Massagraven uit Spaanse burgeroorlog opgegraven – The Organization for World Peace

Massagraven uit Spaanse burgeroorlog opgegraven – The Organization for World Peace

The Guardian meldde in mei dat afstammelingen van 21 van de 3.400 Republikeinen die na de Spaanse Burgeroorlog in Valencia zijn geëxecuteerd, eindelijk de overblijfselen van hun voorouders zullen terugvinden, wiens lichamen in massagraven op de begraafplaats van Paterna werden gegooid.

De oorlog begon in 1936 nadat nationalistische militaire leiders, ervan overtuigd dat joden, vrijmetselaars, communisten en atheïsten van plan waren de ondergang van het christelijke Spanje te bewerkstelligen, een staatsgreep lanceerden tegen de democratisch gekozen en overwegend linkse Volksfrontregering. Historicus Julius Ruiz zegt dat de paramilitairen van generaal Francisco Franco ongeveer 150.000 vakbondsleden, linkse lokale mensen, vegetariërs, liberalen en Baskische, Galicische of Catalaanse separatisten hebben geëxecuteerd in door de nationalisten bezet gebied, terwijl door de Republikeinen gelieerde troepen 50 tot 60.000 “vijanden van het volk”, inclusief priesters, zakenlieden en landeigenaren, als vergelding.

Nazi-Duitsland, het fascistische Italië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten steunden de fanatieke kruistocht, die eindigde in de volledige overwinning van de nationalisten in 1939, openlijk of tolereerden ze stilletjes.

Antropoloog Francisco Ferrándiz stelt dat Franco’s autocratie een „begrafenis apartheid“ in Spanje heeft opgelegd. De lijken van de verslagenen werden achtergelaten in massagraven, vaak buiten begraafplaatsen, en werden onaangeroerd gelaten als waarschuwingen om iedereen ervan te weerhouden het regime uit te dagen. Sinds de vroege ondeugden zijn tot nu toe minstens 740 massagraven met 9.000 lichamen opgegraven.

Aan de andere kant vierde, versierde en herdacht Franco de gevallen nationalistische ideologen of collaborateurs die een rol speelden bij het bespoedigen van de vernietiging van de Tweede Republiek. Generaal Emilio Mola, bijvoorbeeld, was zowel het brein achter de verraderlijke putsch die de burgeroorlog ontketende als de inquisiteur die verantwoordelijk was voor het creëren van ‚een sfeer van terreur‘ om iedereen die anders dacht dan de nationalisten het zwijgen op te leggen of te elimineren. Mola kreeg een extravagante begrafenis voor zijn inspanningen.

Deze funeraire apartheid is nog vernietigender als je kijkt naar de veelheid aan misdaden en gruweldaden die Franco en zijn kliek onder zijn bijna veertigjarige regering hebben begaan.

Franco bewaarde volgens Enrique Moradiellos een foto van Adolf Hitler op zijn bureau tot de afnemende dagen van de Tweede Wereldoorlog, voor het geval de Duitse tiran triomfantelijk tegen de geallieerden zou verschijnen. Zijn pro-nazi-gevoeligheden kwamen ook tot uiting in de manier waarop hij overwonnen Republikeinen behandelde. Onderzoeksjournalist Carlos Hernández de Miguel zegt dat het regime van Franco Spanje tot het einde van de jaren veertig in „een gigantisch concentratiekamp“ veranderde: tussen 700.000 en een miljoen gevangenen kwijnden weg in 300 kampen verspreid over het land, veroordeeld tot marteling, vernederende indoctrinatie en terug- arbeid breken.

Siehe auch  UI alum en taalfacilitator publiceert roman op reis naar Spanje

Franco riep ook uitgehongerde en ziekelijke slaven in om een ​​weelderige crypte van zijn eigen ontwerp te bouwen: de Vallei van de Gevallenen. Dit grootse mausoleum, groter dan de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan, volgens Lynn Cartwright-Punnett, en ooit als ‚het negende wereldwonder‘, is een bewijs van de Napoleontische overmoed van de dictator. Zijn stoffelijk overschot sluimerde in de vallei, vereeuwigd als de redder van de Spaanse beschaving, totdat ze in 2019 werden opgegraven. Verbrijzelde botten van Republikeinse slachtoffers, in het geheim begraven zonder toestemming van hun families of afstammelingen, werden in de buurt verspreid.

Het lichaam van José Antonio Primo de Rivera, zoon van autocraat Miguel Primo de Rivera en oprichter van de fascistische partij van Spanje, de Falange, ligt nog steeds in de vallei. Geleerde Alexander Parsons stelt dat tientallen Engelstalige en Latijns-Amerikaanse historici de Rivera’s weerzinwekkende overtuigingen hebben gebagatelliseerd, geminimaliseerd of geromantiseerd. Zijn knappe gelaatstrekken, bloemrijke toespraken en aristocratische charme verleidden zowel vrienden als vijanden, tijdens zijn leven en na het graf.

Toch leidde De Rivera een beweging die geweld aanbad en militaristische deugden verheerlijkte. Hij steunde de vorming van Falangistische doodseskaders in 1934, en zijn vurige toespraken zetten volgelingen aan tot brute straatgevechten met linkse of anarchistische tegenstanders. De Rivera zelf bezat, zoals de Ierse historicus Ian Gibson benadrukte, „een bijbelse toorn die zijn eigen medewerkers bang kon maken en die leidde tot gewelddaden van de ergste soort.“

De Rivera’s dood, door toedoen van een Republikeins vuurpeloton in 1936 en slechts 33 jaar oud, veranderde hem in een martelaar voor de nationalistische zaak. Franco coöpteerde de Falange en creëerde een postume persoonlijkheidscultus rond de Rivera, wiens naam in elke grote kerk in Spanje stond. De verjaardag van zijn executie werd een dag van rouw. Falangisten gaven de Rivera afscheid van een held toen ze zijn lichaam naar El Escorial droegen, de laatste rustplaats van de Spaanse monarchen in 1939, voordat ze zijn stoffelijk overschot 20 jaar later naar de Vallei van de Gevallenen brachten.

Generaal Gonzalo Queipo de Llano, een andere nationalistische rebel die hielp om de Tweede Republiek omver te werpen, verdiende rijkdom, eigendom, eer, toejuiching en een begraafplaats die geschikt was voor royalty’s in ruil voor zijn gruwelijke staat van dienst tijdens de burgeroorlog. De Llano’s groteske radio-uitzendingen drongen er bij Nationalistische troepen op aan om Republikeinse vrouwen straffeloos te verkrachten en dreigden de ‚viriliteit‘ van koloniale Marokkaanse soldaten onder Franco’s bevel los te laten.

Siehe auch  'Wanneer de wereld zou werken als atau orkest waren we een stuk beter af'

Archeologe Laura Muñoz-Encinar zegt dat seksueel geweld, vooral tegen Republikeinse vrouwen, endemisch was tijdens de oorlog. Adam Hochschild ontdekte dat nationalistische troepen in Sevilla vrouwelijke gevangenen verkrachtten, „hun lichamen in een put gooiden en vervolgens door een nabijgelegen stad paradeerden, hun geweren gedrapeerd met het vermoorde vrouwenondergoed.“ De Llano zag „Rode vrouwen“ zoals Matilde Sánchez, die hun leven wijdden aan het doorvoeren van de bewonderenswaardige onderwijs- en arbeidshervormingen van de Republiek, als weerzinwekkende of onherstelbare „prostituees“ die het verdienden te worden vernederd, geschonden, afgeslacht en gedumpt in massagraven, rivierbeddingen, of mijnschachten – hun hele bestaan ​​is uitgewist.

Bovendien speelde de Llano een cruciale rol in „La Désbanda“, de slachting van duizenden burgers die op de vlucht waren voor de nationalistische invasie van Málaga in 1937. Onderzoeker Jesús Majada legde uit dat de Llano beloofde Málaga te verdrinken in een zee van bloed en verkrachting, vrouwen waarschuwen dat ze snel zouden weten „wie de echte mannen zijn“. Deze angstaanjagende uitzendingen zorgden ervoor dat ongeveer 300.000 vrouwen, kinderen en ouderen op de vlucht sloegen over de kustweg die Málaga verbindt met de Republikeinse bolwerken in Almería. Franco’s grond- en marinetroepen, gesteund door Duitse en Italiaanse vliegtuigen, bombardeerden onophoudelijk de snelweg – ervoor zorgend dat ongeveer 6.000 mensen nooit in veiligheid kwamen. Deze oorlogsmisdaad wordt tegenwoordig nauwelijks herinnerd.

El Correo zegt dat De Llano, een man die toezicht hield op de executie van 13.000 mensen in Sevilla alleen, een man die, volgens historici José María García Márquez, politieke gevangenen onder druk zette tot dwangarbeid op zijn uitgestrekte landgoed, een heilig hoofd had van staatsbegrafenis toen hij stierf in 1951. Zijn stoffelijk overschot wordt begraven in de Basílica de la Macarena, hoewel ze nu worden verwijderd.

Psychiater Antonio Vallejo Nágera, een goede vriend van generaal Franco, bekend als het antwoord van Spanje op nazi-arts Josef Mengele, werd ook rijkelijk beloond voor zijn wandaden op leven en dood. Geleerden als Ethan Pearlstein, Michael Richards, María Teresa Riquelme-Quiñonero en Ramón Castejón Bolea hebben ruimschoots aangetoond dat Nágera eugenetische theorieën populair maakte die extreem geweld tegen Franco’s vijanden rechtvaardigden, zowel tijdens als lang na de burgeroorlog. Zijn boeken en academische artikelen beeldden Republikeinen, en in het bijzonder Republikeinse vrouwen, af als fysiek en psychologisch inferieure ontaarders vol ongeneeslijke „rode“ of „marxistische“ genen.

Burgers die niet voldeden aan de ‚positieve psychiatrie‘ (onwrikbare loyaliteit aan generaal Franco, de katholieke kerk en conservatieve maatschappelijke of gezinswaarden) moesten uit de samenleving worden verwijderd om het welzijn van de natie te behouden. In de praktijk betekende dit dat nationalistische krachten meedogenloos „biologisch gebrekkige“ Republikeinen uitroeiden en duizenden kinderen ontvoerden die waren geboren in „ongezonde“ Republikeinse huishoudens. Nonnen zoals zuster María Gómez Valbuena pleegden plannen waarbij tussen 1936 en de jaren negentig ongeveer 300.000 kinderen van hun moeder werden gescheiden en verkocht aan ‚trouwe‘ gezinnen.

Siehe auch  Die besten 30 Ofenrohr 150 Mm Schwarz Handverlesen für Sie

Nágera genoot een illustere carrière in de academische wereld, ongeacht zijn meestal pseudowetenschappelijke output, en had zelfs een straat, de Paseo del Dr. Vallejo Nagera, naar hem vernoemd in Madrid.

De ontdekking en waardige herbegrafenis van republikeinse overblijfselen heeft een gevoel van afsluiting en vrede gebracht bij de families van de overledenen. Pino Sosa, voorzitter van een plaatselijke vereniging voor het herstel van historische herinneringen (ARMH) op de Canarische Eilanden, heeft op 81-jarige leeftijd eindelijk de overblijfselen van haar vader, een klusjesman, teruggevonden. El Diario merkt op dat ze amper veertig dagen oud was toen hij verdween.

Maar veel historici herinneren ons eraan dat de Republikeinse autoriteiten ook hun deel van grove misdaden hebben gepleegd. Antonio Montero Moreno onthulde dat religieuze vervolging resulteerde in de moord op 6.852 priesters en nonnen. Sánchez Recio ontdekte dat een Republikeinse minister afschuwelijke werkkampen had opgezet voor vermoedelijke verraders, en Julius Ruiz stelt dat de institutionalisering van „volksrecht“ betekende dat duizenden vermeende „fascisten“ standrechtelijk werden geëxecuteerd zonder proces.

De ARMH moet, samen met andere organisaties en onderzoekers, vooroordelen opzij zetten en doorgaan met de identificatie en opgraving van de slachtoffers van de Republikeinse zuiveringen. Alleen dan kunnen polariserende opgravingen, als ze alle Spanjaarden moeten opvoeden en ten goede komen, een verzoenend project worden dat waarschijnlijk rechtse partijen zoals de Partido Popular zal sussen.

Deze oplossing brengt echter risico’s met zich mee. Extreemrechtse en andere extremistische groeperingen zouden heel gemakkelijk nationalistische massagraven kunnen veranderen in heiligdommen of ontmoetingsplaatsen. The Forward meldde dat neonazistische marsen in Madrid vaak een eerbetoon zijn aan de Blauwe Divisie, een brigade van ongeveer 47.000 Spaanse vrijwilligers die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen naziregimenten aan het oostfront tegen de Sovjet-Unie vochten. In 2021 legden neonazi’s zelfs bloemen bij een Blue Division-monument, terwijl ze scandeerden: „De Jood is altijd de vijand.“

Terwijl, een door de staat gesteund en goed gefinancierd opgravingsproces gewijd aan het opgraven van alle massagraven, ongeacht de politieke of ideologische overtuiging van de overledenen, noodzakelijk is als Spanjaarden ooit hopen de letterlijke skeletten in hun kast te begraven en hun geesten te laten rusten.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside