Catalaanse chef beschuldigt Spaanse inlichtingendienst van hacking

Catalaanse chef beschuldigt Spaanse inlichtingendienst van hacking

De president van Catalonië beschuldigt de Spaanse inlichtingendienst van wat hij noemt „massale politieke spionage“ op de onafhankelijkheidsbeweging van de noordoostelijke regio

Pere Aragonès deelde donderdag voorbeelden van technieken die werden gebruikt om de telefoons van tientallen Catalaanse functionarissen, advocaten en anderen te infiltreren, die hij ondubbelzinnig leidde naar het Spaanse Nationale Inlichtingencentrum, in het Spaans bekend als CNI. De linkse leider zei dat CNI nog niet heeft ontkend controversiële spyware te hebben gekocht van de Israëlische NSO-groep.

Het NSO-programma genaamd Pegasus infiltreert stilletjes in telefoons om hun gegevens te verzamelen en verandert ze mogelijk in spionageapparaten voor hun eigenaars. Voor de installatie moet de gebruiker meestal een link volgen in een gericht bericht, hoewel een klik niet in alle versies vereist is.

„We kunnen er zeker van zijn dat het CNI is“, vertelde Aragonès aan buitenlandse correspondenten in Madrid. „Omdat het niveau van informatie dat werd gebruikt om de telefoons te infiltreren, suggereert dat ze eerdere gegevens hadden van de onschuldigen die het doelwit waren die niet publiekelijk bekend waren“, inclusief vluchtnummers die ze gingen nemen.

Siehe auch  Lluvia sobre las exportaciones de uva chilena

„Het is massale politieke spionage die, vanuit ons oogpunt, een politieke motivatie heeft“, zei hij.

Citizen Lab, een onderzoeksgroep op het gebied van cyberbeveiliging verbonden aan de Universiteit van Toronto, heeft onthuld dat ten minste 65 mensen, van wie de meesten rechtstreeks banden hebben met het Catalaanse separatistische kamp, ​​het doelwit waren van Pegasus of soortgelijke spyware die alleen aan overheidsinstanties werd verkocht om criminelen en terroristen aan te vallen. .

Bijna alle incidenten vonden plaats tussen 2017 en 2020, toen pogingen om een ​​onafhankelijke staat in het noordoosten van Spanje op te bouwen, leidden tot de diepste politieke crisis van het land in de afgelopen decennia. Het voormalige Catalaanse kabinet dat doorging met een illegaal referendum over onafhankelijkheid, werd ontslagen. De meeste van haar leden werden gevangengezet voordat ze uiteindelijk gratie kregen. Een half dozijn mensen ontvluchtten het land.

De Spaanse regering heeft niet ontkend of bevestigd of ze Pegasus of andere moeilijk te detecteren spyware gebruikt. Minister van Defensie Margarita Robles zei woensdag dat wetten die staatsgeheimen beschermen, voorkomen dat de dienst details vrijgeeft over de activiteiten van de inlichtingendiensten van het land.

„We kunnen geen argwaan zaaien over een organisatie die zichzelf niet kan verdedigen“, zei Robles tegen de Spaanse staatsomroep TVE, eraan toevoegend dat CNI’s onder het toezicht van rechters vallen.

Aragonès, wiens apparaat volgens Citizen Lab een van de geïnfiltreerden was, zei dat de cruciale steun van zijn linkse partij voor de links-naar-centrum nationale coalitie van de socialistische premier Pedro Sánchez en de lopende onderhandelingen over de toekomst van de rijke Catalaanse regio niet kunnen worden voortgezet tenzij de Spaanse regering start een volledig onderzoek en zuivert de verantwoordelijken voor de hacking.

Siehe auch  MERCADOS EMERGENTES: el peso siliceo se desliza desde la perspectiva del banco Dowish; Las acciones mexicanas se desempeñan mejor

Als de gerichte spionage door CNI wordt bevestigd, zei Aragonès dat de verantwoordelijkheid binnen de regering van Sánchez „zal worden gebaseerd op wie het wist, wie deze acties heeft toegestaan ​​of niet.“

„En als ik het over verantwoordelijkheid heb, bedoel ik dat we ontslag moeten zien“, zei hij tegen The Associated Press.

Onderhandelingsrondes tussen de centrale regering in Madrid en de Catalaanse regionale autoriteiten hebben enige vooruitgang opgeleverd bij het oplossen van een aantal van de langdurige grieven van de separatisten, maar hebben de fundamentele problemen van de status van Catalonië in Spanje niet opgelost.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside