Jharkhand undergrad verlicht dorp met zijn krachtige ‚jugaad‘ – The New Indian Express

Jharkhand undergrad verlicht dorp met zijn krachtige ‚jugaad‘ – The New Indian Express

Express Nieuwsdienst

RANCHI: Kedar Prasad Mahto, een 33-jarige studente in Ramgarh in Jharkhand, had last van frequente stroomonderbrekingen en slaagde erin om na 18 jaar hard werken een turbine te maken op een beek die in de buurt van zijn dorp door ‚jugaad‘ stroomt.

De handgemaakte turbine wekt nu 5 kW elektriciteit op, die de straten en een tempel in het dorp verlicht.

Mahto zei dat hij in 2004, toen hij nog op school zat, besloot om stroom op te wekken, uit nieuwsgierigheid en erin slaagde om 12 volt elektriciteit op te wekken.

Daarna was er geen omkijken meer naar.

“Ik bleef aan mijn project werken en experimenteerde eerst in Amjharia aan de Senegarha-rivier, ongeveer een kilometer van mijn dorp Byang, dat wegspoelde in het regenwater. Toen begon ik opnieuw door een betonnen kolom in het midden van de rivier te maken en een turbine te monteren, samen met het anker, de magneet, de spoel en andere onderdelen, en uiteindelijk lukte het”, zei hij.

Deze handgemaakte turbine heeft een capaciteit van het verlichten van 40-45 lampen van 100 watt per keer, voegde hij eraan toe.

Mahto wijdde 18 jaar aan het zelf maken van de turbine, dynamo en generator en raakte zo betrokken bij het project dat hij zijn afstuderen niet eens kon afronden.

“Vanwege mijn interesse in het vak ben ik gaan werken als elektricien, wat later mijn bron van inkomsten werd. Welk geld ik ook bespaar, ik investeer in mijn passie‘, zei Mahto, eraan toevoegend dat hij bijna Rs 3 lakh uit zijn zak aan dit project heeft uitgegeven.

Siehe auch  El histórico Palacio Pereira de Santiago se convierte en Ministerio de Cultura de Chile

„Mijn idee is om mijn dorp zelfvoorzienend te maken in energieopwekking en elk hoekje en hoekje ervan te verlichten,“ zei hij.

Aanvankelijk waren Mahto’s familieleden tegen zijn toewijding aan het project, maar gaandeweg begonnen ze zijn talent te waarderen. Ook de lokale bevolking is vol lof over hem.

„We zijn trots op hem. Ik denk dat als hij steun krijgt van de deelstaatregering, hij erin zal slagen de hele regio te verlichten‘, zei een dorpeling.

Dorpshoofd Suraj Nath Bhokta waardeerde Mahto ook.

„Onlangs, toen er tijdens Sarasati Puja de stroom was uitgevallen, was het Kedar die elektriciteit leverde om de puja-pandal te verlichten,“ zei hij.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside