Spanje: ex-koning Juan Carlos voor kort bezoek vanuit ballingschap | Nieuws | DW

Spanje: ex-koning Juan Carlos voor kort bezoek vanuit ballingschap |  Nieuws |  DW

De voormalige koning van Spanje, Juan Carlos, zal donderdag in het land aankomen na bijna twee jaar in ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten te hebben doorgebracht, aldus het Koninklijk Huis. Volgens de verklaring van het paleis zal Juan Carlos tussen donderdag en maandag voor een korte periode familie bezoeken.

Carlos ontmoet zijn zoon koning Felipe VI

Juan Carlos had zijn „verlangen uitgesproken om zijn familie en vrienden regelmatig in Spanje te bezoeken“ in een „privé“-omgeving, aldus de verklaring van het paleis.

De voormalige koning wil de taakuitoefening van zijn zoon Felipe ‚faciliteren‘ in het licht van de ‚publieke gevolgen van bepaalde gebeurtenissen uit het verleden in (zijn) privéleven‘.

Carlos gaat vrijdag naar de noordwestelijke stad Sanxenxo om een ​​regatta bij te wonen.

Vervolgens reist hij maandag naar Madrid om zijn zoon koning Felipe VI, zijn vrouw Sofia en andere leden van zijn familie te bezoeken, voordat hij dezelfde dag naar Abu Dhabi vertrekt, waar Carlos permanent woont.

Carlos doet in 2014 afstand van de troon

Ooit vereerd voor het vakkundig overstappen van het land naar een democratie van een dictatuur na de dood van de Spaanse generaal Francisco Franco in 1975, werd het bewind van Carlos later aangetast door een reeks schandalen.

Corruptieonderzoeken naar de echtgenoot van zijn dochter werpen licht op de financiën van de koninklijke familie. Zijn dochter werd in 2014 de eerste Spaanse koninklijke familie die terechtstond. Ze werd beschuldigd van belastingfraude. Ze werd later vrijgesproken, maar haar man regeerde.

In 2012 kreeg Carlos kritiek omdat hij geld had uitgegeven aan een luxe reis naar Bostwana, toen de Spanjaarden wankelden onder banenverlies en een recessie.

Siehe auch  2022 World Superbike Aragon, Spanje - Resultaten race 1

In 2014 deed Carlos afstand van de troon ten gunste van zijn zoon, prins Felipe.

Koning Felipe deed afstand van zijn erfenis en ontnam zijn vader in maart 2020 de paleistoelage nadat berichten naar voren kwamen over de betrokkenheid van zijn vader bij een hogesnelheidstreincontract in Saoedi-Arabië dat in 2011 werd toegekend aan een groep Spaanse bedrijven.

Ook bleek dat Carlos miljoenen uit het contract schonk aan een Deense zakenvrouw, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, met wie hij een hechte relatie had.

Spaanse en Zwitserse aanklagers hebben in maart 2022 een reeks onderzoeken naar vermeende fraude gestaakt. Carlos wordt sindsdien gezien als een aansprakelijkheid voor koning Felipe.

rm/sms (Reuters, AFP)

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside