Algerije schort Spanje interstatelijk op, blokkeert invoer over Westelijke Sahara

Algerije schort Spanje interstatelijk op, blokkeert invoer over Westelijke Sahara

ALGIERS/MADRID, 8 juni (Reuters) – Algerije heeft een 20-jarige vriendschap met Spanje opgeschort die de twee partijen verplichtte tot samenwerking bij het beheersen van migratiestromen, en ook de invoer uit Spanje verbood, waardoor een ruzie over het standpunt van Madrid over de Westelijke Sahara escaleerde.

Algerijnse staatsmedia maakten melding van de opschorting van het verdrag zonder enige reden, hoewel Algerije in maart zijn ambassadeur in Spanje had teruggetrokken voor overleg vanwege het geschil over de Westelijke Sahara. Lees verder

Spaanse diplomatieke bronnen zeiden dat Spanje de beslissing betreurde, maar zich bleef houden aan de inhoud en het principe van het verdrag.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Los daarvan heeft de bankvereniging van Algerije een verklaring uitgegeven waarin de banken wordt verteld dat de invoer van goederen en diensten uit Spanje werd stopgezet omdat het verdrag was opgeschort.

Het verdrag van 2002 riep beide partijen op om „hun samenwerking bij de controle van de migratiestromen en de bestrijding van mensenhandel te intensiveren“, aldus de tekst in het officiële tijdschrift van Spanje.

Woensdag kwamen 113 migranten zonder papieren aan op de Spaanse Balearen, een route die volgens de Spaanse autoriteiten vaak werd gebruikt door boten uit Algerije.

De migrantenstromen over de Middellandse Zee zijn dit jaar sterk toegenomen doordat de pandemie en de Russische invasie van Oekraïne de wereldeconomie hebben getroffen.

Algerije was woedend toen Spanje in maart zei dat het een Marokkaans plan steunde om de Westelijke Sahara autonomie te bieden. Algerije steunt de Polisario Front-beweging die streeft naar volledige onafhankelijkheid voor het gebied, dat Marokko als het zijne beschouwt en grotendeels onder controle heeft. Lees verder

Siehe auch  MonetaGo benoemt Jairo Romo om uitbreiding naar Spanje te leiden

Een voormalige Algerijnse functionaris vertelde Reuters dat Algiers geloofde dat de Spaanse regering had besloten de goede banden met Algerije niet te behouden.

Algerije is een belangrijke gasleverancier van Spanje, maar de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft eerder gezegd dat hij het leveringscontract niet zou verbreken.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Manuel Albares, zei dat er geen aanwijzingen waren dat er iets was veranderd en de Spaanse minister van Energie, Teresa Ribera, zei dat het gedrag van Algerije bij de levering van gas voorbeeldig was.

Algerije zal naar verwachting de prijzen herzien voor elk nieuw gascontract met Spaanse bedrijven, vertelde een bron die bekend is met de zaak aan Reuters. Het huidige contract is voor de lange termijn met prijzen die ver onder het huidige marktniveau liggen, zei dezelfde bron, die vroeg om niet geïdentificeerd te worden.

Sinds het conflict in de Westelijke Sahara in 2020 weer oplaaide, bijna drie decennia na een staakt-het-vuren, zijn de betrekkingen tussen Algerije en Marokko sterk verslechterd. Lees verder

De verschuiving van Spanje naar het standpunt van Marokko over de Westelijke Sahara maakte vorig jaar een einde aan een geschil tussen Madrid en Rabat waarbij zowel het betwiste gebied als migratie betrokken waren. Lees verder

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Enas Alashray en Lamine Chikhi; bewerking door Angus McDowall en Richard Pullin

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside