Gratis documentaires uit Spanje laten je kijken naar het traditionele maken van wijn, kaas, churros, honing en meer

Gratis documentaires uit Spanje laten je kijken naar het traditionele maken van wijn, kaas, churros, honing en meer

De Spaanse filmmaker Eugenio Monesma heeft zijn leven gewijd aan het vastleggen van de tradities van zijn vaderland en de omliggende gebieden. Hij begon zijn carrière door in de jaren zeventig op 25-jarige leeftijd voor het eerst een Super-8-camera te gebruiken, en in de decennia daarna heeft zijn missie hem naar de verste uithoeken van Spanje en daarbuiten gebracht, op zoek naar steeds oudere manieren om gedetailleerd bewaren. Dit plaatst zijn werk in de traditie van de antropologische of etnografische documentaire. Maar in een nog steeds onconventionele zet in zijn vakgebied, heeft hij het oude met het nieuwe verenigd door te creëren zijn eigen Youtube-kanaal waarop hij zijn documenten vrij kan maken om over de hele wereld te bekijken.

Monesma’s kanaal, gelanceerd in 2020, is een verrassende hit geworden. Bovenaan de post kun je de meest populaire video bekijken, zijn korte documentaire uit 1997 over het maken van kammen van dierenhoorns – die op het moment van schrijven bijna 8,5 miljoen views heeft. Dit is toevallig een van de producties die hem buiten de Spaanse grenzen bracht, al was het maar: naar het Franse dorp Lesparrou, dat tot het einde van de twintigste eeuw zijn kleine hoornkamfabrieken in stand hield.

Hun proces wordt verteld in de onberispelijke Spaanse dictie van Monesma zelf, maar je kunt ook kiezen uit ondertitels in meer dan een dozijn andere talen. Andere van zijn documenten die populair zijn geworden op YouTube zijn documenten over de traditionele making of kaas, zijde, wijn, pottenbakkerij, honing en was, messenen leer.

Veel van deze video’s duren minder dan twintig minuten; sommige bereiken bijna de lengte van het kenmerk. Ze voldoen allemaal aan een verlangen, dat nu algemeen wordt gevoeld onder kijkers van YouTube, om getuige te zijn van grondig analoge processen die in gebruik zijn, maar geleidelijk veranderen en evolueren, gedurende lange perioden van de geschiedenis.

En het feit dat de dingen die zo vaak gemaakt worden er heerlijk uitzien, maakt het werk van Monesma zeker niet minder boeiend: neem bijvoorbeeld de ambachtelijke churros van Pamplona’s Churrería de la Mañueta, waarvan de aantrekkingskracht zeker universeel is. In Korea, waar ik woon, is het afgelopen decennium een ​​rage geweest voor churros uitvoerig gecoat en gegarneerd met kleuren en smaken die de traditie niet kent, en ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet benieuwd was wat Monesma erover te zeggen zou hebben.

Gerelateerde inhoud:

20 betoverende video’s van Japanse ambachtslieden die traditioneel handwerk maken

Hoe Koreaanse dingen worden gemaakt: bekijk betoverende video’s over het maken van traditionele kleding, theepotten, boeddhistische instrumenten en meer

Een 13e-eeuws kookboek met 475 recepten uit Moors Spanje wordt gepubliceerd in een nieuwe vertaalde editie

De Romeinse wegen van Spanje en Portugal gevisualiseerd als een metrokaart: oude geschiedenis ontmoet modern grafisch ontwerp

gevestigd in Seoel, Colin Marshall Schrijft en zendt uit over steden, taal en cultuur. Zijn projecten omvatten de Substack-nieuwsbrief Boeken over steden, het boek De staatloze stad: een wandeling door het 21e-eeuwse Los Angeles en de videoserie De stad in de bioscoop. Volg hem op Twitter op @colinmarshallAan Facebookof op Instagram.

Siehe auch  Pilot tewas dalam kecelakaan landasan pacu

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside