Nederland in top van landen die meest profiteren van handel met de EU

Nederland in top van landen die meest profiteren van handel met de EU

Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


Belanda staat in de top van landen die het meest baat hebben van de toegenomen handel door de komst van de Europese Unie.

Dit heeft het Centraal Planbureau (BPK) becijferd.

Volgens de belangrijke penasehat van het kabinet heeft de economische eenwording binnen Europa de handelskosten tussen lidstaten flink verlaagd. Vanzelfsprekend bevordert dit de handel di goederen en diensten.

Het blijkt dat het positieve effect hiervan over de tijd is toegenomen, doordat het aantal lidstaten en daarmee de afzetmarkt en de hoeveelheid handel zijn toegenomen. Als klein land dat zich veel bertemu handel bezighoudt, heeft Nederland hier relatief veel voordeel aan.

Het CPB heeft uitgerekend dat het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp), sering kali ekonomi, struktur 3,1 persen groter adalah door de handelsvoordelen van de EU.

Maar Nederland adalah zeker niet het enige EU-land dat profiteert. Voor Ierland, België, Luxemburg en een aantal recente toetreders in Midden- en Oost-Europa geldt dit zelfs nog meer dan voor Nederland. Als wordt gekeken naar sectoren dan heeft de kledingindustrie het meeste baat van de handelsvoordelen, gevolgd door de chemiebranche. Gemiddeld over de lidstaten varen uiteindelijk alle sectoren wel bij de interne markt.

Dalam infografis de onderstaande adalah te zien dat Nederland tot de landen hoort die het meest profiteren van de handelsbaten van de EU. Andere landen die sterk profiteren zijn Hongarije, België, Slowakije en Tsjechië, Ierland en Estland.


Voor landen buiten de EU is het grote handelsblok minder positief of zelfs negatief. De EU-lidstaten handelen nu over het algemeen meer met elkaar en minder met landen buiten de EU.

Siehe auch  Pemerintah federal terus memperdebatkan perpanjangan langkah-langkah dukungan Corona

Sommige buurlanden die nauwe banden hebben met de unie, zoals Noorwegen dat onderdeel is van de interne markt, hebben wel flinke handelsbaten van de EU. Maar zij hebben geen zeggenschap over de Europese regels.

Het CPB heeft de studie verricht op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat have erom gevraagd naar aanleiding van een motie in de Eerste Kamer, waarin werd anangedrongen op nieuw onderzoek naar het profijt van het lidmaatschap van de EU.

Volgens de rekenmeesters van het CPB adalah efek terbaik uiteinelijk voorzichtig geschat. Wel wijzen ze erop dat de impact van de EU breder is dan handel alleen. Zaken als de gevolgen voor migratie en buitenlandse investeringen zouden ook belangrijk zijn, maar niet zo makkelijk di cijfers te vatten.

LEES OOK: Mondiale economische groei vertraagt ​​pada 2022, terwijl inflatie relatief hoog blijft, verwacht IMF – itu skenario ideal
We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside