‚Recordbrekende‘ hittegolf houdt Frankrijk en het VK in de greep terwijl Spanje bosbranden blijft bestrijden

‚Recordbrekende‘ hittegolf houdt Frankrijk en het VK in de greep terwijl Spanje bosbranden blijft bestrijden

Een slopende hittegolf brak vrijdag een reeks records in Frankrijk en Groot-Brittannië toen Spanje vocht om de bosbranden te bedwingen die honderden uit hun huizen verdreven.

Het hete weer is in lijn met de waarschuwingen van wetenschappers dat hittegolven intenser zullen zijn en eerder zullen toeslaan dan normaal dankzij klimaatverandering.

In Spanje hebben bosbranden vrijdag bijna 9.000 hectare land in de noordwestelijke Sierra de la Culebra-regio in brand gestoken, waardoor zo’n 200 mensen hun huizen moesten verlaten, aldus de regionale autoriteiten. En meer dan 3.000 mensen werden geëvacueerd uit het themapark Puy du Fou in Midden-Spanje vanwege een hevige brand in de buurt.

Brandweerlieden bestreden branden in verschillende andere regio’s, waaronder bossen in Catalonië, waar de weersomstandigheden de strijd bemoeilijkten.

Premier Pedro Sanchez prees vrijdag de brandweerlieden „die hun leven riskeren in de frontlinie van branden“, wat ook de Werelddag is ter bestrijding van woestijnvorming en droogte.

De temperaturen lagen vrijdag in de meeste delen van het land boven de 35 graden Celsius en zullen in sommige gebieden boven de 40 graden Celsius uitkomen.

Ziekenhuizen vol

In Frankrijk stegen de temperaturen ook vrijdag met meer dan de helft van de Franse departementen op het hoogste of op één na hoogste hittewaarschuwingsniveau tegen de middag. In een groot deel van het zuidwesten van het land zullen thermometers boven de 40 graden Celsius komen, wat waarschuwingen oproept voor de kwetsbaren.

„Ziekenhuizen zitten vol, maar houden de vraag bij“, zei minister van Volksgezondheid Brigitte Bourguignon tegen verslaggevers in Vienne, in de buurt van Lyon in het zuidoosten.

Siehe auch  Operadores de cobre remoto de BHP se acercan a la huelga en Chile

Schoolkinderen kregen te horen dat ze thuis moesten blijven in afdelingen op alarmniveau „rood“ en het ministerie van Volksgezondheid een speciale hotline voor hittegolven.

Ondertussen werden rock- en metalfans op het gigantische Hellfest in West-Frankrijk voor het podium besproeid met water uit slangen en enorme verdampers terwijl ze headbangden of stuiterden naar een line-up op de openingsdag met Deftones en The Offspring.

„Dit is de vroegste hittegolf ooit geregistreerd in Frankrijk“ sinds 1947, zei Matthieu Sorel, een klimatoloog bij weerautoriteit Meteo France. Met „veel maandelijkse of zelfs all-time temperatuurrecords die waarschijnlijk in verschillende regio’s zullen worden verslagen“, noemde hij het ongebruikelijke weer een „marker van klimaatverandering“.

Meteo France zei dat de temperaturen naar verwachting hun piek op zaterdag zouden bereiken voordat ze langzaam zouden dalen. De hittegolf heeft zich vanuit Noord-Afrika via Spanje verspreid en treft ook Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Verschillende steden in Noord-Italië hebben de waterrantsoenering aangekondigd en de regio Lombardije kan de noodtoestand uitroepen omdat een recorddroogte de oogst bedreigt.

Het VK registreerde vrijdag de warmste dag van het jaar met temperaturen tot boven de 30 graden in de vroege namiddag, zeiden meteorologen. Het was de derde dag op rij dat er temperatuurrecords werden gebroken in het VK, waar het woensdag meer dan 28 graden Celsius was en donderdag 29,5 graden.

Klimaatverandering

Experts waarschuwden dat de hoge temperaturen werden veroorzaakt door verontrustende trends op het gebied van klimaatverandering.

„Als gevolg van klimaatverandering beginnen hittegolven eerder“, zegt Clare Nullis, een woordvoerster van de Wereld Meteorologische Organisatie in Genève.

Siehe auch  Siswa internasional merasa sulit untuk menemukan akomodasi di Emman, sehingga staf sekolah membawa pulang siswa

„Wat we vandaag meemaken is helaas een voorproefje van de toekomst“ als de concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer blijven stijgen en de opwarming van de aarde richting 2 graden Celsius duwen vanaf het pre-industriële niveau, voegde ze eraan toe.

In Frankrijk zijn speciale maatregelen genomen in bejaardentehuizen, nog steeds opgemerkt door de herinnering aan een dodelijke hittegolf in 2003. Gebouwen worden met water besproeid om ze af te koelen en bewoners worden door kamers met airconditioning gedraaid.

‚We besteden nog meer zorg dan normaal aan de oude mensen. Het is zwaar voor hen. Ze zijn vaak alleen, fysiek uitgeput en niet in staat om zelfstandig te handelen”, zegt Sarah Jalabert, een verpleegster die huisbezoeken aflegt op de afdeling Tarn.

In het departement Gironde, waar ook Bordeaux deel van uitmaakt, zeiden de autoriteiten dat alle openbare evenementen buiten of in zalen zonder airconditioning vanaf vrijdag om 14.00 uur worden verboden, een maatregel die in de hele regio zal worden uitgebreid.

En de snelheidslimieten in verschillende regio’s, waaronder rond Parijs, zijn verlaagd om de concentratie van schadelijke smog of ozon in de hitte te beperken – hoewel de officiële luchtmonitor Prev’Air in verschillende regio’s ozonniveaus boven de aanbevolen limieten meldde.

De Parijse politiechef Didier Lalllement zei dat zaterdag alleen de minst vervuilende voertuigen in de hoofdstad mogen rijden vanwege de fijnstofvervuiling. Elektriciteitsnetbeheerder RTE zei dat het toegenomen gebruik van ventilatoren en airconditioners ook het stroomverbruik opdreef.

(Geschreven door Tom Barfield, met Mathieu Gorse in Madrid)

Lees hier al het laatste nieuws, het laatste nieuws, bekijk topvideo’s en live tv.

Siehe auch  Satu dari tiga pohon terancam punah

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside