Hun uitzicht vanuit Spanje en de toekomst die het inspireerde

Hun uitzicht vanuit Spanje en de toekomst die het inspireerde

Door Chinelo Chikelu, Abuja

In La Experiencia, winnaar van de zestiende editie van de Spaanse wedstrijd voor beeldende kunst, delen Helen Nzete en de vorige winnaars van de wedstrijd, Olorunyemi Kolapo hun ervaring met Madrid, Spanje.

Volgers van de wedstrijd kunnen bevestigen dat de sponsoring door de Spaanse ambassade van het bezoek van de winnende kunstenaar aan de ARCO International Art Fair, in Madrid, het belangrijkste voordeel is voor deelname aan de wedstrijd. Dit jaar mocht de winnaar niet alleen ARCO bezoeken, maar werd hij vergezeld door een voormalige runner-up van de wedstrijd, tijdens het maandelijkse bezoek aan de Spaanse hoofdstad, wat resulteerde in een allereerste post-Spaanse virtuele kunsttentoonstelling – La Experiencia, die documenteert hun ervaringen en de toekomst is geïnspireerd.

Nzete en Kolapo worden vergezeld door de multi-genre Spaanse kunstenaar Ramon Trigo, die niet alleen zijn ervaring en perspectief van Nigeria tentoonspreidde, maar ook zijn Afrikaanse première beleefde van zijn zesjarige project, Pantoque.

Een aantal gebeurtenissen leidden tot La Experiencia. Ten eerste is er de betrokkenheid van Trigo, die vorig jaar een bezoek bracht aan Nigeria, om een ​​kunstworkshop met Nigeriaanse kunstenaars te faciliteren. Ten tweede is er de rol van kunstenaar en curator, Susa Rodriguez-Garrido, wiens bureau Agama Art Publishing and Agency Kolapo vertegenwoordigt, en gedeeltelijk zijn solo Europese tentoonstelling (inclusief) in samenwerking met de ambassade Spanje sponsorde.

De werken van Nzete en Kolapo zijn zo verschillend als dag en nacht, maar net zo interessant. Terwijl Nzete, een beeldhouwer van opleiding, een sculpturale en conceptuele benadering hanteert, abstracte stukken creëert die leest als een deconstructie van de sub/objecten in beeld, zoals Huella (een cartografisch perspectief van Madrid) en Jardin Vertical (een abstracte presentatie van de verticale tuin in Spanje); Kolapo benadert zijn werken letterlijk – door woorden en symbolen te gebruiken waarmee kijkers zich kunnen identificeren, om ze in het beeld te trekken. Een illustratie is het stuk Bank of Spain, waaraan hij een kleine inscriptie toevoegt met de tekst „I Was at the Bank and I Met Medusa“.

Siehe auch  'Sistem kesehatan di ambang kehancuran': Indonesia lawan wabah virus corona

Beide kunstenaars delen ook een interesse in architectuur, zoals blijkt uit hun afbeelding van het Metropolitan Building, Madrid. Kolapo verklaarde het gebouw tot zijn beste architectuur in de stad; terwijl Nzete werd aangetrokken door de sculpturale figuren die overal in het witte en met goud versierde gebouw waren geweven. Nogmaals, hun presentatie belicht hun verschillende perspectief en processen voor kunst.

Nzete’s Metropolitan is draadachtig, bereikt met een zwarte draad om een ​​skeletachtig frame van het gebouw en zijn omgeving te schetsen op een manier die de kijker uitnodigt om de weg over te steken en erin te lopen; Terwijl Kolapo’s een close-up, olieverfschilderij is van het sculpturale genot dat de koepel van het gebouw is.

Door hun ervaring met Spanje te visualiseren, een droom die werkelijkheid is geworden, heeft het hun toekomst geïnspireerd. Nzete bij het maken van het stuk Vertical Garden, werkte met een nieuw materiaal, synthetisch wit stof; die ze gelaagd heeft met kleuren en dezelfde kleuren gebruikt om verlichting en tinten in de verticale tuin te benadrukken.

“ARCO is een ervaring van een andere cultuur, en andere mensen, met verschillende mogelijkheden en aandachtspunten. Ik heb veel geleerd van wat ik bij ARCO heb gezien. Dus als ik ze terugbreng, hoop ik dat ik een impact kan maken met de dingen die ik heb geleerd.” Ze heeft een solotentoonstelling op 26 juni 2022.

Kolapo, aan de andere kant, werd geïnspireerd om de wetenschappelijke aspecten van zijn kunst tot nu toe te versterken. Het blauwe schilderij met een tribal-gemarkeerd, Afrikaans meisje in een ruimte-uniform luidt het soort afrofuturistische werken in dat de kunstenaar de komende vijf jaar zal maken.

Siehe auch  Mencari daftar AS untuk divisi video streaming MNC Indonesia

“Het blauwe schilderij is geïnspireerd op een droom die ik onlangs had, en over het tot leven brengen van de doden met behulp van DNA. Toen ik het voor het eerst in mijn droom zag, heb ik het online onderzocht en ontdekte dat de wereld daar al aan werkt. In feite hebben wetenschappers een prototype gemaakt van een stervende of dode mens die weer tot leven is gewekt. Het enige verschil tussen het prototype en een echt mens zijn de hersenen. De prototypes hebben geen hersens, maar lijken fysiek 100 procent op een mens.

“Afrofuturisme gaat over het benadrukken van wat er in de nabije toekomst in Afrika zal gebeuren, op een Afrikaanse manier, met het bestaan ​​en de infusie van technologie. Ik doe geen kunst voor commerciële doeleinden, maar om beelden te laten vallen die ik voor ogen heb. Ik heb deze droom nu back-to-back, en wil ze neerleggen. Het is als een profetische boodschap die ik voor de wereld heb, en ik zal niet stoppen totdat ik klaar ben met het laatste canvas,‘ zei Kolapo.

La Experiencia Exhibition werd op 17 juni geopend in de Thought Pyramid Gallery, Abuja, en vertoonde Pantoque, een documentaire over het zesjarige project van de Spaanse kunstenaar Ramon Trigo, wiens werk ook in de tentoonstelling te zien was.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside