Leah Hoctor, regionaal directeur voor Europa voor het Centrum voor Reproductieve Rechten, vertelde The Washington Post dat het wetsvoorstel van Spanje deel uitmaakt van een bredere beweging in Europa om de „specifieke behoeften en bescherming“ te erkennen voor iedereen die ongesteld is.

Slechts een handvol landen, waaronder Zuid-Korea en Indonesië, bieden vormen van menstruatieverlof aan. In sommige landenzouden werknemers naar verluidt terughoudend zijn om verlof te vragen, terwijl anderen bang zijn voor discriminatie.

Soortgelijke zorgen zijn gerezen over het aanbieden van verlof in Spanje.

Cristina Antonanzas, plaatsvervangend secretaris-generaal van een van de grootste vakbonden van Spanje, UGT, waarschuwde dat de bepaling van het verlofperiode van invloed kan zijn op „de toegang van vrouwen tot de arbeidsmarkt“.

‚Je moet voorzichtig zijn met dit soort beslissingen‘ France 24 citeerde haar zoals gezegd.

Siehe auch  Profesor Leiden memenangkan jutaan untuk penelitian

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside