Beoordeling van polyfarmacie bij verpleeghuisbewoners in Spanje

Beoordeling van polyfarmacie bij verpleeghuisbewoners in Spanje

Onderzoekers onderzochten de incidentie van polyfarmacie in een van de snelst verouderende regio’s in Spanje.

Bevindingen van een observationeel dwarsdoorsnede-onderzoek uitgevoerd in een Spaans verpleeghuis lieten een hoge prevalentie van polyfarmacie en geneesmiddelgerelateerde interacties onder patiënten zien, waarbij de resultaten de noodzaak onderstreepten van regelmatige evaluatie van het voorschrijven van geneesmiddelen om de bijbehorende risico’s te minimaliseren.

Schrijven in de Internationaal tijdschrift voor milieuonderzoek en volksgezondheid,onderzoekers legden uit hoe momenteel meer dan 19% van de Spaanse bevolking 65 jaar of ouder is, goed voor bijna een vijfde van de bevolking van het land. Dit totaal is in slechts 2 decennia met meer dan 2 miljoen gestegen, terwijl prognoses voorspellen dat deze populatie de komende jaren zal groeien.

„Veroudering leidt tot een grotere belasting van de gezondheidszorg, aangezien oudere volwassenen vaak meerdere ziekten hebben en verschillende medicijnen nodig hebben, wat polyfarmacie bevordert“, schreven de auteurs. Comorbiditeiten, leeftijdsgerelateerde fysiologische veranderingen en verslechtering van reeds bestaande aandoeningen kunnen allemaal leiden tot slechtere resultaten bij deze patiëntenpopulatie en kunnen dus polyfarmacie verergeren.

In een poging om het patroon van polyfarmacie bij een oudere populatie die in een verpleeghuis woont en de relatie met drugsgerelateerde problemen (DRP) beter te begrijpen, hebben onderzoekers gegevens beoordeeld die tussen februari en juli 2021 zijn verzameld van 222 bewoners. Het verpleeghuis is gelegen in León, Spanje, een van de meest vergrijzende regio’s van het land.

Alle opgenomen medicijnen hadden een recept nodig en waren gedurende ten minste 1 maand voorafgaand aan het verzamelen van gegevens toegediend, legden de auteurs uit, waarbij polyfarmacie werd onderverdeeld in 3 categorieën: niet-polyfarmacie (0-4 geneesmiddelen), polyfarmacie (5-9 geneesmiddelen) en Overtollige polyfarmacie (minimaal 10 geneesmiddelen).

Siehe auch  Die besten 30 The School Of Life Handverlesen für Sie

Potentieel ongepaste medicatie (PIM) werd gedefinieerd volgens STOPP/START-criteria, terwijl software werd gebruikt om ernstige en matige geneesmiddelinteracties (DDI’s) te classificeren.

De gemiddelde (SD) leeftijd van de patiënt was 85,5 (7,8) jaar en de meerderheid van de patiënten (67,1%) was vrouw; Alle studiedeelnemers hadden ook ten minste 2 chronische aandoeningen waarbij hypertensie, cognitieve stoornissen en cataract de meest voorkomende waren.

Analyses onthulden:

  • Bewoners gebruikten gemiddeld 7 medicijnen (bereik 0 tot 17)
  • Polyfarmacie en ongepaste medicatie waren aanwezig bij respectievelijk 78,8% en 96,8% van de bewoners
  • DDI’s kwamen zeer vaak voor bij deelnemers (81,1%), en waren ernstig/matig bij 24,7%.
  • DRP’s genummerd 3111, met een mediaan van 10 DRP per inwoner; bij slechts 3 bewoners werd geen DRP gedetecteerd (1,4%)
  • Het aantal DDI’s was significant geassocieerd met polyfarmacie en excessieve polyfarmacie
  • De meest voorkomende geneesmiddelen die betrokken zijn bij DDI’s waren lorazepam (17,4%), trazodon (15,4%), mirtazapine (11,7%), escitalopram (11,4%) en alprazolam (9,7%)
  • 684 geneesmiddelen waren betrokken bij mogelijke bijwerkingen (ARD’s)
  • Overdosering werd gezien bij 2,5% van de bewoners en onderdosering bij 1,7%, waarbij escitalopram werd gezien als het meest overdosis geneesmiddel

De bevindingen komen overeen met de resultaten van eerdere studies, schreven onderzoekers, en voegden eraan toe: „de belangrijkste uitdaging die gepaard gaat met polyfarmacie is het verschijnen van verschillende DRP’s, met name DDI’s en ADR’s.“

Polyfarmacie leidt ook tot hogere medicijnkosten en het gebruik van gezondheidszorgsystemen, terwijl de afgelopen jaren veel aandacht is besteed aan het verbeteren van het voorschrijven van medicijnen bij oudere populaties. De huidige Spaanse richtlijnen bevelen aan dat verpleeghuispatiënten met polyfarmacie hun medicatie elke 6 maanden laten beoordelen.

Siehe auch  Algerije roept ambassadeur in Spanje terug voor overleg

De kleine steekproefomvang van de studie markeert een beperking; Ook vrij verkrijgbare medicijnen werden niet meegenomen in de analyse. Verschillen in voorschrijven tussen regio’s zijn ook mogelijk.

Over het algemeen waren anticholinergische risico’s en comorbiditeiten significant geassocieerd met polyfarmacie in deze studie.

„Het verkrijgen van een gedetailleerd begrip van de patronen en kenmerken van mogelijk ongepaste polyfarmacie bij ouderen kan een basis vormen voor het minimaliseren van de gezondheids- en economische gevolgen veroorzaakt door ongepaste polyfarmacie“, auteurs.

Verwijzing

Diez R, Cadenas R, Susperregui J, et al. Drugsgerelateerde problemen en polyfarmacie bij verpleeghuisbewoners: een transversaal onderzoek. Int J Environ Res Volksgezondheid. Online gepubliceerd op 4 april 2022. doi:10.3390/ijerph19074313

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside