De Singhbhum-regio van Jharkhand was mogelijk het vroegste continentale land dat boven de oceaan uitstak, studie

De Singhbhum-regio van Jharkhand was mogelijk het vroegste continentale land dat boven de oceaan uitstak, studie

Onderzoekers zijn altijd geïntrigeerd geweest over het ontstaan ​​van de landmassa’s waarop we ons bevinden en tot voor kort werd algemeen aangenomen dat continenten ongeveer 2,5 miljard jaar geleden uit de oceaan verrezen. Een recente studie heeft dat idee echter veranderd.

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat de eerste continenten van de aarde ongeveer 700 miljoen jaar eerder uit de oceaan zijn opgekomen dan eerder werd gedacht. En tot verbazing van velen was het vroegste continentale land dat ongeveer 3,2 miljard jaar geleden is verrezen, de Singhbhum-regio van Jharkhand. Wetenschappers uit India, Australië en de VS hebben in Singhbhum zandsteen gevonden met geologische kenmerken van oude rivierkanalen, getijdenvlaktes en stranden van meer dan 3,2 miljard jaar oud, wat de vroegste korst voorstelt die aan lucht is blootgesteld.

Toen hem werd gevraagd hoe Singhbhum in het beeld kwam van onderzoek met betrekking tot aardwetenschappen, vertelde Dr. Priyadarshi Chowdhury van Monash University, de hoofdauteur van de studie, indianexpress.com dat het antwoord op „toen de eerste landmassa’s werden gevormd lag in de sedimentaire gesteenten van de regio“.

“We hebben een bepaald type sedimentair gesteente gevonden, zandsteen genaamd. We hebben toen geprobeerd hun leeftijd te vinden en in welke omstandigheden ze zich hebben gevormd. We hebben de ouderdom gevonden door het uranium- en loodgehalte van minuscule mineralen te analyseren. Deze rotsen zijn 3,1 miljard jaar oud en werden gevormd in oude rivieren, stranden en ondiepe zeeën. Al deze waterlichamen hadden alleen kunnen bestaan ​​als er continentaal land was. Dus concludeerden we dat de Singhbhum-regio vóór 3,1 miljard jaar geleden boven de oceaan lag, „zei Chowdhury.

Siehe auch  Spanje: Catalanen gehackt om een ​​legaal bod uit te brengen op het gebruik van spyware

De Singhbhum-regio waar het onderzoek werd uitgevoerd. (Foto: speciale regeling)

Maar, zei Chowdhury, er zijn ook stukken van het vroegste continentale land in Australië en Zuid-Afrika.

Sprekend over hoe ze hebben vastgesteld dat het gebied boven de oceaan uitstak tijdens de hierboven genoemde periode, legde Chowdhury uit: „We hebben de granieten bestudeerd die de continentale korst van het Singhbhum-gebied vormen. Deze granieten zijn 3,5 tot 3,1 miljard jaar oud en gevormd door uitgebreid vulkanisme dat ongeveer 35-45 km diep in de aarde plaatsvond en honderden miljoenen jaren aan en uit bleef totdat al het magma stolde om een ​​dikke continentale korst te vormen in het gebied. Door de dikte en minder dichtheid kwam de continentale korst door het drijfvermogen boven de omringende oceanische korst uit.”

„Dit is de meest directe, ondubbelzinnige datum tot nu toe voor de opkomst van continentaal land“, zei Chowdhury. De bevindingen zijn verschenen in de Proceedings of the National Academy of Sciences, een Amerikaans onderzoekstijdschrift.

Het onderzoek heeft ook de neiging om een ​​ander algemeen geaccepteerd idee te doorbreken: continenten kwamen boven de oceaan uit als gevolg van platentektoniek, wat tegenwoordig de belangrijkste drijfveer is voor toename van de hoogte van landmassa’s.

Twee van de onderzoekers tijdens hun studie in de regio Singhbhum. (Foto: speciale regeling)

„We hebben vandaag platentektoniek om de hoogte te beheersen. Wanneer de (platen) van twee continenten botsen, vormt u de Himalaya, vormt u de Alpen‘, zei hij. “Dat was 3 miljard jaar niet het geval” [ago]. De eerste continenten stegen waarschijnlijk boven de zeespiegel toen ze werden opgeblazen door een progressieve injectie van magma dat diep in de aarde werd gewonnen.

Siehe auch  'CEO Etos mendapat manfaat dari pengalaman Republik Ceko'

De onderzoekers geloven dat de vroegste opkomst van continenten zou hebben bijgedragen aan de proliferatie van fotosynthetische organismen, die het zuurstofgehalte in de atmosfeer zouden hebben verhoogd. „Als je eenmaal land hebt gecreëerd, creëer je ook ondiepe zeeën, zoals lagunes“, voegde Chowdhury eraan toe, waardoor de groei van zuurstofproducerende levensvormen werd versneld die mogelijk de zuurstof in de atmosfeer en de oceaan hebben verhoogd.

Chowdhury vermaande het belang van dergelijke studies en zei dat het in een tijd waarin de hele wereld debatteerde over klimaatveranderingen, erg belangrijk is om te begrijpen hoe onze atmosfeer, oceanen en klimaat zijn ontstaan ​​en hoe ze interageren met geologische processen die diep in de in de aarde om onze planeet bewoonbaar te maken.

„Het stelt ons in staat om het binnenste van de aarde in een diepe tijd met het exterieur te verbinden. India heeft drie andere oude continentale fragmenten – Dharwar, bastaar en Bundelkhand-regio’s. We moeten hun evolutie begrijpen. Wat we in Singhbhum hebben gedaan, kan dienen als een sjabloon voor het bestuderen van deze andere cratons,” voegde hij eraan toe.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside