Spanje: Catalanen gehackt om een ​​legaal bod uit te brengen op het gebruik van spyware

Spanje: Catalanen gehackt om een ​​legaal bod uit te brengen op het gebruik van spyware

MADRID – Separatistische politici, genoemd uit Catalonië, kondigden dinsdag een juridisch offensief aan in een half dozijn landen tegen de Spaanse staat en de Israëlische eigenaren van een controversiële spyware die naar verluidt zou zijn gebruikt om op hen te snuffelen.

Het hoofd van de Catalaanse en Spaanstalige noordoostelijke regio kondigde ook aan dat de betrekkingen met de centrale autoriteiten in Spanje gespannen zouden blijven totdat Madrid een volledig onderzoek heeft ingesteld en degenen die verantwoordelijk zijn bevonden voor de vermeende surveillance bestraft.

Een woordvoerster van de Spaanse regering zei dat er geen illegale spionage plaatsvond in het land.

Citizen Lab, een team van cyberbeveiligingsexperts verbonden aan de Universiteit van Toronto, had een dag eerder een forensisch gedocumenteerd cluster van hackpogingen onthuld met Pegasus, een programma dat stilletjes telefoons infiltreert om hun gegevens te verzamelen en mogelijk hun eigenaren bespioneren.

Minstens 65 prominente figuren van het Catalaanse pro-onafhankelijkheidskamp – inclusief gekozen functionarissen, leiders van het maatschappelijk middenveld, advocaten en hun programma’s – werden het doelwit van Pegasus van de NSO Group of iets anders gecreëerd door Candiru, een ander Israëlisch technologiebedrijf. De spyware van Candiru stelt mogelijk derden in staat om zich voor te doen als de eigenaar van de telefoon om berichten of e-mails te verzenden, aldus Citizen Lab.

Zowel NSO Group, de eigenaar van Pegasus, als Candiru zijn bekritiseerd door wereldwijde rechtengroepen voor het schenden van de privacy van gebruikers en worden geconfronteerd met rechtszaken van enkele van ’s werelds grootste technologiebedrijven.

De bedrijven beweren dat hun software alleen wordt verkocht aan overheidsinstanties om criminelen en terroristen aan te pakken. Over de vermeende spionage van Catalaanse separatisten zei Citizen Lab dat zijn onderzoek bewijs had gevonden van „een sterke band met een of meer entiteiten binnen de Spaanse regering“.

Siehe auch  'Nenekku Sang Prajurit': Tentang Wanita Terlupakan KNIL

„Er is hier geen spionage, er is geen afluisteren als het niet onder de dekmantel van de wet is“, zei regeringswoordvoerster Isabel Rodríguez dinsdag tijdens een wekelijkse briefing.

Op de vraag of de inlichtingendiensten van het land, bekend als CNI, het gebruik van Pegasus hadden gecontracteerd, zei Rodríguez: „Er zijn zaken die, omdat ze betrekking hebben op de nationale veiligheid, wettelijk worden beschermd en geclassificeerd zijn als materiaal.“

Sommige politici en doelwitten verschenen tegelijkertijd voor een persconferentie in het Europees Parlement in Brussel, waar ze beloofden om rechtszaken aan te spannen om transparantie te verkrijgen in Spanje, maar ook in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, België en Luxemburg, waar sommige van de de vermeende hacking heeft plaatsgevonden. Luxemburg is ook waar de Europese dochteronderneming van NSO Group haar hoofdkantoor heeft.

Onder de sprekers was Carles Puigdemont, een wetgever van de Europese Unie en voormalig Catalaans regionaal hoofd die in 2017 Spanje ontvluchtte om vervolging te voorkomen nadat onder zijn toezicht een verboden onafhankelijkheidsreferendum was doorgegaan.

„De Spaanse staat heeft een crimineel complot georganiseerd om een ​​legitieme, democratische politieke beweging aan te vallen“, zei Puigdemont, die er ook bij de leiders van de uitvoerende macht van de EU op aandrong om het gebruik van de controversiële spyware te onderzoeken en, in zijn woorden, „Spanje verantwoordelijk te houden .“

De Spaanse minister van Defensie Margarita Robles, die toezicht houdt op het inlichtingenapparaat van het land, zal voor de nationale wetgevers verschijnen om vragen over de kwestie te beantwoorden, zei de regering.

Pere Aragonès, het huidige hoofd van het regionale bestuur van Catalonië, zei dat de politieke betrekkingen met de centrale autoriteiten niet normaal konden doorgaan totdat de links-naar-centrum-coalitie onder leiding van Pedro Sánchez de hacking volledig onderzoekt met extern toezicht. De eigen telefoon van Aragonès was een van de doelwitten van Pegasus tijdens zijn vorige functie als vice-president van de regio.

Siehe auch  Gigama marinado con limón y chile es un refrescante tratamiento de verano

Bijna alle spionage-incidenten die door Citizen Lab zijn geïdentificeerd, vonden plaats tussen 2017 en 2020, toen pogingen om een ​​onafhankelijke staat in het noordoosten van Spanje te stichten, leidden tot de diepste politieke crisis van het land in de afgelopen decennia.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside