Het allereerste strand op aarde in Jharkhand was?

Het allereerste strand op aarde in Jharkhand was?

Hinkelspel met stenen als kinderenrealiseren we ons zelden dat deze stukken van de Aarde zou miljoenen jaren geschiedenis in zich kunnen dragen. Hoe oud is onze planeet? En zijn bergen? En zeeën? De antwoorden liggen vaak in het zicht in deze rotsen. En een recente studie van deze rotsen heeft onthuld dat onze continenten ouder zijn dan we dachten. Wat nog spannender is, is dat Jharkhand mogelijk een van de oudste proto-continenten is en de thuisbasis van een van de oudste stranden ter wereld.

Singhbhum: ’s werelds eerste en populairste strandbestemming

Tot op heden is de schatting van de leeftijd van onze continenten 2,5 miljard jaar geweest. Echter, volgens een recent onderzoek uitgevoerd door wetenschappers uit India, Australiëen Zuid-Afrika, kunnen we er ongeveer 700 miljoen jaar naast zitten.

Priyadarshi Chowdhury, de leider van de studie, publiceerde zijn bevindingen in de Proceedings of the National Academy of Sciences in de Verenigde Staten van Amerika, waarin staat dat de eerste continenten in feite bijna 3,2 miljard jaar geleden werden gevormd en bewijs werd gevonden hier in Jharkhand , Indië! Het Singhbhum-district van de staat maakte deel uit van een van de allereerste cratons ooit gevormd. Kratons zijn de startpunten of de kern voor grote aardmassa’s die we nu continenten noemen, en een van de eerste ter wereld die in Zuid-Afrika en Australië werd gevonden, was het Singhbhum-craton in India.

In deze Jharkhand-regio werden holtes van oude sedimentaire en stollingsgesteenten gevonden en door wetenschappers beoordeeld. Een chemische stof die bekend staat als de zirkoonkorrel, een mineraal dat wordt aangetroffen in stollingsgesteenten, componenten, graniet en sedimentaire gesteenten, wordt gebruikt als basis voor het testen van de leeftijd van de landmassa’s.

Siehe auch  Corona mengganggu produksi Nike di Vietnam: kekurangan sepatu kets mengancam saat Natal

Nadat het team de zirkoonkorrels van de rotsen in Jharkhand had gescheiden en getest, ontdekten ze dat ze behoorden tot oude stranden of rivieroevers en meer dan 3,1 miljard jaar oud waren. Dit soort chemische samenstellingen zouden alleen mogelijk zijn geweest als het land over water was gebroken en een soort „strand“ had gevormd. Zo concludeerde het team dat deze regio van het huidige Singhbhum al die jaren geleden boven zeeniveau bestond.

Volgens de studie steeg het gebied van de aarde boven de zeespiegel door verwarmd magma dat vanuit de aardmantel in de korst werd geïnjecteerd. De verharding van dit magma gaf aanleiding tot het stollingsgesteente en die rotsen met onder druk gevormde lagen sedimentair gesteente bovenop. Het laag op laag bouwen gaf de grondmassa een hoogte en ook genoeg drijfvermogen voor het land om op te stijgen en een strand te creëren, het eerste in zijn soort. Vergelijkbaar met die in Singhbhum in India, omvatten enkele van ’s werelds andere baanbrekende cratons ook de Kaapvaal-craton in Zuid-Afrika en de Yilgarn- en Pilbara-cratons in Australië.

Singhbhum is tegenwoordig geheel door land omgeven en op minstens 300 km van het dichtstbijzijnde strand in Odisha. Maar ooit was het de populairste strandbestemming ter wereld.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside