Spaanse zigeunergroepen roepen op tot bescherming nadat families de racistische menigte ontvluchten | Spanje

Spaanse zigeunergroepen roepen op tot bescherming nadat families de racistische menigte ontvluchten |  Spanje

Spaanse zigeunergroepen roepen op tot dringende actie en bescherming nadat tientallen mensen hun huizen in een klein Andalusisch stadje moesten verlaten toen een moord een golf van racistisch geweld veroorzaakte.

In de vroege uurtjes van zondag 17 juli werd een 29-jarige portier, genaamd Álvaro Soto, doodgestoken in Peal de Becerro na een ruzie met vier leden van de lokale zigeunergemeenschap. De vermeende aanvallers werden later gearresteerd.

Hoewel de volgende dag in de stad een vreedzame demonstratie werd gehouden waarin werd opgeroepen tot gerechtigheid voor Soto, werd deze gevolgd door een racistische razernij waarbij sommige bewoners huizen van zigeuners aanvielen, waaronder familieleden van de vermeende moordenaars. De eigendommen werden verbrand, geplunderd en beschadigd; auto’s werden afgeplakt. Sommige huizen werden ook beklad met graffiti met de tekst „killer zigeuners“ en „dood aan zigeuners“.

Volgens zigeunergroepen zijn 31 leden van zes families uit Peal de Becerro gevlucht omdat ze bang zijn voor verdere represailles tegen hun gemeenschap. Het gaat om zieke, oudere en kwetsbare mensen.

Twee van de vier gearresteerde mannen zijn in afwachting van hun proces vrijgelaten, de andere twee zitten nog vast.

Groepen die de Spaanse zigeunergemeenschappen vertegenwoordigen, waren er snel bij om hun medeleven te betuigen over de moord, maar zeiden dat niets de racistische misdaden die daarop volgden kon rechtvaardigen.

„Het is onaanvaardbaar voor een groep mensen om het recht in eigen handen te nemen, om de verdrijving van zigeunerfamilies uit een stad te eisen, en voor hen om de huizen van deze families in brand te steken en hun auto’s over de kop te slaan“, aldus de Spaanse regering. Fundación Secretariaat Gitano zei in een verklaring.

Siehe auch  Los recursos de Mirosol están en constante exploración en Chile y Argentina

Kamira, een federatie bestaande uit verenigingen van zigeunervrouwen, bood haar “condoleance, medeleven en solidariteit” aan Soto’s familie, maar zei dat zijn dood gewoon geen excuus was voor het anti-zigeunergeweld.

„Dit was bedoeld als een demonstratie die opriep tot vrede, maar sommige gewelddadige mensen sloegen anderen in elkaar en het werd iets absoluut ondraaglijks dat de sociale vrede en het naast elkaar bestaan ​​van een stad aan het wankelen bracht“, zei Kamira’s president, Carmen Santiago Reyes.

„Het is heel belangrijk dat de gemoederen koelen, dat de nodige onderzoeken de verantwoordelijken voor de schade en de bedreigingen identificeren, en dat de autoriteiten op de hoogte blijven van de opmerkingen op sociale media, die kunnen aanzetten tot haat.“

Santiago Reyes zei dat er recht moest worden gedaan en dat de sociale cohesie zo snel mogelijk moest worden hersteld.

„Je kunt niet generaliseren over de acties van één persoon en mensen uit hun huis dwingen alleen maar omdat ze familie zijn van die persoon,“ voegde ze eraan toe. „Dat is niet te rechtvaardigen en hoort niet thuis in een samenleving met rechtsstaat.“

Kamira was een van de groepen die strafrechtelijke klachten hebben ingediend met betrekking tot het geweld. Woensdag zeiden openbare aanklagers in Andalusië dat ze waren begonnen met het onderzoeken van de gebeurtenissen die volgden op de dood van Soto.

The Guardian probeerde contact op te nemen met de burgemeester van Peal de Becerro, David Rodríguez, maar zijn kantoor zei dat hij het te druk had om te spreken. In opmerkingen gerapporteerd door El Paísbeschreef Rodríguez recente gebeurtenissen als „de zwartste en droevigste dagen“ in de geschiedenis van de stad, en voegde eraan toe: „We zullen niet stoppen totdat degenen achter de moord betalen voor de dood van Álvaro.“

Siehe auch  Koningin Sofia van Spanje neemt 300 jaar oude traditie in acht - Royal Central

David Jiménez Castro, een advocaat die degenen vertegenwoordigt die zijn gedwongen te vluchten, zei dat de schade economisch, materieel en psychologisch was. Velen moesten alles achterlaten en waren afhankelijk van familieleden.

„Het gaat niet alleen om de onzekerheid dat je je huis moet verlaten, het is ook de zorg dat alles waar je voor hebt gewerkt, voor hebt gevochten en waar je een leven lang voor hebt gebouwd, verloren is gegaan“, zei hij.

‚Er was een jong stel dat net de bank en stoelen had gekregen waarvoor ze hadden gespaard. Het zat allemaal nog in plastic.”

Aurora Muñoz, een antiracisme-activist, zei dat hoewel Soto en zijn familie gerechtigheid verdienden, dat ook geldt voor degenen die getroffen zijn door „deze pogrom die werd gepleegd tegen de zigeunergemeenschap“. Muñoz zei dat hoewel ze kon begrijpen dat de stad woedend was tegen zijn vermeende moordenaars, er geweld was ontketend tegen „families die volkomen onschuldig zijn en die gewoon worden aangevallen omdat ze zigeuners zijn“.

Ze zei ook dat dit niet het eerste geweld was. In juli 1986 woonden zigeunerfamilies in de Andalusische stad Martos – die net als Peal de Becerro in de provincie Jaén ligt – werden gedwongen te vluchten nadat hun huizen in brand waren gestoken.

Juan de Dios Ramírez Heredia, een advocaat en voormalig Spaans politicus die fungeert als president van de Unie van Roemeense Volkzei dat de scènes om te zien in Peal de Becerro een aberratie waren.

„Dit is absoluut niet normaal“, zei hij. “Ik ben Gypsy en ik spreek uit mijn eigen persoonlijke ervaring. Spanje is geen racistisch land. Maar dat betekent niet dat er geen racistische individuen in Spanje zijn. Dit zijn degenen die achter vreselijke situaties zitten, zoals die we hebben gezien in Peal de Becerro, waar plotseling een groep echte racisten zigeunerburgers aanviel die hier niets mee te maken hadden.”

Siehe auch  Risiko stroke Bells meningkat setelah vaksin Sinovac Kovit-19

Terwijl Spanje heeft geprobeerd racisme tegen de zigeunerin te bestrijden – onlangs goedgekeurd door het congres een classificatie van antidiscriminatiewetten antigitanismo als een haatmisdaad – Zigeuners worden nog steeds gemarginaliseerd.

Twee jaar geleden riep de voormalige armoede-expert van de VN, Philip Alston, de Spaanse regering op om een ​​onafhankelijke, uitgebreide evaluatie uit te voeren om ervoor te zorgen dat Roma-kinderen “niet gedoemd waren de cyclus van armoede en uitsluiting te herhalen”.

Ondertussen zitten duizenden Roma en Noord-Afrikaanse mensen in de uitgestrekte sloppenwijk Cañada Real bij Madrid al bijna twee jaar zonder stroom.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside