Spanje is anders / IJF.org

Spanje is anders / IJF.org

‚Spanje is anders‘, zegt het Ministerie van Toerisme. Voor miljoenen buitenlanders is Spanje zon, eten en flamenco, weinig meer; veel hedonisme en elke dag een siësta want het leven is kort. Je moet de nationale eigenaardigheid begrijpen en dat betekent dat judo a priori Don Quichot is die tegen windmolens vecht. Spanje is voetbal, voetbal en iets verder terug nog meer voetbal. Kom dan basketbal en tennis, motorfietsen en Formule 1. Enkele kilometers achter komt judo tevoorschijn. Hier begint het avontuur juist omdat Spanje anders is.


Quino Ruiz

Voor iemand die net op de judoplaneet is geland, is het Spaanse systeem als een sudoku-puzzel van niveau 8 zonder potlood. Er is een nationale federatie met een high-performance centrum in Madrid, wiens essentiële missie het is om judo te promoten onder jongeren, wier afgestudeerden 120.000 bereiken. Het aantal is hoog gezien de afwezigheid van judo in de media en het overwicht van andere sporten. Het is een onderwerp dat voor elke marketeer een uitdaging kan zijn. Er zijn meerdere clubs en regionale federaties, maar vooral twee hoofdpolen, het speerpunt van het Spaanse judo. De ene is in Brunete en de andere in Valencia.

Brunete is een stad van achtduizend inwoners, dertig kilometer ten westen van Madrid of, wat hetzelfde is, de hoogste concentratie aan talent per vierkante meter op het gebied van judo. Een Spaanse legende regeert daar, Quino Ruiz, vierenzestig jaar oud, vijftig van hen met judogi. Toen hij begon, werd het VK lid van de EEG en bezocht Richard Nixon China, het eerste officiële bezoek van een Amerikaanse president aan dat land. Quino is over de hele wereld bekend omdat hij tot 2018 het beste record in het Spaanse judo had, met een wereldzilver en een Europese titel en als coach van de tweevoudig wereldkampioen Nikoloz Sherazadishvili. De Quino Brunete Dojo bestaat echter uit ruim vierhonderd leerlingen in de leeftijd van vier tot zestig jaar. Het is een instituut, de sportmotor van een stad en een eliteschool die naast de besten staat. Wat ons interesseert is zijn methode.

Siehe auch  Excluya a la minera chilena brasileña IG4 de $ 916 millones para convertirse en un socio importante en SQM-sources

Quino Ruiz en Fran Garrigós

Het is negen uur ’s ochtends en het regent al dagen terwijl de rest van Europa zich koestert in de zon. Quino zet koffie in de keuken van zijn huis en legt zijn visie op judo uit. „Voor mij is het sleutelwoord genegenheid“, legt Quino uit. “Zorg voor de studenten zodat ze gelukkig zijn. We doen alles met passie. Ik probeer niets te missen.” Als het budget van de club niet ver genoeg gaat, is er de voorzitter van het Spaans Olympisch Comité, Alejandro Blanco, een voormalige judoka en, voor Quino, „onze beschermengel“. Als de commissie ook niet komt opdagen, heeft Quino altijd de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw Maribel, die alles in het werk stelt voor het welzijn van de club. „Ze is mijn morele en economische steun en de studenten zijn als haar kinderen.“

Quino’s toewijding is exclusief, zes dagen per week training en geen vakanties. Hij onderbrak zelfs zijn huwelijksreis om Niko en Fran Garrigós te troosten, die net verloren hadden in de eerste ronde van een toernooi.


Laura Martinez

Elke dag is het kijken naar video’s, het bestuderen van tegenstanders, het proberen te verbeteren en nieuwe technieken te oefenen. Zijn trainingen zijn gepersonaliseerd, zoals bij Niko. „Hij is erg intelligent als het gaat om het incorporeren van nieuwe dingen, omdat hij een natuurlijk talent heeft en veel werkvermogen. Ik voeg andere zeer belangrijke details toe, zoals het werk op de vloer.”

Een trainingssessie is heel erg nage-komi met matrassen om pijn te vermijden, technieken te perfectioneren, verdediging en aanval en uchi-komi op een echte manier. Ook is er ne-waza en de overgang van voet naar grond. „Wat ik zoek is om dezelfde sfeer en dezelfde intensiteit te creëren als tijdens een toernooi, omdat ik dat het beste vind dat je moet vechten hoe ze trainen.“ Zijn studenten zeggen dat Quino alles ziet, dat hij met een blik een staat van vorm of stemming realiseert. “Ik ben als een pijn in de kont, ik let op alles. Tijdens een wedstrijd observeer ik vanuit de stoel mijn judoka, de tegenstander, de scheidsrechter, zelfs de scheidsrechterstafel.”

Siehe auch  LIVE-UPDATES! Laatste dag van WorldSBK Pre-season Testing in Catalunya, Spanje | WSBK Live

Passie is obsessie en Quino’s is om dingen goed te doen, maar altijd met een voortreffelijke en zeer nauwe, vertrouwde behandeling. “Ik krijg geen judo zonder mensen vriendelijk te behandelen. Respect is geen onderwerping.”

Niko, Fran, Cristina Cabaña en Laura Martínez vormen het neusje van de zalm. Ze hebben belangrijke titels en medailles gewonnen. Ze kijken ook vanuit hun positie naar Quino. “Het is allemaal hart”, zegt Niko, “consistentie en eis, want hij is de eerste die alles geeft. Nu zijn we beter, vooral mentaal.“


Nikoloz Sherazadishvili

Fran, Cristina en Laura zijn het met Niko eens; voor hen straalt Quino “vertrouwen uit en motiveert als geen ander. Het maakt niet uit welke dag van het jaar het is, of het nu een persoonlijk of professioneel probleem is, hij is er altijd om ons te helpen met alles wat nodig is.” Er is volgens hen nog iets meer, weten hoe ze elk moeten behandelen. „Hij weet dat hij niets van me krijgt door te schreeuwen“, legt Laura uit. „Ik daarentegen heb wel eens een hard woord nodig“, zegt Cristina. Quino bekijkt ze allemaal op dezelfde manier en maakt ze een betere judoka, want bij hem is elke droom mogelijk omdat hij dat gelooft. Bovendien kookt hij goed! Quino’s rijst met kip zou een recept moeten zijn voor elk restaurant met sterren.

Quino is een compendium van vriendelijkheid, liefde, vraag en sportieve ambitie. Hij is ook een claim. Quino wordt aangehouden in de straten van Georgië en heeft sinds enige tijd Georgische judoka’s die wachten op de Spaanse nationaliteit tot zijn dienst. Als ze zo doorgaan, zullen de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen uiteindelijk in Brunete worden onderhandeld. „Ze zijn erg goede judoka’s, maar ze zijn er niet in geslaagd om in het Georgische eerste elftal te komen. Ik geef ze een nieuwe kans”, benadrukt Quino. Het verschil, en zonder twijfel de sleutel tot succes, is dat de judoka die uit het buitenland komen niet zomaar hun nieuwe paspoort ophalen, concurreren met een andere vlag, bedankt en adiós. In Brunete gaan ze naar school, leren de taal en eten net als de rest van de Spanjaarden. Het is een totale onderdompeling zodat de aanpassing absoluut is.

Siehe auch  Spaanse slachtoffers van Polisario hekelen straffeloosheid van separatisten in Spanje

Niko Sherazadishvili en Tristani Mosakhlishvili

De laatste parel heet Tristani Mosakhlishvili, Tato voor vrienden. Nu Niko zijn eerste stapjes zet bij -100kg, heeft Tato het stokje opgepakt bij -90kg en op de mat is hij een monster. “Soms heeft Niko moeite om hem op de mat te hanteren”, bekent Quino. Aangezien we hem niet geloven, nodigt Quino ons uit voor een randori tussen hen beiden. “Hij is een dier”, zegt Quino, “ik heb zoiets al lang niet meer gezien” en precies de dag na onze aankomst moet Tato de grondwet van Spanje dragen.

Het regent nog steeds en het is koud, maar Quino deinst niet terug en zijn studenten zweten in een training die is ontworpen om te verbeteren en plezier te hebben. We lieten hem daar achter met de belofte elkaar snel weer te zien en de zekerheid dat we dit jaar iets geweldigs gaan doen. „Als ik het niet geloofde, zou ik dit niet doen.“ Bedankt voor alles, de rijst was goddelijk, de koffie maakte ons wakker en de gastvrijheid was legendarisch. Oké, we hebben geen paraplu, maar we gaan naar Valencia.

Wordt vervolgd…


Laura Martínez en Cristina Cabaña

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside