40 jaar – OpEd – Eurasia Review

40 jaar – OpEd – Eurasia Review

Door Pedro Sánchez Pérez-Castejón*

De toetreding van Spanje tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie in 1982 en Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 afbakenen met wiskundige precisie Spanje’s 40-jarige lidmaatschap van de organisatie dat de basis vormt van het westerse verdedigingssysteem. Alles bij elkaar genomen kunnen deze twee gebeurtenissen worden gebruikt om een ​​reflectie te vormen over wat het deel uitmaken van de NAVO in deze periode voor Spanje heeft betekend en over de blijvende voordelen van het lidmaatschap in het licht van de huidige geopolitieke vooruitzichten.

Spanje trad niet standaard toe tot de NAVO, in het kielzog van andere landen, of als gevolg van een politiek besluit van een regering. Het raadgevend referendum over het voortbestaan ​​van het lidmaatschap van de Alliantie, dat in 1986 werd gehouden, heeft misschien geleid tot een hevig debat onder het Spaanse publiek, maar het resultaat was een gunstige meerderheid.

Degenen onder ons die op dat moment niet oud genoeg waren om aan het referendum deel te nemen, maar die hebben geleefd in de context van het Spaanse lidmaatschap van de NAVO, hebben altijd de extra legitimiteit gewaardeerd die Fe moedig had gezocht door de regering van González. Sindsdien heeft Spanje een natuurlijk gevoel van verbondenheid met de Atlantische Alliantie, die ons heeft ondersteund bij de succesvolle modernisering van de Spaanse strijdkrachten en bij het versterken van de trans-Atlantische banden.

Ons leger, luchtmacht en marine hebben geprofiteerd van het lidmaatschap van het Bondgenootschap voor trainingsdoeleinden en om hun interoperabiliteit met de strijdkrachten van de andere bondgenoten te garanderen, door een gedeelde militaire en strategische doctrine te ontwikkelen. Spanje heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het Bondgenootschap, door eenheden beschikbaar te stellen voor zijn responstroepen en deel te nemen aan de meeste operaties en missies.

Siehe auch  Dokumenter Khas Pangeran Philip, Dart Piala Dunia dan Cerita Natal Gober Live

Deel uitmaken van de Alliantie heeft ook de terugkeer van Spanje naar de westerse wereld vergemakkelijkt, waarmee we niet alleen belangen delen, maar – misschien nog belangrijker – de principes en waarden die ons maken tot wie we zijn. De NAVO speelt samen met de Europese Unie een prominente rol bij het definiëren en verdedigen van waar Spanje als land voor staat.

Als multilaterale defensieorganisatie, ligt de waarde van de NAVO in de bescherming die zij biedt tegen bedreigingen van onze veiligheid. Terwijl sommige uit onze directe omgeving komen, komen andere ook voort uit onze verplichtingen als leden van een Europese en westerse gemeenschap. In deze dreigingen vormt een uitdaging voor de veiligheidsarchitectuur waarop deze gemeenschap staat en die de welvaart en het welzijn van onze medeburgers garandeert.

De huidige crisis in Oekraïne –een flagrante schending van het internationaal recht, die heeft geleid tot willekeurig gebruik van geweld zonder juridische grond tegen een niet-NAVO-lid– benadrukt het belang van een breed begrip van mogelijke bedreigingen en de sleutelrol die het Bondgenootschap speelt bij het consolideren van Europa’s geopolitieke structuur en bij het versterken van de veiligheidsarchitectuur.

Dit zijn slechts enkele van de factoren die de afgelopen jaren hebben geleid tot reflecties over de toekomst van de NAVO. De Alliantie wordt geconfronteerd met: de noodzaak om zich aan te passen aan een nieuw strategisch paradigma, naar een wereld die opnieuw wordt bepaald door grote machtsconcurrentie, die is voortgekomen uit de periode die werd ingeluid door het einde van de Koude Oorlog, die voornamelijk werd gekenmerkt door transnationale dreigingen. Deze brede reflectie heeft betrekking op een aantal specifieke kwesties: de noodzaak om de politieke dimensie van het Bondgenootschap te versterken en de trans-Atlantische band te versterken; de billijke verdeling van zijn budget tussen de VS en Europa; hoe het Bondgenootschap veerkrachtiger te maken; hoe de technologische superioriteit te behouden; het versterken van partnerschappen met andere mogendheden; en de verbinding die we nu moeten maken tussen veiligheid en klimaatbescherming.

Siehe auch  FC Eindhoven Futsal menarik lima puluh kali internasional

De goedkeuring van een nieuw Strategisch Concept voor de NAVO tijdens de komende top in Madrid zal de komst van dit nieuwe tijdperk belichamen. Voor Spanje is de beslissing om te houden de top in Madridsamenvallend met de 40e verjaardag van de toetreding van ons land tot de NAVO, is een erkenning van het werk en de toewijding van Spanje aan het Bondgenootschap gedurende deze periode. Het is echter ook een grote verantwoordelijkheid.

De nieuw Strategisch Concept dat in Madrid zal worden aangenomen, is geen overgangsdocument: het is een belangrijke mijlpaal, die aantoonbaar de fundamenten van het Bondgenootschap zal herschikken. Het is geboren uit een nieuwe realiteit en zal het leven van de organisatie in het komende decennium bepalen. Het oude Strategische Concept, dat dateert uit 2010, was ontworpen om tegemoet te komen aan de zorgen van de wereld die voortkwam uit de Koude Oorlog, politiek onpolair en schijnbaar zonder militaire rivalen. Eerst en vooral moet het Strategisch Concept dat in Madrid zal worden aangenomen, ingaan op het opnieuw opduiken van deze rivaliteit, die niet langer beperkt is tot de traditionele militaire dimensie, en moet daarom aandacht schenken aan het groeiende belang van zogenaamde hybride dreigingen.

Het organiseren van de top van Madrid is een enorme verantwoordelijkheid voor Spanje. Het is echter ook een grote kans voor ons land. Ten eerste is het een kans om de positieve resultaten van 40 jaar lidmaatschap te delen met onze medeburgers. Ten tweede biedt het een platform voor debat om onze standpunten te bevorderen, zoals de noodzaak om aandacht te besteden aan alle flanken (de 360-gradenbenadering)), en de noodzaak om een ​​grotere complementariteit tussen de NAVO en de Europese Unie te bereiken op het gebied van veiligheid en defensie.

Siehe auch  Die besten 30 Holy Stone Drohne Handverlesen für Sie

In juni zal Madrid gastheer zijn van een historische NAVO-top. Veertig jaar na zijn toetreding tot de Alliantie zal Spanje centraal staan ​​in het proces dat nodig is om de organisatie te transformeren om te kunnen omgaan met een nieuwe internationale realiteit en de nieuwe uitdagingen die het met zich meebrengt. Veertig jaar later kunnen degenen onder ons die het stokje van dat besluit hebben overgenomen, opnieuw bevestigen dat het lidmaatschap van Spanje van de NAVO essentieel is om onze veiligheid en stabiliteit te waarborgen en om de internationale orde te verdedigen die uitdrukking geeft aan de waarden, principes en belangen waar we voor staan. De NAVO verdedigt wat Europa verdedigt.

Pedro Sánchez Pérez-Castejón
President van de regering van Spanje
.

* Engelse versie van de bijdrage van Pedro Sánchez Pérez-Castejón aan het boek “40 años de España en la OTAN. Hablan los protagonistas“ (in het Spaans).

Bron: Elcano Koninklijk Instituut

We will be happy to hear your thoughts

Hinterlasse einen Kommentar

MATARAMINSIDE.COM NIMMT AM ASSOCIATE-PROGRAMM VON AMAZON SERVICES LLC TEIL, EINEM PARTNER-WERBEPROGRAMM, DAS ENTWICKELT IST, UM DIE SITES MIT EINEM MITTEL ZU BIETEN WERBEGEBÜHREN IN UND IN VERBINDUNG MIT AMAZON.IT ZU VERDIENEN. AMAZON, DAS AMAZON-LOGO, AMAZONSUPPLY UND DAS AMAZONSUPPLY-LOGO SIND WARENZEICHEN VON AMAZON.IT, INC. ODER SEINE TOCHTERGESELLSCHAFTEN. ALS ASSOCIATE VON AMAZON VERDIENEN WIR PARTNERPROVISIONEN AUF BERECHTIGTE KÄUFE. DANKE, AMAZON, DASS SIE UNS HELFEN, UNSERE WEBSITEGEBÜHREN ZU BEZAHLEN! ALLE PRODUKTBILDER SIND EIGENTUM VON AMAZON.IT UND SEINEN VERKÄUFERN.
Mataram Inside