Algerije ontkent opschorting vriendschap met Spanje

Algerije ontkent opschorting vriendschap met Spanje

MADRID — Algerije leek vrijdag te zijn teruggekomen in zijn geschil met Spanje nadat zijn missie bij de Europese Unie een verklaring had afgegeven waarin stond dat het Noordwest-Afrikaanse land de verdragsvriendschap die het met Spanje heeft, nooit heeft opgeschort.

In een vreemde ontwikkeling zei Algerije: „Wat betreft de vermeende maatregel van de regering om lopende transacties met een Europese partner te stoppen, deze bestaat in feite alleen in de hoofden van degenen die het claimen en degenen die zich haastten om het te stigmatiseren.“

Er was geen onmiddellijk commentaar van de Spaanse regering.

De verklaring kwam uren nadat topfunctionarissen van de Europese Unie zeiden dat het blok de crisis tussen Algerije en Spanje met de grootste bezorgdheid behandelde en waarschuwde dat het bereid was actie te ondernemen om de belangen van zijn leden te verdedigen.

De Algerijnse missie zei dat ze „de haast betreurt waarmee de Europese Commissie zonder voorafgaand overleg of verificatie met de Algerijnse regering heeft gereageerd op de opschorting door Algerije van een bilateraal politiek verdrag met een Europese partner, in dit geval Spanje“.

Het kantoor van de Algerijnse president kondigde woensdag aan dat de Noord-Afrikaanse natie „onmiddellijk“ een twee decennia oude vriendschap met Spanje opschortte, wat wijst op een stopzetting van de handel en samenwerking tussen de twee landen.

De schorsing werd gezien als de laatste zet van Algerije om Madrid onder druk te zetten nadat het zijn al lang bestaande beleid met betrekking tot het betwiste gebied van de Westelijke Sahara had gewijzigd. Algerije riep in maart zijn ambassadeur in Spanje terug nadat Madrid zich uitte voor de pogingen van Marokko om de Westelijke Sahara onder zijn heerschappij te houden. Algerije steunt de onafhankelijkheidsbeweging van het gebied.

Siehe auch  Vesolo-Alberdema | Pesan Houghton adalah bahwa cinta adalah yang terpenting dalam pernikahan pasangan

Eerder vrijdag gaven Valdis Dombrovskis, uitvoerend vice-voorzitter van de Europese Commissie en Josep Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de EU, een verklaring dat het besluit tot schorsing „in strijd leek te zijn met de associatieovereenkomst tussen de EU en Algerije, met name op het gebied van handel en investeringen“. .”

„Dit zou leiden tot een discriminerende behandeling van een EU-lidstaat en een negatieve invloed hebben op de uitoefening van de rechten van de Unie op grond van de overeenkomst“, zei de EU.

Terwijl ze aandrongen op een dialoog om het geschil op te lossen, zeiden de EU-functionarissen dat „de EU bereid is op te komen tegen elke vorm van dwangmaatregelen die tegen een EU-land worden toegepast“.

Die verklaring kwam nadat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Albares naar Brussel was afgereisd om de crisis te bespreken.

Albares zei dat „de eenzijdige maatregel“ die door Algerije is genomen in strijd is met het akkoord met de EU, maar benadrukte dat „wat we willen een dialoog is en dat we geen enkel excuus zullen geven voor enige escalatie.“

De EU had er donderdag bij Algerije op aangedrongen zijn besluit terug te draaien.

De grootste zorg van Spanje was dat de opschorting belangrijke gasleveringen uit Algerije zou kunnen beïnvloeden, maar de regering zei dat dit tot nu toe niet is gebeurd. Algerije voorziet in 23% van de Spaanse gasbehoefte.

Spanje en de rest van het 27-landenblok proberen nu alternatieven te vinden voor de invoer van Russische energie om te protesteren tegen de Russische oorlog in Oekraïne.

Siehe auch  Comedia de terror de salpicaduras de Chile va a publicar

Spanje was de koloniale macht in de Westelijke Sahara totdat het in 1975 door Marokko werd geannexeerd. Sindsdien zijn buurlanden Algerije en Marokko het oneens over het lot van de regio.

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside