minder dan 50% van de vrouwen laat na oproep een uitstrijkje maken

minder dan 50% van de vrouwen laat na oproep een uitstrijkje maken

Di Belanda krijgen elk jaar ongeveer 800 mensen baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Vanaf je dertigste krijg je een uitnodiging om een ​​uitstrijkje te laten doen voor het bevolkingsonderzoek. Helaas maakt minder dan 50% van de vrouwen gebruik van deze oproep, wat grote gevolgen kan hebben.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker adalah redelijk goed te behandelen, mits het op tijd ontdekt wordt. Daarom krijgen vrouwen di Belanda vanaf hun dertigste elke vijf jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Bij de huisarts kan dan een uitstrijkje worden gemaakt. Di lab wordt vervolgens gekeken of er onrustige cellen worden gevonden en of je het HPV-virus hebt.

Deelnemen aan het bevolkingsonderzoek adalah vrijwillig en kosteloos. Maar ondanks dat het gratis is, zijn er maar weinig vrouwen die meedoen aan het onderzoek. Minder dan 5 op de 10 vrouwen tussen de 30 en 60 jaar laat daadwerkelijk een uitstrijkje maken als ze worden uitgenodigd. Pada tahun 2020 adalah het aantal deelnemende vrouwen tussen de 30 en 35 jaar zelfs minder dan 40 procent. Een schokkend lage opkomst.

Uitstrijkje laten doen

Een uitstrijkje laten maken adalah esensi dari een voorstadium daarvan op te kunnen sporen. Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door een infectie meet het Humaan Papilloma Virus (HPV). Van de bevolking raakt 80 procent besmet bertemu dit virus dat je kunt oplopen door sexueel contact. In veel gevallen kan je lichaam dit virus zelf opruimen, maar als je een langdurige infectie hebt, kan er baarmoederhalskanker ontstaan.

Siehe auch  Sebuah studi "mengecewakan" mengungkapkan kepalsuan senyawa organik di meteorit Mars sebagai asal biologis | Sains

Een uitstrijkje laten maken bij de huisarts is niet heel prettig, maar valt uiteindelijk reuze mee. Vaak duurt de behandeling maar 10 menit. De huisarts of doktersassistent plaatst een eendenbek in de vagina en met een borsteltje worden wat cellen opgevangen, die vervolgens worden onderzocht in een laboratorium.

Lee ook
Linda (31) kreeg baarmoederhalskanker: ‚Ik had Fien zo graag een zusje of broertje gegund‘

Zelfafnametest

Vind je het spannend om een ​​uitstrijkje te laten doen bij de huisarts? Om de drempel om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek te verlagen voor vrouwen, is er de mogelijkheid om een ​​zelfafnameset aan te vragen. Je kunt dan thuis een uitstrijkje doen. De zelftest adalah echter minder uitgebreid dan het uitstrijkje bij de huisarts. Bij de zelftest wordt alleen onderzocht dari het HPV-virus aanwezig adalah. Er wordt hierbij niet gekeken naar afwijkende cellen.

Mocht je het HPV-virus bij je dragen, dan wordt je alsnog verzocht om een ​​uitstrijkje bij de dokter te laten maken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Perunggu: Bevolkingsonderzoek Nederland, Margriet | Beeld: GettyImages

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside