Spanje, Frankrijk en Portugal behoren tot de landen met recordhitte

Spanje, Frankrijk en Portugal behoren tot de landen met recordhitte
Tijdelijke aanduiding terwijl artikelacties worden geladen

Een brute uitbarsting van recordbrekende hitte heeft zich over Zuid- en Midden-Europa verspreid en de records van mei verbroken van Portugal tot Duitsland. Enkele van de meest extreme hitte is geconcentreerd in Portugal, Spanje en Frankrijk.

De recordtemperaturen doen zich voor terwijl uitzonderlijke hitte het oosten van de Verenigde Staten verschroeit. De gelijktijdige hittegolven op twee continenten onderstrepen de effecten van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, die de frequentie, intensiteit en duur van dergelijke gebeurtenissen verhoogt.

Recordhitte stijgt richting oostkust met temperaturen rond de 100

Maximiliano Herrera, een klimatoloog die wereldwijd weersextremen volgt, getweet die vrijdag was een “[h]istorische dag in Europa met tientallen maandrecords [set].”

Europa’s heetste weer vrijdag concentreerde zich in Portugal en Spanje. In Zuid-Spanje liep de temperatuur op zo hoog als 107 graden (41,8 Celsius) vrijdag en zaterdag werd warmer weer voorspeld. Sevilla klom vrijdag naar 105,4 graden (40,8 graden Celsius) en evenaarde daarmee de hoogste temperatuur ooit in mei.

Het Spaanse Staatsmeteorologisch Agentschap beschreef de temperaturen als „typisch voor de zomer en uitzonderlijk hoog voor deze data.“

Recordtemperaturen drongen ook Frankrijk binnen, Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk en Duitsland, volgens Herrera.

Frankrijk boekte vrijdag de 38e opeenvolgende dag van bovennormale temperaturen. Voorspellers van Météo-France, de weerdienst van het land, voorspellen dat het de heetste mei ooit zal worden, zelfs heter dan sommige juli in de jaren vijftig en zestig.

„De vroegheid van de hitte is opmerkelijk“, zei Robert Vautard, directeur van het Institut Pierre-Simon Laplace in Parijs, in een e-mail. „Deze temperaturen liggen zelfs hoog boven normaal voor juli of augustus.“

Siehe auch  Transportasi Online - Prancis dan Polandia adalah salah satu negara paling kompleks di dunia untuk berbisnis

Ondertussen stroomt veel koelere lucht Noord-Europa binnen. De botsing tussen de extreme hitte in Zuid-Europa en de koelere lucht die vanuit het noorden binnenstroomde, veroorzaakte een uitbraak van zware onweersbuien Vrijdag in Duitsland. Berichten op sociale media toonden een grote, vernietigende tornado die de West-Duitse stad Lippstadt trof. De Associated Press meldde zware schade.

In Zuid-Europa zijn sinds midweek tientallen records gesneuveld. Donderdag bereikte de stad Jaén in Zuid-Spanje een nieuw maandelijks maximum van 101,7 graden (38,7 Celsius). Op vrijdag stegen de temperaturen in de stad zelfs nog hoger tot 106,2 (41,2 graden Celsius) om het record van de dag ervoor te overschaduwen.

Spanje nu ervaringen tot 30 extra dagen die de 86 graden (30 Celsius) overschrijden dan 60 jaar geleden, tweette Mika Rantaneneen onderzoeker aan het Finse Meteorologisch Instituut.

De nachttemperaturen waren ook ongewoon warm. De stad Cuenca boekte de warmste lage temperatuur voor mei: 67,1 graden (19,5 Celsius).

De verwachting is dat de nachttemperaturen in Spanje in het weekend rond of boven de 68 graden (20 graden Celsius) zullen schommelen. Hoge temperaturen ’s nachts zijn bijzonder zorgwekkend voor kwetsbare groepen zonder airconditioning vanwege de fysieke ophoping van hittestress zonder voldoende nachtelijke koeling.

Hoge temperatuurrecords voor mei hebben zich ook in Frankrijk opgestapeld. Woensdag werden maandelijkse pieken vastgesteld in de steden Albi op 92,7 graden (33,7 Celsius), Toulouse op 92,1 graden (33,4 Celsius) en Montélimar op 92,8 graden (33,8 Celsius).

Op vrijdag klom Straatsburg tot 94,3 (34,6 Celsius) graden en was tussen vele locaties in Frankrijk om nieuwe mei-records te vestigen.

Siehe auch  Die besten 30 Badezimmer Spiegelschrank Mit Beleuchtung Handverlesen für Sie

De hitte in Frankrijk, gecombineerd met mogelijk record droge omstandigheden, belast de tarweoogst van het land. Op 16 mei was 73 procent van de zachte tarwe in goede of zeer goede staat – lager dan vorig jaar rond deze tijd. Lage opbrengsten in Frankrijk, de grootste graanproducent van de Europese Unie, zullen de wereldwijde graanvoorziening onder druk zetten, die al is aangetast door de Russische invasie van Oekraïne.

In Duitsland vestigden tal van locaties vrijdag records in mei, met wijdverbreide maximumtemperaturen van meer dan 86 graden (30 Celsius) in het zuiden.

De extreme hitte is veroorzaakt door een hete, droge luchtmassa uit Noord-Afrika die over de regio aanzwelt, samen met sterke zonneschijn. Herrera getweet dat Marokko de hoogste temperatuur in mei op record vrijdag noteerde, met een hoge temperatuur van 114,3 graden (45,7 Celsius) in Sidi Slimane, een kleine stad in het noordwesten van het land.

De extreem hoge temperaturen zijn geïntensiveerd door verhoogde concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer door de verbranding van fossiele brandstoffen, zei Voutard.

Extreem weer dat de planeet kwelt, zal verergeren door de opwarming van de aarde, vindt het VN-panel

„Verschillende hittegolfstudies hebben aangetoond dat alle recente hittegolven die in West-Europa zijn geanalyseerd met behulp van onze statistische en fysieke hulpmiddelen, de handtekening van klimaatverandering dragen“, zegt Voutard, die de rol van klimaatverandering bij extreme weersomstandigheden onderzoekt. „Het lijdt weinig twijfel dat deze hittegolf ontsnapt aan de algemene regel dat deze is aangewakkerd door klimaatverandering.“

Spanje en Frankrijk zijn sinds het pre-industriële tijdperk respectievelijk rond de 3,2 graden (1,8 graden Celsius) en 3,6 graden (2,0 graden Celsius) opgewarmd, veel hoger dan het wereldwijde gemiddelde.

Siehe auch  Puebla celebra el 200 aniversario del platillo icónico Chile n Nokada

In Spanje vonden de meeste stijgingen ook plaats in de afgelopen decennia. In de afgelopen 60 jaar is het land met 1,3 graden Celsius opgewarmd, volgens a Directieverslag 2020 door de meteorologische dienst.

Gegevens van het bureau laten ook zien dat hittegolven (verhoogde temperaturen van ten minste drie dagen) verdubbeld per decennium. Van 2010 tot 2020 werden ongeveer 24 hittegolven geregistreerd, vergeleken met slechts 10 tot 12 in voorgaande decennia. De zomer komt ook ongeveer een maand eerder dan 40 jaar geleden, Rubén del Campo met het Staats Meteorologisch Agentschap vertelde AP News.

Vautard zei dat „de kans op extreme hittegolven wereldwijd ongeveer zou verdubbelen“ als de aarde 2 graden Celsius (3,6 graden Fahrenheit) zou opwarmen in vergelijking met pre-industriële niveaus. De planeet is al ongeveer 1,1 graden Celsius opgewarmd.

„Het aantal warme dagen zal in de toekomst blijven toenemen totdat de klimaatopwarming is gestabiliseerd, wat alleen zou gebeuren als de uitstoot van gassen stopt“, zei hij.

Terwijl koele lucht uit Rusland zuidwestwaarts door Europa stuwt, zullen centrale delen van het continent op zaterdag en zondag verlichting krijgen van de hitte, terwijl de hitte haar hoogtepunt nadert boven het Iberisch schiereiland en Zuid-Frankrijk. Het zal tot begin volgende week duren voordat de hitte in Zuidwest-Europa wat bekoelt.

Jason Samenow heeft bijgedragen aan dit rapport.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside