Spanje ontkent opnieuw het recht op zelfbeschikking van het Sahrawi-volk

Spanje ontkent opnieuw het recht op zelfbeschikking van het Sahrawi-volk

Als we het hebben over de Westelijke Sahara, hebben we het over de laatste grens van dekolonisatie in Afrika, een situatie waarvoor Spanje rechtstreeks verantwoordelijk is; Het rijke Noord-Afrikaanse grondgebied werd meer dan 200 jaar onder zijn heerschappij gehouden.

We spreken ook over een van de meest diepgewortelde conflicten in de geschiedenis van het Afrikaanse continent, een die werd uitgevochten over een land met een kleine populatie maar een schat aan natuurlijke hulpbronnen en enkele van de rijkste visgronden ter wereld. De Westelijke Sahara is het „perfecte gebied om te veroveren“, merkte een Franse diplomaat in Hijos de las nubes: la última colonia (Children of the Clouds: The Last Colony), een documentaire over het conflict in het gebied geproduceerd door Javier Bardem.

De diplomaat zat er niet ver naast. De Portugezen waren zich terdege bewust van de premies van de Westelijke Sahara, maar hun vroege pogingen om het gebied te koloniseren werden gedwarsboomd door het verzet van het Sahrawi-volk. De Spanjaarden kwamen daarna en, door overeenkomsten met de belangrijkste stammen die het gebied bewonen, vestigden zich in de Westelijke Sahara, waardoor het niet alleen een kolonie werd, maar het ook in de Spaanse staat opnam. De Westelijke Sahara werd de 53e provincie van Spanje.

De mensen van de Westelijke Sahara kwamen, net als alle volkeren van Afrika, in opstand om een ​​einde te maken aan de kolonisatie. Met het doel om zelfbestuur over hun grondgebied te bereiken, richtten ze in 1973 hun eerste georganiseerde bevrijdingsbeweging op, het Polisario-front.

Deze geschiedenis is lang, maar in wezen een van verraad. Spanje heeft het volk van de Westelijke Sahara verraden door zijn verantwoordelijkheid om het gebied te dekoloniseren niet te vervullen, zoals bepaald door de Verenigde Naties en de Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het verraadde de Westelijke Sahara door het Sahrawi-volk en hun land over te dragen aan Marokko en Mauritanië in ruil voor politieke en economische voordelen. Het verraadde de Westelijke Sahara door werkeloos toe te kijken terwijl de mensen werden binnengevallen, gebombardeerd, gedwongen tot ballingschap, gescheiden door een muur en vervolgd door een brutale Marokkaanse bezetting. Dit zijn misdaden waarvoor Spanje de primaire verantwoordelijkheid draagt.

Siehe auch  Ledberg Sound Guru bergabung dengan dunia dalam kecelakaan rekaman ... (Agen)

Het Sahrawi-volk, geleid door het Polisario-front, heeft tijdens deze beproevingen stand gehouden. Ondanks de in de steek gelaten Spanje en de bezetting van 80% van hun grondgebied door Marokko, duurt hun verzet nu al bijna 50 jaar voort. Tot op de dag van vandaag is het Sahrawi-volk verwikkeld in een onvermoeibare en onberispelijke strijd om de doelstellingen van dekolonisatie en onafhankelijkheid te bereiken.

Gedurende die 50 jaar heeft het Sahrawi-volk onvoorstelbare ontberingen doorstaan. Halverwege de jaren zeventig begonnen Sahrawi-vluchtelingen, op de vlucht voor Marokkaanse bombardementen en aanvallen op de door de Spaanse regering verlaten steden in de Westelijke Sahara, aan te komen in kampen in het zuiden van Algerije. Vele anderen bleven in de door Marokko bezette gebieden. Als gevolg hiervan is het Sahrawi-volk nu verdeeld. Duizenden leven in vluchtelingenkampen in Algerije, en nog duizenden in de klauwen van de felle Marokkaanse bezetting in de Westelijke Sahara. Die scheiding wordt in stand gehouden door een bezettingsleger en een 2.700 kilometer lange muur.

Op 18 maart 2022 sloeg het verraad opnieuw toe. In een brief gericht aan de Marokkaanse koning Mohammed VI, verklaarde de Spaanse president Pedro Sánchez zijn steun voor „autonomie van de Sahara, maar altijd binnen Marokko“. Dit was niets minder dan een officiële goedkeuring van Marokko’s illegale bezetting van de Westelijke Sahara. Deze beslissing zorgde voor schokgolven in heel Spanje, waar de publieke steun voor de zaak van het Sahrawi-volk groot blijft. De Spaanse samenleving is zich terdege bewust van de verantwoordelijkheid van hun regering jegens de Westelijke Sahara. Weinigen hadden verwacht dat, 47 jaar na zijn eerste verraad, Spanje het gebied opnieuw aan Marokko zou afstaan.

Siehe auch  "Exposición olvidada y lectura de cuatro artistas chilenos"

We moeten duidelijk zijn: de Spaanse regering steunt een militaire bezetting die genocide heeft gepleegd op de bevolking van de Westelijke Sahara. Geen enkele geopolitieke, economische of strategische grondgedachte kan de dubbelhartigheid rechtvaardigen van een regering die bereid is om de mensenrechten en het internationaal recht in sommige delen van de wereld te verdedigen, terwijl ze genocide voor de deur ondersteunt en vergoelijkt. De tijd is gekomen om het project van dekolonisatie af te ronden en de belofte van soevereiniteit waar te maken die generaties Sahrawi-bevolking is ontzegd.

Taleb Alisalem is een activist en politiek analist, gespecialiseerd in de Westelijke Sahara.

Deze artikel werd voor het eerst gepubliceerd op Progressief Internationaal.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside