Spaanse Ombudsman ‚bezorgd‘ dat de meeste artsen weigeren abortussen uit te voeren| Nationaal Katholiek Register

Spaanse Ombudsman ‚bezorgd‘ dat de meeste artsen weigeren abortussen uit te voeren|  Nationaal Katholiek Register

In Spanje wordt abortus sinds 2010 als een niet-fundamenteel recht beschouwd en is het opgenomen in de lijst van openbare medische diensten.

De ombudsman van Spanje, Ángel Gabilondo, zei bezorgd te zijn dat artsen hun recht op gewetensbezwaren uitoefenen, er zijn plaatsen in het land waar geen abortussen worden uitgevoerd in openbare medische voorzieningen.

Gabilondo’s opmerkingen werden onthuld in een brief die hij stuurde naar Mónica García, een linkse congreslid in de wetgevende macht van de autonome regio Madrid, die op 12 juli naar de krant El País werd gelekt.

El País, wiens redactionele lijn abortus ondersteunt, wees erop dat Gabilondo, een lid van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij en voormalig minister van Onderwijs, “waarschuwt dat in de gemeenschap van Madrid vrijwillige zwangerschapsonderbrekingen (dwz abortussen) niet worden uitgevoerd in openbare ziekenhuizen.”

Gabilondo zegt ook dat deze situatie „onderworpen moet worden aan beoordeling en analyse“.

Gabilondo erkent in zijn brief dat gewetensbezwaren een individueel recht is, maar is van mening dat de toepassing ervan niet kan voorkomen dat een vrouw een abortus ondergaat in openbare voorzieningen.

De voorzitter van het Madrid College of Physicians, Manuel Martínez-Sellés, zei na het lezen van het artikel in El País dat gezondheidswerkers „verrast“ zijn door de bedoelingen van de ombudsman.

In een verklaring aan ACI Prensa, het Spaanstalige zusterpersbureau van CNA, zei Martínez-Sellés dat artsen in de Spaanse hoofdstad „verbaasd zijn over hoe ze van plan zijn abortussen af ​​te dwingen in sommige openbare ziekenhuizen“.

Hij zei dat „in veel openbare ziekenhuizen in de gemeenschap van Madrid, de reden waarom abortussen niet worden uitgevoerd, is dat al hun gynaecologen zich unaniem gewetensbezwaarden hebben verklaard.“

Siehe auch  Cocina familiar, la tradición da sabor a Dompelin al Sili Daguerre

Martíne-Sellés bekritiseerde ook het „voornemen om abortussen in deze ziekenhuizen te forceren als alle gynaecologen zich gewetensbezwaarden zouden hebben verklaard“.

Naar zijn mening zou „de enige manier om dit te doen zijn ofwel deze professionals te dwingen tegen hun recht op gewetensbezwaren in te gaan, ofwel specifiek niet-bezwarende gynaecologen in dienst te nemen, iets wat een illegale discriminatie zou zijn van bezwaarmakende gynaecologen.“

De brief van de ombudsman is gebaseerd op de casus van een vrouw die in 2020 naar een openbaar ziekenhuis in Madrid ging vanwege complexe medische omstandigheden om abortus te vragen en die vanwege gewetensbezwaren van de artsen werd doorverwezen naar een particuliere instelling.

Martínez-Sellés verduidelijkte dat deze zaak werd bestudeerd “door de ethische commissie van het college, en de acties van de gynaecologen die de patiënt hadden en de beslissingen namen over de zaak werden niet gezien als iets dat vatbaar was voor sancties of enige actie die ongepast was van het ethische standpunt.”

Grondwettelijk recht?

De Nationale Vereniging voor de verdediging van het recht op gewetensbezwaren door biomedisch personeel (ANDOC) onderstreepte in een verklaring aan ACI Prensa dat de grondwettelijke functie van de ombudsman is “de fundamentele rechten en openbare vrijheden van burgers te verdedigen door toezicht te houden op de activiteiten van openbare administraties.”

De vereniging wees erop dat abortus “geen grondrecht is; het komt niet voor in onze magna carta of in enige universeel erkende verklaring van rechten,” terwijl het recht op gewetensbezwaren is opgenomen in de Spaanse grondwet, “nauw verbonden met de vrijheid van geweten en bewustzijn erkend in artikel 16 en dat alle burgers hebben , die het moet dienen en beschermen.”

Siehe auch  U17 WNT-roster voor vriendschappelijke wedstrijden in Spanje | Clubvoetbal

„We denken dat de ombudsman ook bereid zal zijn om te luisteren naar de objecten en de beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg in het algemeen en naar zoveel vrouwen die door gebrek aan middelen gedwongen worden om een ​​abortus te ondergaan“, voegde ANDOC toe.

„We willen denken dat hij niet handelt op verzoek van (een andere) partij, iets wat nogal in strijd is met de hoge verantwoordelijkheid die zijn functie met zich meebrengt“, aldus de vereniging.

Abortus in Spanje

De realiteit is dat in Spanje abortus sinds 2010 als een (niet-fundamenteel) recht wordt beschouwd en is opgenomen in de lijst van openbare medische diensten.

Sinds de eerste abortuswet in 1985 werd aangenomen, wordt de overgrote meerderheid van abortussen – niet alleen in Madrid maar ook op nationaal niveau – uitgevoerd via de particuliere abortusindustrie. Alleen al tussen 2011 en 2020 werd volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid jaarlijks tussen 84,5% en 96,6% van de abortussen uitgevoerd in particuliere instellingen, de overgrote meerderheid van hen in poliklinieken.

De cijfers zijn te wijten aan het feit dat de overgrote meerderheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg gebruik maakt van hun recht om gewetensvol bezwaar te maken tegen het nemen van het leven van een ongeboren mens.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside