Flamenco en de Woodstock van Spanje uit 1922

Flamenco en de Woodstock van Spanje uit 1922

Toen het publiek aan het einde van de tweede avond uitstroomde, velen doorweekt na een donderende regenbui, waren de meesten meer dan tevreden. Het was een uitbundige gebeurtenis geweest. Maar toen de laatste achterblijvers zich haastten van het grote Nasridenpaleis, begon het debat over de bredere betekenis van het concert – en uiteindelijk de betekenis van flamenco – nog maar net.

Tegenwoordig is het moeilijk om een ​​boek over flamenco te pakken te krijgen dat de invloed – zowel goed als slecht – van het Concurso de Cante Jondo niet erkent. De erfenis van het evenement in de flamencowereld doemt groot op, net zoals het Woodstock-festival in 1969 rockhistorici bezighoudt. Hoewel de twee evenementen aanzienlijk van elkaar verschilden in omvang en toon, hielpen beide om hun tijdperken te definiëren, brachten ze een stoet van soortgelijke evenementen voort, maar slaagden ze er in sommige opzichten niet in om hun ambitieuzere beloften waar te maken.

Net als Woodstock ligt een groot deel van de blijvende roem van de Concurso in wie er was.

„De kracht van 1922 ligt in het gewicht van de grote namen die het geregisseerd en ondersteund hebben, vooral Falla en een zeer jonge Lorca“, zegt José Javier León, een schrijver en professor, en auteur van een boek uit 2021 over het Concurso genaamd Burlas en Veras del 22.

Van uitsterven gered

Wat de positieve voordelen betreft, inspireerde het concert uit 1922 een aantal latere eensgezind in heel Spanje, met name de Concurso de Córdoba in 1956, en anderen in Sevilla, Huelva en Madrid. Het evenement van Falla slaagde er ook in nieuw talent te ontdekken (waaronder de flamencolegende die El Caracol zou worden) en redde verschillende oude flamencostijlen – met name de martinete en liviana – van bijna zeker uitsterven.

Siehe auch  Vakantie Spanje: de mooie plekjes die de lokale bevolking geheim wil houden voor toeristen

„Ik denk dat de Concurso een precedent schiep voor wedstrijden in het beroep die de manier waarop we flamenco waarnemen en tot op zekere hoogte hoe we het waarderen, absoluut hebben veranderd“, zegt Magdalena Mannion, een flamencodanseres die een opleiding volgde aan de dansschool Amor de Dios in Madrid . Was het succesvol in zijn poging om de zuiverheid van de kunst te behouden? .“

Tegenwoordig zijn moderne waarnemers geneigd om enkele historische veronderstellingen van Falla en Lorca in twijfel te trekken, met name dat flamenco in de jaren twintig decadent en stervende was.

„Flamenco was vanaf zijn oorsprong een stedelijke manifestatie“, zegt León, „niet landelijk en geheim, zoals de promotors van de Concurso geloofden, geen handgemaakt product van een liefhebber, maar een complexe artistieke discipline. Ze verdeelden de flamencoboom in tweeën, aan de ene kant cante jondo met alleen positieve connotaties, en anderzijds „flamenco“ – afgeleid, vervalst en gecommercialiseerd. Deze verdeeldheid was verderfelijk.“

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside