‚Sherni‘ die de jungle van Jharkhand bewaakt – The New Indian Express

‚Sherni‘ die de jungle van Jharkhand bewaakt – The New Indian Express

JHARKHAND: De stamvrouw Kandoni Soren, een huiswacht bij de politie van Jamshedpur, is de beheerder van ongeveer 100 hectare bos in de buurt van haar dorp Sarakghutu onder het Musabani-blok van het district Jamshedpur. Minstens 40 andere vrouwen uit het dorp helpen Kandoni. Het vrijwilligerswerk, waaronder het beschermen van de bomen, heeft haar onder de lokale bevolking de bijnaam ‚Jungle ki Sherni (tijgerin van de bossen)‘ opgeleverd.

Buiten dienst, wanneer ze tijd heeft, gaat Kandoni naar de jungle om zich bij andere vrouwen te voegen die de bossen bewaken. Volgens de lokale bevolking beschermt Kandoni de bossen al sinds haar kindertijd. Ze vormde later ‚Van Raksha Samiti‘ samen met de andere dorpsvrouwen. Zodra ze aanwijzingen krijgt over het kappen van bomen, haast ze zich om ze te beschermen, zeiden ze. Kandoni gelooft dat de samenleving het zich niet kan veroorloven om alleen afhankelijk te zijn van de overheid om het milieu te beschermen, omdat er soms een sterke band bestaat tussen de regering en de jungle-maffia. “Het is onmogelijk om bossen te beschermen zonder actieve deelname van de lokale bevolking.

Het roekeloos kappen van bomen heeft uiteindelijk gevolgen voor de regenval en voor ons milieu. Ik ben blij dat de mensen mijn inspanningen beginnen te erkennen. Ik wou dat de deelstaatregering me kon helpen‘, zei Kandoni. Zinloze ontbossing treft de tribale gemeenschap die voor haar levensonderhoud afhankelijk is van bossen. “Ik begon ongeveer tien jaar geleden met het opbouwen van bewustzijn onder de mensen. Ik wist dat jungle-maffia’s erg actief waren in de regio en als ze niet op tijd zouden stoppen, zouden ze het bos verwoesten.

Siehe auch  Film tentang Hindia Belanda menunjukkan 'punggung berdarah niat baik'

Omdat ik opgroeide met het beklimmen van bomen met traditionele wapens in mijn bezit, besloot ik het op te nemen tegen de bosmaffia en vormde ‚Van Raksha Samiti‘, die het ‚Hariyali Sakaam‘ noemde, wat groen blad betekent in het lokale dialect,‘ zei Kandoni. Het was moeilijk om de dorpsmannen te overtuigen, dus begon ze bewustzijn te creëren bij vrouwen en slaagde ze erin een groep van 40 vrouwen te vormen, voegde ze eraan toe.

Haar groep van 40 vrouwen beschermt het bos de klok rond. “Ik heb het team in vier groepen verdeeld. Elke groep krijgt een bepaald gebied toegewezen en de uren waarop ze het bos bewaken. Het team is uitgerust met traditionele tribale wapens”, zegt Kandoni. ‚Nu durft de jungle-maffia de bossen niet in. Ze kunnen zich niet verbergen voor ‚Hariyali Sakaam‘. In 2018 kreeg Kandoni een baan als huiswacht bij de politie van Jamshedpur, maar ze bleef samen met haar team de bossen bewaken.

Ze is momenteel geplaatst als bewaker bij de Uranium Corporation Limited-mijnen in Musabani. Ze werkt in de ochtendploeg en voegt zich later bij haar team om bomen te bewaken. Een andere vrouw, Sarla Tudu van ‚Hariyali Sakaam‘, zegt: “Niemand durft onze jungle binnen te gaan met een bijbedoeling. „Ook al krijgen we geen geldelijke voordelen, we steunen Kandoni omdat onze gemeenschap afhankelijk is van oerwouden.“ Naast bosproducten krijgen ze ook geneeskrachtige planten.

“Ze rent de jungle in als een tijgerin, daarom noemen mensen haar ‚Jungle-ki-Sherni‘. Haar lichaamsbouw komt overeen met de naam die haar is gegeven”, zegt het dorpshoofd van Sarakghutu, Fagulal Kisku. “Het kappen van bomen is bijna gestopt in de jungle en de bosbedekking in de regio is aanzienlijk toegenomen. Naast de bosmaffia is ook de steenmaffia afgeschrikt door de initiatieven van Kandoni en haar team”, zegt Kisku.

Siehe auch  Chile inicia el camino incierto de redactar una nueva constitución

Bosambtenaren waarderen het initiatief van Kandoni. „Als haar team hoort over illegaal kappen van bomen, informeren ze de ambtenaren en zorgen ze ervoor dat er actie wordt ondernomen tegen de daders“, zegt gepensioneerde boswachter PK Goswami, die tot voor kort in Musabani was gestationeerd. “Het bos is vrij rustig. Er zijn geen gevallen van het kappen van bomen of opzettelijke brand gemeld.”

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside