Spaanse voormalige koning overweegt tweede bezoek te midden van wervelend debat

Spaanse voormalige koning overweegt tweede bezoek te midden van wervelend debat

MADRID (AP) – De voormalige koning van Spanje, Juan Carlos I, is van plan om in juni weer een bezoek te brengen aan Spanje, zei de burgemeester van de noordwestelijke stad die de voormalige monarch huisvestte vrijdag, wat aangeeft dat het onwaarschijnlijke dat het felle debat dat is aangewakkerd door de terugkeer van de voormalige monarch zal verdwijnen spoedig.

Juan Carlos keerde donderdag terug naar het land voor zijn eerste bezoek sinds zijn abrupte vertrek bijna twee jaar geleden te midden van oplopende financiële schandalen. Tientallen juichende supporters begroetten de 84-jarige toen hij vrijdag voor het eerst in het openbaar verscheen in de stad Sanxenxo, waar zijn jacht deelneemt aan een driedaagse regatta.

De koninklijke huishouding zei dat de voormalige monarch maandag naar Madrid zou reizen om zijn zoon, koning Felipe VI, zijn vrouw Sofia en andere leden van zijn familie te ontmoeten, voordat hij terugkeerde naar zijn „permanente en stabiele residentie“ in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

Op vrijdag zei de burgemeester van Sanxenxo, Telmo Martín, dat Juan Carlos volgende maand al een tweede bezoek aan de stad plant. „Hij heeft me bevestigd dat hij naar het Wereldkampioenschap zeilen gaat, dat begint op 10 juni en loopt tot 18 juni“, vertelde hij aan verslaggevers.

De terugkeer van de voormalige monarch deze week op Spaanse bodem – die kwam nadat de Spaanse en Zwitserse aanklagers de onderzoeken met betrekking tot de financiën van Juan Carlos hadden opgeschort – leidde tot dagenlange discussies in heel Spanje.

Leden van de door de socialisten geleide regering van het land riepen Juan Carlos op om de beweringen van financieel wangedrag die hem al lang achtervolgden, aan te pakken.

Siehe auch  Mooiste dorpjes van Spanje krijgen nieuwe website en app

„Het publiek wil graag uitleg krijgen voor alles wat er is gebeurd“, zei minister van Justitie Pilar Llop.

Spaanse openbare aanklagers hebben geen bewijs gevonden om de voormalige monarch naar toe te brengen, omdat veel van het vermeende wangedrag van de rechtbank, waarbij miljoenen euro’s (dollars) op niet-aangegeven rekeningen waren betrokken, plaatsvond toen Juan Carlos juridische immuniteit had als de Spaanse koning. Andere gevallen van mogelijke fraude vielen buiten de verjaringstermijn.

Anderen prezen de voormalige monarch, die Spanje hielp terug te sturen naar democratie na de dood van dictator Gen. Francisco Franco in 1975.

De burgemeester van Madrid, een lid van de conservatieve oppositiepartij Popular Party, José Luis Martínez-Almeida, beschreef het werk van Juan Carlos voor Spanje als „buitengewoon“.

Hij voegde eraan toe: „Ik heb geen probleem om dat werk te erkennen, koning Juan Carlos te groeten en zijn terugkeer te verwelkomen.“

Juan Carlos was ooit een van de meest gerespecteerde publieke figuren van Spanje. Maar de schandalen waarbij de Spaanse koninklijke familie betrokken was, begonnen in de latere jaren van zijn regering toe te nemen, wat ertoe leidde dat Juan Carlos in 2014 aftrad en een einde maakte aan een 39-jarige termijn als monarch.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside