Briljant Barcelona Femeni leidt de weg, maar het Britse vrouwenspel volgt op de voet

Briljant Barcelona Femeni leidt de weg, maar het Britse vrouwenspel volgt op de voet

Vrouwenvoetbal boekt vooruitgang over de hele wereld, met het succes van een El Clasico Champions League-kwartfinale in het VK.

Afgelopen zondagmiddag, toen Chelsea genadeloos door Leicester City sneed om hun vijfde doelpunt in de eerste helft te scoren in de Women’s Super League, verschenen er afwijkende stemmen op sociale media. Ze zagen vrouwenvoetbal al als een zinloze, niet-concurrerende onderneming die niet het platform zou moeten krijgen dat het de afgelopen tien jaar heeft gekregen. Met die wedstrijd, die uiteindelijk met 9-0 eindigde voor de Blues, hamerden ze hun standpunt door met een gevoel van zelfvoldaanheid.

Een ondertoon van vrouwenhaat werd gemaskeerd door hun bewering dat de sport niet goed was om naar te kijken. Het was niet seksistisch, zeiden ze, het was gewoon de waarheid. Vrouwen kunnen niet voetballen en het onvermogen van Leicester om Emma Hayes‘ ongelooflijk getalenteerde, ervaren en dominante kant in bedwang te houden, was daar het bewijs van. Dat zou natuurlijk een Chelsea-team zijn dat gevuld is met enkele van de beste spelers ter wereld, op jacht naar een zesde landstitel en een derde op rij, de tweede plaats in de Champions League van vorig seizoen. Maar hun prestaties en succes telden niet zoveel als het vermeende falen van Leicester. Het idee dat zo’n achterstand zou kunnen ontstaan ​​in het mannenspel is nooit overwogen in het domein van dit discours, ondanks het feit dat er in de afgelopen 10 jaar soortgelijke eenzijdige wedstrijden hebben plaatsgevonden in de halve finales van de Wereldbeker en de Champions League, laten we alleen in de top vijf van Europa’s competities.

Het was een manier om in een verhaal te passen en een vooroordeel te voeden. Gelukkig, juist vanwege de kwaliteit die wordt getoond door teams als Chelsea en de blootstelling die de WSL de afgelopen jaren heeft gekregen, evenals het vrouwenspel als geheel, zijn dergelijke meningen veel zeldzamer. Er zijn momenten om de balans op te maken en afgelopen zondag was er een van: die wedstrijd vond plaats in het King Power Stadium van Leicester, slechts een paar uur nadat Manchester United Everton had verslagen voor een 20.000 man sterke menigte op Old Trafford.

Siehe auch  La escasez de mano de obra en el campo afecta la industria chilena de Nuevo México

Vooral het vrouwenvoetbal is de afgelopen zeven jaar exponentieel gegroeid; het WK 2015 in Canada voelde als een baanbrekend moment en vier jaar later in Frankrijk werd er zeker op voortgebouwd. Het was daar dat het debat over de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen de sport in omvang toenam. De Amerikaanse ster Megan Rapinoe was een belangrijke stem. Haar kant is al jaren de dominante kracht in het spel en hun zaak werd versterkt met een vierde titel, slechts een jaar nadat de mannen zich niet hadden gekwalificeerd voor hun gelijkwaardige toernooi.

Er moest een serieuze vraag worden gesteld: als de vrouwen het speelveld niet op de top van hun spel konden egaliseren terwijl de mannen op zo’n laag punt stonden, wanneer dan wel?

Zoals bij veel van deze oproepen tot verandering, is de eerste fase discussie. Het argument wordt nu als geldig beschouwd en dat is op zijn minst een begin.

Vrouwenvoetbal in Engeland nu vergelijken met tien jaar geleden is als krijt en kaas, om een ​​nogal vermoeid cliché te gebruiken. In juli 2012, als onderdeel van een warming-up voor de Olympische Spelen op eigen bodem, waren zowel de heren- als damesteam GB te zien in het Riverside Stadium in Middlesbrough; de voormalige geconfronteerd Brazilië, terwijl de laatste Zweden aangepakt. Neymars aanwezigheid voor de oppositie maakte die wedstrijd tot het belangrijkste evenement, waardoor de eerdere wedstrijd een beetje een bijzaak werd. Er speelden tal van uitstekende vrouwelijke voetballers, legendes van het Engelse spel, waaronder Alex Scott, Karen Carney en Kelly Smith, maar een grauwe 0-0 werd bijgewoond door een schaars publiek. In Het wedstrijdverslag van The Guardianzeiden ze dat de persbox het drukste deel van het stadion was.

Siehe auch  Minggu Bitcoin: Posting harga, akar tunggang, dan apel

Het was een verre schreeuw van de gebeurtenissen van afgelopen weekend, in het bijzonder in Manchester. Er is concreet bewijs van groei en verbetering voor het vrouwenspel, zowel in termen van kwaliteit als blootstelling. Maar het is een steeds veranderend landschap en er worden voortdurend nieuwe hoogtepunten bereikt; Het recordaantal van deze week, meer dan 91.000, in Camp Nou voor de tweede etappe van de El Clasico Champions League-kwartfinale van Barcelona tegen Real Madrid was een echt teken in het zand.

Alleen al spelen in de iconische herenstadions werd als vooruitgang gezien. Het aantrekken van mensenmassa’s zou altijd het moeilijkste zijn. Het moet een geleidelijk proces zijn, een afspiegeling van de jaren van hard werken in de groei van de sport. Maar Barcelona bewees wat vrouwenvoetbal kan zijn: die avond stond het op gelijke voet met het mannenvoetbal, met dezelfde fanfare, met hetzelfde lawaai en dezelfde elektriciteit als elke andere wedstrijd van die omvang waarbij Lionel Messi door de jaren heen was betrokken. Het was een historisch moment. De spelers van Madrid kregen alle vijandelijkheden te verwerken, maar de grootsheid van de wedstrijd mag zelfs aan hen niet ontgaan zijn.

De gelijkspel eindigde op 8-3 op aggregaat. Terwijl de onwrikbare winnende machine enkele jaren geleden de stad verliet aan de mannenkant, heeft Barcelona Femeni hun pas bereikt en zijn ze op weg om die dynastie na te bootsen. Hoezeer het vrouwenvoetbal in Engeland de dinosauriërs ook achter zich laat, uitkijken in Spanje toonde aan dat zij de pioniers zijn en een standaard zetten die opwindend zal zijn om te volgen.

Siehe auch  Peter (70) menaiki 5.000 anak tangga dalam waktu kurang dari satu jam

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside