Spaanse BBVA overtreft prognoses, gestimuleerd door opkomende markten

Spaanse BBVA overtreft prognoses, gestimuleerd door opkomende markten

Een weergave toont het hoofdkantoor van de Spaanse bank BBVA, in Madrid, Spanje, 17 november 2020. REUTERS/Juan Medina/File Photo

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

  • Nettowinst eerste kwartaal 1,65 miljard euro, boven marktprognoses
  • Mexico’s nettowinst stijgt met 59%; Turkije stijgt met 31%
  • BBVA heeft tot nu toe meer dan 60% van de Turkse geldschieter Garanti . veiliggesteld
  • Zou hyperinflatie-boekhouding in Turkije al in het tweede kwartaal kunnen toepassen
  • De totale nettorente-inkomsten zijn met 20,5% op jaarbasis gestegen

MADRID, 29 april (Reuters) – De door Spanje aangedreven BBVA (BBVA.MC) versloeg vrijdag de voorspellingen met een stijging van 36,4% op jaarbasis van de nettowinst in het eerste kwartaal, door sterke prestaties in opkomende markten, terwijl concurrent Caixabank (CABK. MC) onder enige druk op de kredietinkomsten.

De nettowinst bij BBVA kwam in de periode januari tot maart uit op 1,65 miljard euro ($ 1,74 miljard), meer dan de 1,24 miljard euro die door analisten gepolst door Reuters was voorspeld.

Net als de grotere Spaanse rivaal Santander (SAN.MC), is BBVA aan het uitbreiden in opkomende economieën omdat het worstelt om inkomsten te verhogen in meer volwassen markten, hoewel sommige analisten wijzen op risico’s van de blootstelling aan de huidige macro-onzekerheid in Turkije.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Terwijl de inflatie in Turkije in maart 61,14% bereikte, vertelde BBVA-topman Onur Genc analisten in een telefoongesprek dat de bank al in het tweede kwartaal zou kunnen beginnen met het toepassen van „hyperinflatieboekhouding“.

Dit zou positief kunnen zijn voor het kapitaal, maar resulteren in een klap voor de winst daar, zei Genc.

Siehe auch  Duta Besar Norwegia untuk Indonesia: Vaksin memberi harapan, kita tidak bisa meninggalkan orang miskin

Rafael Salinas, Chief Financial Officer van BBVA, zei dat de bank tot nu toe meer dan 60% van de Turkse geldschieter Garanti bezat na haar overnamebod. De aanvaardingstermijn voor het aanbod loopt af op 18 mei.

Aandelen in BBVA stegen met 4,2% nadat makelaars zoals RBC solide resultaten in al haar geografische gebieden hadden benadrukt en nadat de bank had gezegd dat beter dan verwachte operationele trends zouden leiden tot een verbetering van de nettorente-inkomsten in 2022 in Spanje en Mexico.

Een sterke prestatie in Mexico, Turkije en Zuid-Amerika door rentestijgingen daar in 2021 en het eerste kwartaal van 2022 begon zichtbaar te worden in de resultaten, aldus de bank in een verklaring.

Zowel Mexico als Turkije behoorden tot de gebieden die BBVA medio november in haar strategisch plan belichtte. Lees verder

In Mexico, waar BBVA ongeveer 50% van zijn winst maakt, steeg de nettowinst met 59% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden, terwijl de nettowinst in Turkije, verantwoordelijk voor 15% van de winst, jaar-op-jaar met 30,6% steeg.

De kredietinkomsten in beide landen stegen in het kwartaal met ongeveer 30% op jaarbasis.

JP Morgan zei dat over het algemeen hogere inkomsten en lager dan verwachte kosten en kredietverliezen de oorzaak waren van de beter dan verwachte resultaten van BBVA.

De nettorentebaten van de groep, inkomsten op leningen minus depositokosten, stegen met 20,5% tot 4,16 miljard euro, boven de 3,89 miljard euro die analisten hadden voorspeld.

In Spanje, dat verantwoordelijk is voor meer dan een derde van zijn inkomsten, steeg de nettowinst op kwartaalbasis met 62% op jaarbasis, hoewel de nettorente met 0,8% daalde, nog steeds onder druk van de lage rentetarieven.

Siehe auch  Minggu Bitcoin: Posting harga, akar tunggang, dan apel

Bij de Spaanse concurrent Caixabank daalden de kredietinkomsten met 5,4%.

BBVA eindigde maart met een core Tier-1 Fully Loaded-ratio, de strengste maatstaf voor solvabiliteit, van 12,70% vergeleken met 12,75% eind december.

($ 1 = 0,9493 euro)

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Jesús Aguado; aanvullende rapportage door Emma Pinedo Bewerking door Inti Landauro en Mark Potter

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside