Spanje, Australië, VK meest blootgesteld aan financiële schokken als rente stijgt, zegt Fitch

Spanje, Australië, VK meest blootgesteld aan financiële schokken als rente stijgt, zegt Fitch

Door James Glynn

SYDNEY–Terwijl centrale banken de rente verhogen om de grootste inflatiepiek in de decennia te bestrijden, zegt Fitch Ratings dat Australië, Spanje en het VK het meest worden blootgesteld aan een financiële schok.

De kwetsbaarheid van Australië en Spanje vloeit voort uit een groot aandeel hypotheken met variabele rente, terwijl kredietnemers in het VK al relatief hoge schuld-inkomensratio’s hebben.

Het aandeel van woningleningen met variabele rente en de huidige schuld-inkomensverhoudingen van kredietnemers geven een indicatie van de relatieve blootstelling van door woninghypotheken gedekte effecten en gedekte obligatiemarkten aan stijgende rentetarieven, aldus het ratingbureau in een rapport.

Fitch testte de gemiddelde schuld-inkomensratio voor leningen die in 2020 zijn ontstaan, en het inkomen veronderstelde dat de te betalen tarieven op leningen met variabele rente eind 2023 met drie procentpunten boven hun oorspronkelijke tarief waren gestegen, ongewijzigd.

„Als we kijken naar leningen met zowel variabele als vaste rente, zouden kredietnemers in Australië, Spanje en het VK de grootste betalingsschokken ervaren in ons scenario, gemeten aan de hand van de relatieve toename van de gestreste versus de oorspronkelijke schuld-naar-inkomen“, zei Fitch.

Leningen met variabele rente in Australië, Spanje en het VK vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de nieuwe kredietoorsprong, en hun beginschuld-inkomensratio varieert tussen 26% in Australië en 34% in het VK. Deze landen lijken het meest gevoelig voor een stijging in tarieven aangezien de verhoudingen naar 34% -39% zouden bewegen, bovengenoemde Fitch.

In maart voorspelde Fitch in totaal zeven renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve en vier van de Bank of England in 2022, met een beleidsrente van 3,0% in de VS en 1,75% in het VK aan het einde van 2023. Vergelijkbare trends waren Voorspelling voor Australië en Canada, waar zij voorspelt dat de beleidsrente eind 2023 zal stijgen tot respectievelijk 1,25% en 2,0%.

Een hoger dan verwachte inflatie en meer agressieve commentaren van centrale bankiers sinds maart wijzen echter op sterke opwaartse risico’s voor deze renteprojecties, en de financiële markten prijzen een nog snellere verkrapping in, zei Fitch.

Schrijf naar James Glynn op [email protected]

Siehe auch  Franse en Spaanse regeringspartner ter herdenking van Picasso Legacy – ARTnews.com

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside