Spanje hervormt geheime diensten na telefoonhackschandaal: PM | politiek nieuws

Spanje hervormt geheime diensten na telefoonhackschandaal: PM |  politiek nieuws

Pedro Sanchez belooft ook een nieuwe wet die ‚gerubriceerde informatie‘ regelt na het hacken van telefoons van toppolitici.

Spanje zal de „gerechtelijke controle“ over zijn geheime diensten versterken in de nasleep van een schandaal over het hacken van de mobiele telefoons van toppolitici, tegen premier Pedro Sanchez.

Het schandaal brak in april uit toen bleek dat de telefoons van Catalaanse separatistische leiders waren afgeluisterd door Spaanse inlichtingendiensten.

Het werd groter toen de regering bevestigde dat de telefoons van Sanchez en de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken ook het doelwit waren van een “externe aanval”.

De affaire heeft geleid tot een crisis tussen de minderheidsregering van Sanchez en de Catalaanse pro-onafhankelijkheidspartij ERC.

De fragiele coalitie van Sanchez vertrouwt op de ERC om wetgeving aan te nemen in het parlement en aan de macht te blijven tot de volgende algemene verkiezingen eind 2023.

„Het gaat erom de garanties van deze controle te versterken, maar ook om te zorgen voor maximaal respect voor de individuele en politieke rechten van mensen“, zei Sánchez donderdag tegen het parlement toen hij de hervorming aankondigde.

Sanchez zei ook dat de regering een nieuwe wet zal aannemen die „gerubriceerde informatie“ regelt, die de bestaande wetgeving zal vervangen die in 1968 werd aangenomen tijdens de dictatuur van generaal Francisco Franco.

„We moeten dringend regelgeving aannemen die gebaseerd is op democratische, constitutionele principes“, zei hij.

Chef spionagebureau ontslagen

De regering pakte vorige maand het hoofd van de Spaanse CNI-inlichtingendienst, Paz Esteban, over het hackschandaal. Ze was de eerste vrouw die het bureau leidde.

Siehe auch  4 orang Indonesia diselamatkan dalam jump-jump

Haar ontslag kwam nadat ze een parlementscommissie had verteld dat 18 Catalaanse separatisten, waaronder Pere Aragones, het hoofd van de regionale regering van Catalonië, waren bespioneerd door de CNI, maar altijd met goedkeuring van de rechtbank.

Esteban was de eerste vrouw die het Spaanse spionagebureau leidde [File: Juan Carlos Hidalgo/EPA]

De Canadese cybersecurity-waakhond Citizen Lab had in april gezegd dat de telefoons van meer dan 60 mensen die banden hadden met de Catalaanse afscheidingsbeweging waren afgeluisterd met Pegasus-spyware na een mislukt onafhankelijkheidsbod in 2017.

Het schandaal verdiepte zich nadat de regering op 2 mei aankondigde dat de telefoons van Sanchez en minister van Defensie Margarita Robles in mei en juni 2021 waren gehackt door dezelfde spyware, gemaakt door de Israëlische NSO-groep.

Sanchez is het eerste regeringshoofd waarvan wordt bevestigd dat het het doelwit is van controversiële Pegasus-spyware.

De regering zei later dat de telefoon van minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska ook een van de vorig jaar gehackte telefoons was.

De onthullingen deden vragen rijzen over wie de schuldige is en of Spanje adequate veiligheidsprotocollen heeft.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside