Spanje: EU moet optreden tegen misbruik van spyware nadat prominente Catalanen het doelwit waren van Pegasus

Spanje: EU moet optreden tegen misbruik van spyware nadat prominente Catalanen het doelwit waren van Pegasus

De instellingen van de Europese Unie slagen er niet in een einde te maken aan de ongebreidelde mensenrechtenschendingen met spyware, zei Amnesty International vandaag, nadat de organisatie onafhankelijk nieuwe aanvallen met Pegasus-spyware op prominente Catalanen had bevestigd.

Nieuw onderzoek By the Citizen Lab heeft onthuld hoe tientallen Catalaanse politici en hun families tussen 2015 en 2020 het doelwit waren van Pegasus-spyware van NSO Group. Technische experts van Amnesty International’s Security Lab hebben onafhankelijk het bewijs van de aanvallen geverifieerd.

De Spaanse overheid moet duidelijk maken of ze al dan niet klant is van NSO Group. Ook moet zij een grondig en onafhankelijk onderzoek doen naar het gebruik van Pegasus-spyware tegen de in dit onderzoek geïdentificeerde Catalanen.

Likhita Banerji, technologie- en mensenrechtenonderzoeker van Amnesty International.

Bevestigde doelen zijn onder meer Elisenda Paluzie en Sònia Urpí Garcia, die samenwerken met de Assemblea Nacional Catalana, een organisatie die streeft naar de politieke onafhankelijkheid van Catalonië van Spanje. Elisenda Paluzie is de huidige voorzitter van de groep.

De telefoon van de Catalaanse journalist Meritxell Bonet werd ook gehackt in juni 2019. Ze was het doelwit in de laatste dagen van een zaak van het Hooggerechtshof tegen haar man Jordi Cuixart, een activist en voormalig voorzitter van de Catalaanse Vereniging Òmnium Cultural, die werd aangeklaagd op beschuldiging van “ opruiing.” “.

Politicus, universiteitsprofessor en Catalaanse activist Jordi Sànchez was van september 2015 tot juli 2020 uitgebreid en aanhoudend het doelwit van Pegasus. Tussen 2015 en 2017 was hij voorzitter van de Assemblea Nacional Catalana. Zijn telefoon werd op 13 oktober 2017 met succes gecompromitteerd met Pegasus, dagen voor zijn arrestatie door de Spaanse autoriteiten op beschuldiging van „opruiing“.

Siehe auch  Los astronautas fueron los primeros en cultivar chile picante en el espacio

In oktober 2020 schreef Amnesty International Spanje de Spaanse regering om informatie vrij te geven over alle contracten met particuliere digitale bewakingsbedrijven die niet werden bekendgemaakt. Amnesty International Spain benaderde later ook het Spaanse Ministerie van Defensie en vroeg informatie over het gebruik van Pegasus bij het National Intelligence Center. Ze reageerden met de mededeling dat dergelijke informatie onder geclassificeerde onderwerpen valt. NSO dat het alleen aan regeringen verkoopt en dat zijn instrumenten bedoeld zijn om te worden gebruikt om ernstige staatsgeorganiseerde misdaad en terrorisme te bestrijden.

“De Spaanse overheid moet duidelijk maken of ze al dan niet een klant is van NSO Group. Het moet ook een grondig, onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar het gebruik van Pegasus-spyware tegen de Catalanen die in dit onderzoek zijn geïdentificeerd”, zegt Likhita Banerji, technologie- en mensenrechtenonderzoeker van Amnesty International.

Amnesty International’s Security Lab-collega beoordeelde forensisch bewijs van een steekproef van individuen die voor het eerst werden geïdentificeerd in het Citizen Lab-onderzoek, en vond in alle gevallen bewijs van Pegasus-targeting en infectie.

Eerste bijeenkomst van de onderzoekscommissie van het Europees Parlement

De onthullingen komen als een Onderzoekscommissie van het Europees Parlement zal zijn eerste vergadering houden op dinsdag (19 april) over schendingen van de EU-wetgeving in verband met het gebruik van Pegasus en gelijkwaardige spyware – een direct gevolg van de onthullingen van het Pegasus-project in juli 2021. Vorige week schreef Reuters gemeld dat hoge EU-figuren het doelwit waren geweest van Pegasus van de NSO-groep.

„We dringen er bij de onderzoekscommissie van het Europees Parlement op aan om geen middel onbeproefd te laten bij het documenteren van de mensenrechtenschendingen die mogelijk worden gemaakt door illegale spyware, onder meer door deze nieuwe onthullingen te onderzoeken“, zei Likhita Banerji.

Siehe auch  Die besten 30 Led Lampe Dimmbar Handverlesen für Sie

“Overheden over de hele wereld hebben niet genoeg gedaan om mensenrechtenschendingen veroorzaakt door invasieve spyware zoals Pegasus te onderzoeken of te stoppen. Het gebruik, de verkoop en de overdracht van deze bewakingstechnologie moet tijdelijk worden stopgezet om verdere schending van de mensenrechten te voorkomen.”

Amnesty International heeft, samen met andere maatschappelijke organisaties, eerder het wijdverbreide en onwettige gebruik van spyware tegen politici en smokkelaars over de hele wereld gedocumenteerd, ook als onderdeel van het Pegasus-project.

In Europa zijn Libië en leden van het maatschappelijk middenveld andere doelwitten geweest in België, Frankrijk, GriekenlandHongarije, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

NW Group heeft geen adequate maatregelen genomen om het gebruik van instrumenten voor gerichte bewaking van haar gerichte en aantoonbaar gemelde maatregelen te stoppen, ondanks het feit dat ofwel wist of had geweten dat dit plaatsvond. NSO Groep moet de systemen van klanten onmiddellijk afsluiten als er geloofwaardige aanwijzingen zijn van misbruik van haar tools.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside